Κυριακή 25 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΩΤΣΑΚΗ γεννήθηκε το 1901 και πέθανε το 1993. Εκπαιδευτικός. Στέλεχος του ΚΚΕ. Μια ζωή γεμάτη αγώνες για το λαό και το Κόμμα. Καταδικάστηκε σε 27 συνολικά χρόνια φυλακές και εξορίες, με καταδίκη σε θάνατο. Ανάφη - Φολέγανδρος - Θεμιστοκλέους - Αβέρωφ - Γιούρα - Ωρωπός - Μεσσήνη.

Πέθανε με το "Ριζοσπάστη" στο χέρι.

***

Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑΤΟΣ γεννήθηκε το 1882 και πέθανε το 1958. Δάσκαλος, διευθυντής στο Α Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Αναδείχτηκε σε πρόεδρο του Αναθεωρητικού Λαϊκού Δικαστηρίου Αργοστολίου. Διώχτηκε και εξορίστηκε στην Ικαρία και στο κολαστήρι της Μακρονήσου.

***

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΑΤΟΥ γεννήθηκε το 1892 και πέθανε το 1962. Νοικοκυρά. Συμπαραστάθηκε και στήριξε την οικογένεια την εποχή των διώξεων. Στο σπίτι της περιέθαλψε παθόντες και καταδιωγμένους. Υπέστη βάρβαρους προπηλακισμούς και διώξεις από το καθεστώς της μισαλλοδοξίας.

***

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ Λ. ΣΤΑΜΑΤΑΤΟΣ γεννήθηκε το 1923 και πέθανε το 1991. Μεταλλειολόγος Μηχανικός ΕΜΠ. Αντάρτης στο λόχο διοίκησης του 2/39 του ΕΛΑΣ στην Αιτωλοακαρνανία. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες, με κορυφαία την κατάληψη της Αμφιλοχίας. Επιστημονικός συνεργάτης του ΚΜΕ. Πιστός φίλος και οπαδός του ΚΚΕ.

***

Η ΜΑΡΙΑ Λ. ΣΤΑΜΑΤΑΤΟΥ γεννήθηκε το 1919 και πέθανε το 1991. Γυμνασιάρχης. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Η πρώτη γυναίκα που δικάστηκε και φυλακίστηκε στο Αργοστόλι μετά τη Βάρκιζα. Μέλος του ΚΚΕ. Συνδικαλίστρια στους εκπαιδευτικούς.

***

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ Δ. ΣΤΑΜΑΤΑΤΟΣ γεννήθηκε το 1910 και πέθανε το 1944. Εργοδηγός της Επαγγελματικής Σχολής Ληξουρίου. Ακροναυπλιώτης, στέλεχος του ΚΚΕ. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση στη διάθεση του μηχανισμού Γραφείου Περιοχής Στερεάς. Από το 1944 αγνοείται η τύχη του σε αποστολή που δεν επέστρεψε.

Ο ΝΙΚΟΣ Δ. ΣΤΑΜΑΤΑΤΟΣ γεννήθηκε το 1920 και πέθανε το 1947. Αγρότης. Στην Αλβανία πολέμησε ως λοχίας. Στέλεχος του ΚΚΕ στην Κεφαλονιά με πλούσια δράση στην Εθνική Αντίσταση. Εξορίστηκε στην Ικαρία και διέφυγε στο ΔΣΕ. Ως αξιωματικός Πληροφοριών στο επιτελείο του Διαμαντή, τραυματίας πιάστηκε αιχμάλωτος στη μάχη της Λαμίας. Πέρασε στρατοδικείο και παλικαρίσια αρνήθηκε να κάνει δήλωση.

Εκτελέστηκε στο Μεσολόγγι.

ΑΝΝΑ και ΜΑΡΓΙΟΛΕΝΗ ΣΤΑΜΑΤΑΤΟΥ.Αγρότισσες. Μάνα και αδελφή του Βαγγέλη και του Νίκου Σταματάτου. Πήραν μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Στο σπίτι τους περιέθαλψαν πλήθος καταδιωκόμενων. Για τη δράση τους δικάστηκαν και φυλακίστηκαν για 12 χρόνια στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ.

Στη μνήμη τους οι Μυρτώ, Σπύρος και Αλκη Σταματάτου προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Δροσιάς, 50.000 δρχ.

***

Στη μνήμη της ΒΑΪΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ,ο άντρας της και τα παιδιά της προσφέρουν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* Επίσης στη μνήμη της Βάιας Παπαγιάννη ο αδερφός της Δημήτρης Λύγδας πρόσφερε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΚΟΤΡΟΥΚΟΗ,στελέχους του ΚΚΕ, και της γυναίκας μου ΚΙΚΗΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗ προσφέρω στο ΚΚΕ 50.000 δρχ.

Κώστας Κουλούρης

* * *

Συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια από το θάνατο του παλαίμαχου αγωνιστή ΚΩΣΤΑ ΚΟΛΙΓΙΑΝΝΗ,ανώτερου στελέχους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του αδελφού του ΑΛΕΞΗ ΚΟΛΙΓΙΑΝΝΗ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, μέλους του ΚΚΕ, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, η Μαρία Ράπτη προσφέρει στο ΚΚΕ 150.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κολλιάτσου.

* * *

Στις 11 Απρίλη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τον ξαφνικό θάνατο του αγαπημένου μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΪΜΤΣΙΔΗ.Γεννήθηκε το 1928 στο χωριό Νέος Καύκασος Φλώρινας. Μαθητής Γυμνασίου πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως ΕΠΟΝίτης. Για την αντιστασιακή δράση του κυνηγήθηκε, μετά την Απελευθέρωση. Το 1948 κατέφυγε στο ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Γράμμο και στο Βίτσι, με το βαθμό του επιλοχία και τραυματίστηκε.

Με τη λήξη του Εμφύλιου, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, δούλεψε στο εργοστάσιο "Εξκαβάτορ" και αργότερα στις οικοδομές, ως υπεύθυνου μπριγάδας. Ηταν υπόδειγμα στη δουλιά του και αγαπητός από όσους τον γνώριζαν. Στην Τασκένδη δημιούργησε οικογένεια.

Επαναπατρίστηκε το 1975. Ζούσε στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης και παρά την κλονισμένη υγεία του εξακολουθούσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Παράρτημα του Συλλόγου των Πολ. Προσφύγων Εύοσμου.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο Ενημερωτικό Δελτίο των Πολ. Προσφύγων και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης.

Η σύζυγός του Ολγα

Τα παιδιά του Νίκος και Σοφία

Τα εγγόνια του Κώστας και Ελένη

* * *

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στο Αλωρόν Αριδαίας από γονείς αγρότες. ΕΛΑΣίτης στην κατοχή και μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, πιάστηκε το 1948, φυλακίστηκε στην Αίγινα και εξορίστηκε στα Γιούρα. Αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από 9 χρόνια και συνέχισε τον αγώνα του από τις γραμμές της ΕΔΑ. Πιάστηκε και πάλι στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, φυλακίστηκε στην Εδεσσα και εξορίστηκε και πάλι στα Γιούρα.

Από τη μεταπολίτευση συνέχισε να αγωνίζεται με το ΚΚΕ, συνεπής στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ Χολαργού.

* * *

Στις 23 Απρίλη συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από το θάνατο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΚΙΔΗ,από το χωριό Περιστερώνα Λαγκαδά. Ηταν στέλεχος της Εθνικής Αντίστασης, μέλος του ΚΚΕ και για τη δράση του εξορίστηκε στα Γιούρα.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη της γυναίκας του ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑΣ ΚΟΥΒΑΛΑΚΙΔΟΥ,η οποία του συμπαραστάθηκε σε όλη του τη ζωή, και πέθανε στα 33 χρόνια της, οι κόρες τους Ελένη Ναλμπαντίδου, Καλλιόπη Δάτση και Κατερίνα Τσεμεκίδου με τις οικογένειές τους προσφέρουν 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ "Καρατάσου".

* * *

Ο παλαίμαχος κομμουνιστής και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Αθανάσιος Χάστας,από το χωριό Πόρος Γρεβενών, προσφέρει στη ΝΕ Γρεβενών 25.000 δρχ.

* * *

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ,οπαδού του ΚΚΕ, ο Β. Π. προσφέρει στη ΝΕ Πρέβεζας 100.000 δρχ. για τη μάχη των ευρωεκλογών.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΠΑΠΠΑ,μέλους του ΚΚΕ, που πέθανε πρόσφατα, σύντροφοι και φίλοι του από το χωριό Μύτικα προσφέρουν στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές 70.000 δρχ.

* * *

Πέρασαν 9 μέρες από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΝΙΚΟΥ ΣΙΣΚΟΥ.

Στη μνήμη του η αδελφή του προσφέρει στην ΚΟΒ Κρυοπηγής 10.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

* * *

Στις 27 του περασμένου Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από το θάνατο του πατέρα μου ΣΑΒΒΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ.Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο της μάνας μου ΟΛΓΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ.Και οι δύο ήρθαν από το Καρς της Ρωσίας και μόχθησαν ακούραστα για τα πανανθρώπινα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη τους προσφέρω 50 γερμανικά μάρκα για τις ευρωεκλογές.

Κώστας Σ. Αθανασιάδης

* * *

Στη μνήμη των εξαδέλφων μου, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ΓΡΗΓΟΡΗ και ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΚΑΔΗ,ΚΙΤΣΑΣ Κυρκάδη - ΣΙΔΕΡΙΔΗ και ΚΛΗΜΗ ΛΑΖΑΡΙΔΗ προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, 9.000 δρχ.

Σίμος Τίρχας

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών από το Ελληνοχώρι Διδυμότειχου: Του συζύγου μου ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΤΑΣΙΟΥΔΗ,μέλους του ΚΚΕ από το 1941, ΕΛΑΣίτη και μαχητή του ΔΣΕ, που πέθανε το 1995. Του κουνιάδου μου ΚΩΣΤΑ ΤΑΣΙΟΥΔΗ,αντιστασιακού και μαχητή του ΔΣΕ, που πέθανε το 1995. Του πατέρα μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΑΦΕΙΑΔΗ,μέλους του ΚΚΕ από το 1925, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε το 1946. Και του αδελφού μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΑΦΕΙΑΔΗ,μέλους του ΚΚΕ, ΕΛΑΣίτη και μαχητή του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε το 1947 και για τις ευρωεκλογές προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πάνω Ζωγράφου, 10.000 δρχ.

Θεοπούλα Τασιούδη

* * *

Στη μνήμη του γιου μου ΙΩΑΝΝΗ ΑΧΛΙΟΠΑ,καθώς και στη μνήμη των ΚΩΣΤΑ, ΣΤΑΥΡΟΥ και ΓΙΑΝΝΗ Γεωργίου ΑΧΛΙΟΠΑ και του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΩΓΟΥ,μέλους του ΚΚΕ, προσφέρω για τις ευρωεκλογές 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Αλσούπολης.

Σπύρος Αχλιόπας

***

Σήμερα, 25 Απρίλη, συμπληρώνονται 13 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΒΑΣΙΛΗ ΣΟΥΦΛΑ,μέλους του ΚΚΕ από το 1942. Γεννήθηκε το 1914 στο Καροπλέσι Καρδίτσας από γονείς πολύ φτωχούς. Ως το φθινόπωρο του 1943 ήταν γραμματέας του πυρήνα του ΚΚΕ στο χωριό του. Αντάρτης του 42ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, στην Κατοχή, αργότερα πέρασε στην Πολιτοφυλακή.

Διώχτηκε μετά την Απελευθέρωση και κατέφυγε στο ΔΣΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, από το τέλος του Εμφύλιου, από όπου επαναπατρίστηκε το 1977.

Τα τελευταία χρόνια πρόσφερε τις υπηρεσίες του στο "Ριζοσπάστη".

Στη μνήμη του η σύζυγός του Κωνσταντίνα, η κόρη του Νίκη, ο γαμπρός του Λευτέρης και τα εγγόνια του Βασιλική και Αποστόλης πρόσφεραν 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στις 7 Απρίλη 1999 έφυγε από κοντά μας, σε ηλικία 76 χρόνων, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΘΥΜΙΟΣ ΔΑΡΛΑΜΗΤΣΙΟΣ.Γεννήθηκε στο χωριό Μοσπίνα, από γονείς πολύ φτωχούς. Στην Κατοχή, νωρίς εντάχθηκε στο ΕΑΜ και ανέλαβε την οργάνωση της ΕΠΟΝ Γραμμενοχωρίων, ενώ παράλληλα ήταν στον εφεδρικό ΕΛΑΣ.

Μετά την Απελευθέρωση κυνηγήθηκε. Κατέφυγε στο ΔΣΕ, στο τμήμα του καπετάν Πετρίτη. Τότε έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια της χούντας αυτοεξορίστηκε στη Γερμανία, όπου επί σειρά ετών ήταν γραμματέας της ΚΟΒ Οφεντμπαχ.

Μετά τη μεταπολίτευση επέστρεψε στην Ελλάδα και από τις γραμμές του ΚΚΕ έδωσε το δικό του αγώνα, στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια των συνταξιούχων του ΙΚΑ του Νομού Ιωαννίνων, της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές τη "Δημοτική Αγωνιστική Ενότητα" του Δήμου Πασσαρώνας.

Στη μνήμη του η χήρα του Κωνσταντίνα προσφέρει 10.000 δρχ., η οικογένεια Θωμά Μπράγια 10.000 δρχ. και η οικογένεια Φώτη Μπράγια 10.000 δρχ.

* * *

Στις 15 Απρίλη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από τότε που έφυγε από κοντά μας ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΗΛΙΑΣΚΟΠΟΥΛΟΣ,οπαδός του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του η κόρη του Ελένη, ο γαμπρός του Γιώργος και οι εγγονές του Σοφία και Μαρία προσφέρουν 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Τριάδας" Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ