Κυριακή 2 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Ο ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Η άλλη όψη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών

Το ΝΑΤΟ δε βομβαρδίζει μόνο με πυραύλους και βόμβες τις πόλεις και τα χωριά της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και με εκατομμύρια προκηρύξεις, φέιγ βολάν και κάθε είδους προπαγανδιστικό υλικό, με στόχο να κάμψει το ηθικό του σερβικού και γιουγκοσλαβικού λαού, να του καλλιεργήσει την ψυχολογία της ήττας, να τον αποδυναμώσει, να τον διασπάσει κι εντέλει να καταφέρει να τον υποτάξει. Ο ψυχολογικός πόλεμος υπήρξε πάντοτε, ιδιαίτερα δε στη σύγχρονη εποχή, αναπόσπαστο και αναντικατάστατο μέρος του γενικότερου πολέμου. Οποιος έχει κατά νου τη ρήση του Κλαούζεβιτς ότι "ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα", αλλά και "μια πράξη βίας προορισμένη στο να καταναγκάσει τον αντίπαλο να εκτελέσει τη θέλησή μας", δε χρειάζεται περισσότερα επιχειρήματα για να κατανοήσει τη σημασία του ψυχολογικού πολέμου, όπως και το γεγονός ότι για την προετοιμασία και διεξαγωγή του ασχολούνται ειδικά επιστημονικά ινστιτούτα και υπηρεσίες, στις τάξεις των οποίων θητεύουν οι κορυφαίοι και οι ικανότεροι στον τομέα της προπαγάνδας, ειδικότερα δε αυτοί που είναι ειδικευμένοι στην αντιστροφή και στη διαστροφή της πραγματικότητας.

Στον ψυχολογικό πόλεμο διέπρεψαν πολλοί κατά το παρελθόν, αλλά αξεπέραστοι θεωρήθηκαν οι ΝΑΖΙ, έχοντας κορυφαίο τον υπουργό προπαγάνδας του Χίτλερ, Γιόζεφ Γκαίμπελς, ο οποίος δε θεοποίησε τόσο την αξία του ψέματος σ' έναν τέτοιο πόλεμο, αλλά τη συνεχή επανάληψή του ώστε κάτι να μείνει. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ γρήγορα να βρει συνεχιστές και μιμητές, γεγονός που ο ελληνικός λαός είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει γιατί μετά τη φασιστική κατοχή, έζησε τη βρετανική και στη συνέχεια την αμερικανική επέμβαση στα εσωτερικά του, που μετέτρεψαν τη χώρα σε προτεκτοράτο.

Σήμερα ασφαλώς ο Γκαίμπελς έχει ξεπεραστεί. Εύκολα μπορεί να το διαπιστώσει κανείς παρακολουθώντας τα γεράκια του αμερικανικού Πενταγώνου και του ΝΑΤΟ όταν "ενημερώνουν" τους δημοσιογράφους για την πορεία των επιχειρήσεων σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας. Εξίσου εύκολα το διαπιστώνει αν έχει την τύχη να βρίσκεται στη Γιουγκοσλαβία την ώρα που τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα ρίχνουν τις "βόμβες" του ψυχολογικού πολέμου, τα εκατομμύρια δηλαδή αντίτυπα μαύρου προπαγανδιστικού υλικού, με τα οποία, όπως και με τις βόμβες, θέλουν να στερήσουν τον αέρα, την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την ίδια τη ζωή από τον σερβικό και γιουγκοσλαβικό λαό.

Το σύντομο χρονικό διάστημα που βρεθήκαμε στο Βελιγράδι είχαμε την τύχη ή την ατυχία - ανάλογα πώς το παίρνει κανείς - να γίνουμε μάρτυρες των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων ψυχολογικού πολέμου, της επιχείρησης βομβαρδισμού δηλαδή της ψυχής και του μυαλού των πολιτών της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας με το δηλητήριο της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας. Θεωρήσαμε δε σκόπιμο να κάνουμε κοινωνό αυτής της πραγματικότητας τον αναγνώστη του "Ρ" και γενικότερα κάθε Ελληνα πολίτη που θα ήθελε να ενημερωθεί επί του θέματος, δημοσιεύοντας σε φωτογραφία τις δύο όψεις καθώς και ολόκληρο το περιεχόμενο - μεταφρασμένο στα ελληνικά - ενός από τα ΝΑΤΟικά φέιγ βολάν. Στους παλιότερους, είμαστε σε θέση να γνωρίσουμε από την ιστορία ότι θα θυμίσει τις μαύρες εποχές της φασιστικής κατοχής και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Στους νεότερους έχει να διδάξει κάτι επιπλέον από τη μορφή και το περιεχόμενο της Νέας Ιμπεριαλιστικής Αμερικανονατοϊκής Τάξης Πραγμάτων. Σε όλους όμως, αποδεικνύει πως το ΝΑΤΟ παρά τα όσα υποστηρίζει θεωρεί κύριο εχθρό του το γιουγκοσλαβικό λαό, γιατί αυτός είναι που αντιστέκεται στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, αυτός είναι που αγωνίζεται και δεν υποτάσσετε. Γι' αυτό και οι απειλές που εμπεριέχονται στο φέιγ βολά εναντίον του γειτονικού μας λαού είναι, χωρίς το παραμικρό τακτ, σαφείς και άμεσες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ