Κυριακή 2 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς αναδεικνύεται με ιδιαίτερη εκρηκτικότητα, το πρόβλημα της ανεργίας,σαν ένα από τα μεγαλύτερα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη της χώρας μας, αλλά και οι εργαζόμενοι στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και των άλλων καπιταλιστικών χωρών. Υπολογίζεται ότι οι άνεργοι στην Ελλάδα είναι περισσότεροι από 500 χιλιάδες ή το 10,3% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Στην ΕΕ οι άνεργοι είναι περίπου 20 εκατομμύρια (σελίδες 8-9)

ΟΙ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ που γίνονται από τις αρχές της δεκαετίας και οι μέχρι σήμερα εξελίξεις με τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, οι διαγκωνισμοί ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για το ποιος θα υπερακοντίσει τον ανταγωνιστή σύμμαχο στη βαρβαρότητα των μέσων επιβολής της "νέας τάξης", καθώς και οι απειλές που ορθώνονται για την ανθρωπότητα από την ανεξέλεγκτη - μέχρι στιγμής - δράση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όλα αυτά έρχονται στο νου, αν επιχειρήσει κανείς να διαβάσει ορισμένα κείμενα του... 1939! Ναι, ντοκουμέντα που συντάχθηκαν πριν από 60 ολόκληρα χρόνια, αλλά η ανάγνωσή τους αποδεικνύεται αποκαλυπτικά επίκαιρη (σελίδες 16, 33)

ΤΟ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ του γιουγκοσλαβικού λαού από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, που διαπράττεται προς δόξαν της "νέας τάξης πραγμάτων" στη γειτονική μας χώρα, τους βρήκε από την πρώτη στιγμή στο δρόμο του αγώνα. Είναι οι Ελληνες καλλιτέχνες, τραγουδιστές και ηθοποιοί, που από την πρώτη κιόλας μέρα της εισβολής, έσμιξαν φωνές και καρδιές, για να συμπαρασταθούν σ' ένα λαό που βιώνει καθημερινά το αποτέλεσμα μιας απερίγραπτης παράνοιας. Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριοποίησης των καλλιτεχνικών σωματείων της χώρας μας, εντάσσεται η πρωτοβουλία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και της Ενωσης Τραγουδιστών Ελλάδας να διοργανώσουν από κοινού ποδοσφαιρικό αγώνα, αύριο, στις 5μμ, στο γήπεδο της ΑΕΚ (σελίδα 17)

ΕΡΓΑΤΙΚΗ Πρωτομαγιά χτες. Πρωτομαγιά ήχησε κι ο λόγος του μεγάλου "τέκνου" της στον τόπο μας, του ποιητή της Ρωμιοσύνης, του Γιάννη Ρίτσου, στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, το οποίο τίμησε την Πρωτομαγιά με αποσπάσματα από το έργο του Ρίτσου "Εικονοστάσιο Ανωνύμων Αγίων",με την ευκαιρία της έκδοσης στα αγγλικά, από τον "Κέδρο", του δεύτερου μέρους του "Εικονοστασίου Ανωνύμων Αγίων", σε μετάφραση της Αμι Μιμς. Της Ιρλανδέζας ελληνίστριας, ποιήτριας, μελετήτριας και μεταφράστριας του έργου του Ρίτσου, η οποία με τη μετάφραση του πρώτου μέρους του "Εικονοστασίου" απέσπασε το 1997 το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του ΥΠΠΟ (σελίδα 19)

ΣΤΙΣ 12 ΑΠΡΙΛΗ,με μία γενική στάση εργασίας μιας ώρας, ο λαός της Χώρας των Βάσκων - που αποτελείται από τρεις επαρχίες στη Βόρεια Ισπανία - απαίτησε από την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της απέναντι στο αίτημα των Βάσκων για δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. "Αδιανόητη, ανεύθυνη και απαράδεκτη" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, συντηρητικός Χοσέ Μαρία Αθνάρ, τη στάση της τοπικής κυβέρνησης να συμμετάσχει, μαζί με το λαό, σε γενική απεργία (σελίδες 46 - 47)

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ,το πολιτικό σκηνικό της Ινδίας θυμίζει Ιταλία. Η πτώση της κυβέρνησης, στην οποία προεξήρχε ένα κόμμα "περίεργο" - με αναφορές εθνικιστικές, λαϊκίστικες, δεξιές και το θρησκευτικό φανατισμό για σημαία - το Μπαρατίγια Τζανάτα και συμμετείχαν άλλα 13, δεν ήταν "έκπληξη" (σελίδες 46-47)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ