Τετάρτη 28 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ετοιμάζουν αλλαγές στη φορολογία ακινήτων

Αλλαγές στη φορολογία ακινήτων επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών στα πλαίσια της φορολογικής μεταρρύθμισης, που δρομολογείται αυτό το διάστημα κάτω από το "μανδύα" του "κοινωνικού διαλόγου". Επιπλέον, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται πυρετωδώς τις νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων που θα ισχύσουν από την 1η Γενάρη του 2000, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ανά διετία. Τα παραπάνω προέκυψαν από τη συνάντηση που είχε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις των εκπροσώπων της ΠΟΜΙΔΑ, ο υφυπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συνάντησης εμφανίστηκε κατηγορηματικός στη συνέχιση της εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας περί της ανά διετία αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Ως εκ τούτου, όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος, από την 1η του ερχόμενου έτους, οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων όλης της χώρας θα αυξηθούν, εξέλιξη που θα προκαλέσει ανάλογες αυξήσεις στις εμπορικές τιμές των ακινήτων - όπως άλλωστε συνέβη και τις προηγούμενες φορές - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσες οικογένειες αναζητούν στέγη.

Επίσης, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν μετά το τέλος της συνάντησης από τους εκπροσώπους της ΠΟΜΙΔΑ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει μεταξύ άλλων:

  • Τη θέσπιση ενός συστήματος υπολογισμού τεκμαρτού εισοδήματος για εκμισθώσεις ακινήτων, ανάλογου με εκείνο που ισχύει σήμερα για την ιδιοκατοίκηση. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει τη θέσπιση ενός "πλαφόν" εισοδήματος που πρέπει να δηλώνουν όσοι ιδιοκτήτες νοικιάζουν ακίνητα και στο βαθμό που το συγκεκριμένο "πλαφόν" είναι υψηλό - για τα δεδομένα των ιδιοκτητών - υπάρχει κίνδυνος το όποιο κόστος να μετακυλήσει στις πλάτες των ενοικιαστών...
  • Την κατάργηση του συστήματος προσδιορισμού τεκμαρτού εισοδήματος για περιπτώσεις δωρεάν παραχώρησης ή δωρεάς ακινήτων σε τρίτους.
  • Επίσης, επανεξετάζεται το καθεστώς αφορολόγητου που ισχύει για ιδιοκατοίκηση. Σήμερα δεν καταβάλλεται φόρος ιδιοκατοίκησης, όταν η συνολική επιφάνεια της κύριας κατοικίας και της πρώτης δευτερεύουσας (εξοχικής ή μη) κατοικίας δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να λαμβάνονται υπόψη και περισσότερες παράμετροι πέραν της επιφάνειας των ακινήτων, για το αφορολόγητο όριο ιδιοκατοίκησης.

Επίσης, χτες ο υφυπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, των Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσ/νίκης και της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας.

Μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ ο Γ. Δρυς επανέλαβε τους γνωστούς κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί της δυνατότητας που διαθέτει η κυβέρνηση να υλοποιήσει "μια περισσότερο επιθετική πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη φορολογική ελάφρυνση των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ