Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεν είναι δεδομένη η ένταξη στην ΟΝΕ

Πραγματοποιήθηκε χτες η ετήσια Γενική Συνέλευση της κεντρικής τράπεζας της χώρας

Τον μπαμπούλα της μη ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, προκειμένου αφ' ενός να συνεχιστεί με την ίδια και μεγαλύτερη σκληρότητα η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και αφ' ετέρου να προωθηθούν, άμεσα, νέα μέτρα στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, επισείει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στην ετήσια έκθεσή του. Κατά τη χτεσινή ετήσια συνέλευση της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ο Λ. Παπαδήμος επιχείρησε να "προσγειώσει" όσους θεωρούν δεδομένη την ένταξη στην ΟΝΕ, δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνειών για το ποιος θα πληρώσει το ενδεχόμενο κόστος από τις πολεμικές επιδρομές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια, ενώ απαίτησε νέα μέτρα τόσο στο σκέλος της δημοσιονομικής πολιτικής, όσο και στο λεγόμενο τομέα των ιδιωτικοποιήσεων της κοινωνικής ασφάλισης κλπ.

Η ένταξη στην ΟΝΕ, είπε ο διοικητής αναφερόμενος στον εθνικό στόχο της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης, "δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη". Η ικανοποίηση των κριτηρίων ένταξης, είπε, "είναι εφικτή και πολύ πιθανή", για να προσθέσει αμέσως μετά ότι "ορισμένοι εξωγενείς παράγοντες δυσχεραίνουν τη διαδικασία σύγκλισης". Η με διάφορους τρόπους επίκληση των "νέων αβεβαιοτήτων, οφειλομένων στην κρίση που ξέσπασε στη Γιουγκοσλαβία", όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, είναι πολύ πιθανό να συνδέεται με την προωθούμενη από ορισμένα κυβερνητικά κλιμάκια "πολιτική συμφωνία" για την ένταξη στην ΟΝΕ.

Για τον πληθωρισμό, στην έκθεση του διοικητή σημειώνεται ότι αν και ο στόχος για μείωσή του κοντά στο 2% τους θερινούς μήνες παραμένει εφικτός, υπάρχουν μία σειρά παράγοντες (άνοδος των τιμών του πετρελαίου κλπ.) που θα πρέπει να εξεταστούν με προσοχή. Με δεδομένο αυτό η Τράπεζα της Ελλάδας επαναλαμβάνει και πάλι ότι τα επιτόκια με τα οποία παρεμβαίνει στην τραπεζική αγορά θα συνεχίσουν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, σε μια προσπάθεια να "φρενάρει" τη ζήτηση, ενώ η συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής μεσοπρόθεσμα θα κινηθεί προς την κεντρική ισοτιμία που αποφασίστηκε το Μάρτη του 1998 μετά την υποτίμησή της και την ένταξή της στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών.

Νέα σκληρά μέτρα

Σε δύο σημεία της εισήγησής του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, στο κεφάλαιο "Κατευθύνσεις οικονομικής πολιτικής", επισημαίνει την ανάγκη της λήψης νέων μέτρων. Αφού αναφέρει τα πρόσφατα νομισματικά μέτρα που λήφθηκαν τον Απρίλη για τον περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης, στη συνέχεια επισημαίνει ότι "...είναι όμως αναγκαίο η αντιπληθωριστική προσπάθεια να στηριχτεί με μέτρα δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής", τα οποία δικαιολογούνται με το επιχείρημα της αντιμετώπισης "των δυσχερειών και των αβεβαιοτήτων που αντιμετωπίζονται εφέτος, αλλά και για να εδραιωθούν συνθήκες σταθερότητας κατά τη μετάβαση στη ζώνη του ΕΥΡΩ το 2000 και μεσοπρόθεσμα".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας αφού εκφράζει το παράπονο ότι η νομισματική πολιτική (την ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδας) αναλαμβάνει μεγαλύτερο μέρος της αντιπληθωριστικής προσπάθειας, στη συνέχεια καλεί την κυβέρνηση "να εντείνει την αντιπληθωριστική προσπάθεια τόσο εφέτος όσο και το 2000 με μέτρα δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής".

Μετά την κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας αφήνει ανοιχτό το θέμα να εισέλθει η Ελλάδα στην ΟΝΕ με πολιτική διαπραγμάτευση, επικαλούμενη όμως... απρόβλεπτους και εξωγενείς παράγοντες, λες και η συναπόφαση της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης να ισοπεδώσει τη Γιουγκοσλαβία μπορεί να ενταχθεί στη λογική του... απρόβλεπτου και... εξωγενούς παράγοντα. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι "βεβαίως, κατά την αξιολόγηση κατά πόσον η χώρα πληρεί τις οικονομικές προϋποθέσεις για την υιοθέτηση του ΕΥΡΩ, αναμένεται ότι θα ληφθεί υπόψη, όπως άλλωστε αναφέρεται στη Συνθήκη, ο βαθμός στον οποίο απρόβλεπτοι, εξωγενείς και ειδικοί παράγοντες επηρέασαν δυσμενώς τις οικονομικές επιδόσεις".

Ιδιαίτερα ανήσυχοι παρουσιάζονται στο θέμα των επιπτώσεων που θα υπάρξουν στην ελληνική οικονομία από την παράταση του ιμπεριαλιστικού πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας. Αν και αναφέρουν ότι "οι έως τώρα επιπτώσεις της γιουγκοσλαβικής κρίσης (έτσι κομψά αποκαλούν την εν ψυχρώ δολοφονία του γιουγκοσλαβικού λαού) στην ελληνική οικονομία ήταν ουσιαστικά αμελητέες", στη συνέχεια αναγκάζονται να ομολογήσουν ότι "τυχόν παράταση της κρίσης θα έχει επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα, το μέγεθος των οποίων δεν είναι δυνατό να προβλεφτεί με ακρίβεια, διότι εξαρτάται από το βαθμό στον οποίο θα επηρεάσει τον τουρισμό, τις μεταφορές και το εμπόριο".

Στο κεφάλαιο όπου αναλύεται ο πληθωρισμός, ομολογούν και εδώ ότι η όποια μείωση υπήρξε το 1998 οφείλεται στη σκληρή πολιτική λιτότητας των εισοδημάτων των εργαζομένων και στις κρατικές παρεμβάσεις στη φορολογία, ενώ αντίθετα οι επιχειρηματίες όχι μόνο δε "συνέβαλαν στην εθνική προσπάθεια", αλλά με αφορμή την υποτίμηση της δραχμής ακολούθησαν πολιτική κερδοσκοπίας αυξάνοντας τα ποσοστά κέρδους. Στην έκθεση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι "η αυξητική επίδραση της υποτίμησης της δραχμής στον πληθωρισμό εκτιμάται σε 2 εκατοστιαίες μονάδες", αλλά η μείωση του ρυθμού μεταβολής του κόστους εργασίας, η νομισματική πολιτική ανατίμησης της δραχμής και η μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων λειτούργησαν αντισταθμιστικά. Για το 1999 εκφράζονται φόβοι ότι η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου (κατά 50% υψηλότερες από το Δεκέμβρη του 1998) καθώς και η εξάντληση από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη των ευνοϊκων επιπτώσεων που είχαν στις τιμές οι μειώσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ, μπορεί να οδηγήσουν σε μικρή επιτάχυνση του πληθωρισμού. Εκτιμούν πάντως ότι κατά τους θερινούς μήνες ο πληθωρισμός μπορεί να προσεγγίσει το 2%.

Περιορισμένη χαρακτηρίζει, τέλος, η έκθεση την αύξηση της απασχόλησης κατά το 1998, παρά το γεγονός ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,8%, ενώ το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε σε επίπεδα υψηλότερα του 10%. Και το 1998 παρατηρήθηκε μείωση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα, στο δημόσιο και τις επιχειρήσεις του δημοσίου, στο μεταποιητικό κλάδο της οικονομίας, ενώ αντίθετα αύξηση υπήρξε στον τομέα των υπηρεσιών και στις κατασκευές. Η ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία η σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ τη δεκαετία 1988 - 1998 ανήλθε σε 21%, ενώ η συνολική απασχόληση αυξήθηκε μόνο κατά 5,6%.

Ο ΣΕΒ

Εύσημα αλλά και υποδείξεις για επαγρύπνηση απέσπασε η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας από τους εκπροσώπους των μεγαλοβιομηχάνων. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Αν. Κανελλόπουλος, στην παρέμβασή του στη συνέλευση, αφού "συνεχάρη" τη διοίκηση της Τράπεζας για την πολιτική που άσκησε ως ανεξάρτητος πλέον φορέας, το περασμένο έτος, συνέστησε στην ίδια και την κυβέρνηση "επαγρύπνηση" και "λήψη πρόσθετων μέτρων", αν χρειαστεί στην πορεία, καθώς, όπως είχε επισημάνει νωρίτερα, τελευταία "έχουν εμφανιστεί νέα στοιχεία αβεβαιότητας" λόγω "των τραγικών εξελίξεων στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας", της αύξησης των τιμών πετρελαίου και της κρίσης που εξακολουθεί να απειλεί τις αναδυόμενες χώρες.

Ο Αν. Κανελλόπουλος εμφανίστηκε σύμφωνος με τα "εναλλακτικά μέσα περιορισμού της πιστωτικής επέκτασης" που εφαρμόζει η Τράπεζα της Ελλάδας, τονίζοντας παράλληλα ότι "η αντιπληθωριστική πολιτική πρέπει να ασκείται σε συνδυασμό με κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική". Απαντώντας στις κυβερνητικές δηλώσεις που γίνονται όλο το τελευταίο διάστημα για μη συμμετοχή των επιχειρηματιών στην αντιπληθωριστική πολιτική, στο βαθμό που είναι αναγκαίο, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ υποστήριξε ότι "η βιομηχανία συμβάλλει και θα εξακολουθήσει στο μέλλον να συμβάλλει στη σταθεροποίηση των τιμών", αναφέροντας λίγο νωρίτερα ότι "ο βιομηχανικός κόσμος δεν τρέφει αυταπάτες και έχει συναίσθηση του κινδύνου της άποψης ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει σίγουρη ένταξη στην ΟΝΕ".

H ΓΣΕΕ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, χωρίς να παραλείψει να εκφράσει και αυτός την... "πλήρη υποστήριξή του στις προσπάθειες της ΤτΕ σ' αυτές τις δύσκολες συγκυρίες", τηρώντας τα προσχήματα του ρόλου που του έχει τεθεί, έκανε λόγο για ανάγκη αναδιανομής του εισοδήματος με έμφαση στη μείωση της ανεργίας και στην αύξηση της απασχόλησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ