Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΥΠΡΟΣ
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των Αριστερών Κομμάτων
  • Εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα, στο οποίο καταδικάζονται η επιδρομή και οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και απαιτείται ο άμεσος τερματισμός τους
  • Συναντήσεις του Ορ. Κολοζώφ με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).- Η Συνάντηση Αριστερών Κομμάτων της Ευρώπης ολοκλήρωσε χτες τις εργασίες της με την έγκριση ψηφίσματος με το οποίο καταδικάζονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η επιδρομή και οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και απαιτείται ο άμεσος τερματισμός τους. Οι βομβαρδισμοί, αναφέρεται στο ψήφισμα, παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, δυναμιτίζοντας τα θεμέλιά του.

Η Συνάντηση Αριστερών Κομμάτων της Ευρώπης, συνεχίζει το ψήφισμα:

- Εκφράζει αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στο σκληρά δοκιμαζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό και εκφράζει την ανησυχία της για τη μοίρα του γιουγκοσλαβικού λαού, τώρα και στο μέλλον.

- Απαιτεί τον άμεσο τερματισμό των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών και των εχθροπραξιών στο Κόσσοβο. Υποστηρίζει την επανέναρξη πολιτικού διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή της Ρωσίας, με στόχο να οδηγήσει στην ειρηνική επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου. Η λύση πρέπει να προνοεί την παραχώρηση του δικαιώματος αυτονομίας στο Κόσσοβο και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των κατοίκων του. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να αναγνωρίζει και να διασφαλίζει την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

- Καταγγέλλει τις προθέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσουν χερσαίες δυνάμεις στην Ομόσπονδη Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Μια τέτοια ενέργεια θα αποσταθεροπιήσει περαιτέρω την κατάσταση στα Βαλκάνια, θα δημιουργήσει κινδύνους για ευρύτερη σύρραξη, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ανθρωπότητα και δε θα συμβάλει στην επίτευξη λύσης.

- Εκφράζει την ανησυχία της για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό προσφύγων και για τις άσχημες συνθήκες διαβίωσής τους. Εμμένει στην κατοχύρωση του δικαιώματος όλων των προσφύγων για επιστροφή και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα τους επιτρέψουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

- Απευθύνει έκκληση στις χώρες όπου μεταβαίνουν πρόσφυγες, όπως σεβόμενοι την 4η Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες, τους καλωσορίζουν και δημιουργούν συνθήκες άνετης προσωρινής διαμονής τους. Ταυτόχρονα καλεί όλες τις χώρες να συμβάλουν, με ανθρωπιστική βοήθεια, ανακουφίζοντας τους πρόσφυγες.

- Απορρίπτει τις προτάσεις για εγγύηση της λύσης από ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Η λύση πρέπει να τυγχάνει εγγύησης από τον ΟΗΕ.

- Εκφράζει την ανησυχία ότι το ΝΑΤΟ, μέσα στα πλαίσια της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων, αναβαθμίζει το ρόλο του ως παγκόσμιου χωροφύλακα, με δράση που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα των λαών. Οι νέες αρχές του, που αναμένεται να υιοθετηθούν κατά τη διάρκεια της 50ής Συνόδου του ΝΑΤΟ, θα οδηγήσουν στην περαιτέρω υποκατάσταση του ΟΗΕ και στην απροκάλυπτη χρήση στρατιωτικής βίας, όποτε κρίνεται ότι αυτό απαιτούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Η συνάντηση, σύμφωνα με το ψήφισμα, κατέληξε στην ανάληψη περαιτέρω συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, λαμβάνοντας υπόψη προτάσεις που κατατέθηκαν από διάφορα κόμματα στη Συνάντηση, όπως πορείες ειρήνης, ανθρώπινες αλυσίδες και άλλες μορφές κινητοποίησης της κοινής γνώμης.

Σύμφωνα, τέλος, με την τελευταία παράγραφο, το Ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα, παρόλο που τα κόμματα έχουν διαφορετική εκτίμηση αναφορικά με την πολιτική που ακολούθησε η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση στο Κόσσοβο.

Αλληλεγγύη προς την Κύπρο

Οι διάφορες αντιπροσωπείες των 17 κομμάτων που πήραν μέρος στη συνάντηση σε κοινή δήλωσή τους διακηρύσσουν την αλληλεγγύη τους με το λαό της Κύπρου στον αγώνα του για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση της Κύπρου στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Οι αντιπρόσωποι των Αριστερών Κομμάτων της Ευρώπης εκφράζουν βαθιά ευγνωμοσύνη προς το ΑΚΕΛ για τη διοργάνωση της συνάντησης.

Συναντήσεις του Ορ. Κολοζώφ

Ο Ορέστης Κολοζώφ είχε χτες το πρωί ιδιαίτερη συνάντηση με τον γγ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια.

Συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο του ΔΗΚΚΟ Σπ. Κυπριανού,με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδη,με τον αναπληρωτή πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γ. Ομήρου και με τον πρόεδρο της ΕΔΗ Μιχ. Παπαπέτρου.Οι συζητήσεις του Ο. Κολοζώφ με τους ηγέτες των κυπριακών κομμάτων περιστράφηκαν γύρω από το κυπριακό πρόβλημα, αλλά και τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Μέσα σε πολύ καλό κλίμα έγινε αμοιβαία ενημέρωση και υπήρξε συμφωνία στις βασικές εκτιμήσεις και στα δύο πολύ κρίσιμα - για την ευρύτερη περιοχή - προβλήματα.

Μακάβρια 50χρονα

Ανακοίνωση του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης αναφέρεται στα 50χρονα του ΝΑΤΟ και τονίζει ότι οι αρχηγοί του επιδρομικού αυτού συνασπισμού, με επικεφαλής τον Μπιλ Κλίντον, συνέρχονται να πανηγυρίσουν τα 50 χρόνια του ΝΑΤΟ, "να γιορτάσουν τα 50 αιματοβαμμένα χρόνια, μετατρέποντας τη Γιουγκοσλαβία σε μακάβρια τούρτα, με κεράκια τις πυρκαγιές και βεγγαλικά τις εκρήξεις βομβών και πυραύλων και με ανθρωποθυσίες χιλιάδων ανθρώπων και ερήμωση πόλεων και χωριών".

Η παραίτηση Κόρντοβεζ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Σερέζης επιβεβαίωσε χτες ότι ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ υπέβαλε παραίτηση, διαμαρτυρόμενος ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία ασκούσαν πιέσεις εναντίον του.

Εφτασε χτες το απόγευμα στην Κύπρο η υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζόις Κουίν. Στόχος της είναι η διερεύνηση τρόπων για προώθηση λύσης του Κυπριακού. Τη Βρετανίδα υφυπουργό συνοδεύει ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό Ντέιβιντ Χάνι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ