Σάββατο 8 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Ο αναντικατάστατος ρόλος της ΕΣΣΔ

Από τις 22 Ιούνη 1941 ως τις 9 Μάη 1945 το σοβιετο - γερμανικό μέτωπο ήταν το αποφασιστικό μέτωπο ολόκληρου του Παγκόσμιου Πολέμου, από την άποψη του αριθμού των φασιστικών δυνάμεων που απασχόλησε, της διάρκειας και της σκληρότητας του αγώνα και των αποτελεσμάτων. Ακριβώς σ' αυτό το μέτωπο ήταν συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο τμήμα των ενόπλων δυνάμεων της φασιστικής Γερμανίας και των δορυφόρων της - στρατιωτική τεχνική του αντιπάλου -, ήταν επίσης και το πιο μεγάλο μέτωπο του Β Παγκόσμιου Πολέμου καθώς και το πιο ενεργό σε σύγκριση με τα άλλα μέτωπα. Σ' αυτό ως τα μέσα του 1944 βρίσκονταν 153 - 201 μεραρχίες της φασιστικής Γερμανίας και από 36 - 72 μεραρχίες των δορυφόρων της. Πριν το άνοιγμα του 2ου μετώπου στην Ευρώπη (Ιούνη 1944) ενάντια στα αγγλο - αμερικανικά στρατεύματα δρούσαν μόνο 2 ως 19 μεραρχίες, στη Βόρεια Αφρική και στη Σικελία η Βέρμαχτ είχε ως το φθινόπωρο του 1943 από 2 ως 8 μεραρχίες.

Η αποφασιστική συμβολή της ΕΣΣΔ στη νίκη καθορίζεται από το γεγονός ότι πάνω από το 73% των συνολικών απωλειών του γερμανικού στρατού σημειώθηκε στις μάχες με το σοβιετικό στρατό και οι απώλειες που είχε η Βέρμαχτ στο Ανατολικό Μέτωπο ήταν 4 φορές περισσότερες απ' το Δυτικοευρωπαϊκό και στο Μεσογειακό Θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων μαζί, και από άποψη νεκρών και τραυματιών έξι φορές περισσότερες. Στο σοβιετο - γερμανικό μέτωπο εξοντώθηκε βασικό τμήμα της πολεμικής τεχνικής του αντιπάλου, - το 75% απωλειών σε τανκς, πυροβόλα εφόδου, πάνω απότο 75% του πυροβολικού, και το 75% των συνολικών απωλειών της αεροπορίας.

Ετσι η Σοβιετική Ενωση σήκωσε το κύριο βάρος του πολέμου. Οι ένοπλες δυνάμεις της, όχι μόνο έφραξαν το δρόμο στη φασιστική επίθεση, αλλά εξόντωσαν κάθε δυνατότητα εκπλήρωσης του στόχου του Χίτλερ. Στο σοβιετο - γερμανικό μέτωπο συντρίφτηκαν οι κύριες δυνάμεις της φασιστικής Γερμανίας, έχασε 10 εκατομμύρια άνδρες από τα 13,6 εκατομμύρια που έχασεαυτή σε όλα τα μέτωπα του παγκόσμιου πολέμου. Οι ένοπλες δυνάμεις της ΕΣΣΔ όχι μόνο υπεράσπισαν την πατρίδα τους, αλλά εκπλήρωσαν με τιμή το διεθνιστικό τους χρέος - βοήθησαν τους λαούς να απελευθερωθούν από τη χιτλερική τυραννία, όπου για την απελευθέρωση των ξένων λαών έπεσαν στο πεδίο των μαχών πάνω από 1 εκατομμύριο άνδρες και άλλα δυο εκατομμύρια τραυματίες. Μόνο για την απελευθέρωση της Πολωνίας οι απώλειες ήταν πάνω από 600 χιλιάδες Σοβιετικοί στρατιώτες.

Με τη βοήθεια της Σοβιετικής Ενωσης στα εδάφη της συγκροτήθηκαν τμήματα εθνικά για αντίσταση όπως της Πολωνίας, Τσεχοσλοβακίας, Ρουμανίας, Γιουγκοσλαβίας, Γαλλίας και έτσι μπόρεσε να αναπτυχθεί ισχυρό κίνημα αντίστασης στις κατεχόμενες ευρωπαϊκές χώρες με 2.200.000 άτομα.

Ο πόλεμος που επιβλήθηκε στη Σοβιετική Ενωση από το φασιστικό άξονα, τελείωσε με πλήρη ήττα του. Η νίκη πάνω στη φασιστική μηχανή αναμφίβολα επιτεύχθηκε με κοινές προσπάθειες πολλών λαών και ανάμεσα σ' αυτούς και ο ελληνικός λαός, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές που με την προέλαση του Κόκκινου Στρατού στα Βαλκάνια ο ΕΛΑΣ πέρασε στη γενική του επίθεση τον Οκτώβρη 1944 και απελευθέρωσε τη χώρα μας.

Το πώς εκτιμούσαν το ρόλο της ΕΣΣΔ στην επίτευξη της νίκης πάνω στη φασιστική Γερμανία οι ηγέτες των χωρών της αντιχιτλερικής συμμαχίας αρκεί να ακούσουμε: Ντ. Αϊζενχάουερ: "Οι εκστρατείες, που διεξήγαγε ο Κόκκινος Στρατός... έπαιξαν σπουδαιότατο ρόλο στην ήττα της Γερμανίας. Η ικανότητα των Σοβιετικών ηγετών, το θάρρος και η αντοχή των στρατιωτών τους - ανδρών και γυναικών - προκαλούν το θαυμασμό όλων... ".

Σαρλ Ντε Γκολ: "Οι Γάλλοι γνωρίζουν... ότι ακριβώς η Σοβιετική Ρωσία έπαιξε τον κύριο ρόλο στην απελευθέρωσή τους... ".

Δυστυχώς τότε και στις μέρες μας στη Δύση λένε συχνά, ότι τη ραχοκοκαλιά του φασισμού δεν την έσπασαν οι μάχες στη Μόσχα, στο Στάλινγκραντ και στο Κουρσκ, αλλά τα γεγονότα στον Ειρηνικό Ωκεανό και στη Βόρεια Αφρική. Η νίκη των Αγγλων στη Βόρεια Αφρική στο Ελ Αλαμέιν, στοίχισε στον Χίτλερ 55 χιλιάδες άνδρες, τον ίδιο χρόνο στη μάχη του Στάλινγκραντ η Βέρμαχτ έχασε ενάμισι εκατ. άνδρες.

Κύριος δημιουργός στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο ήταν ο σοβιετικός λαός. Η νίκη αυτή είχε νομοτελειακό χαρακτήρα, έδειξε το ακατανίκητο του σοσιαλιστικού κράτους, ήταν νίκη της ηθικοπολιτικής ενότητας, της φιλίας των λαών της ΕΣΣΔ. Απέδειξε την ανωτερότητα της σοβιετικής στρατιωτικής επιστήμης και τέχνης, την ανωτερότητα της στρατηγικής καθοδήγησης του Ανώτερου Στρατηγείου, επικεφαλής του οποίου όλα αυτά τα χρόνια του πολέμου βρίσκονταν ο Β. Ι. Στάλιν.

Δυστυχώς οι σκοτεινές δυνάμεις δεν το συγχώρεσαν αυτό. Από τις πρώτες κι όλας μέρες της Νίκης φρόντισαν παντοίω τρόπω να ζει η ανθρωπότητα σε κλίμα ψυχρού πολέμου που τελικά στα χρόνια του '90 έχουμε πισωγύρισμα, την καταστροφή των σοσιαλιστικών χωρών της Ευρώπης και της Σοβιετικής Ενωσης, πράγμα που μας έδειξε ότι ο κίνδυνος πισωγυρίσματος δεν εξέλιπε, μήνυμα που προειδοποιεί την ανθρωπότητα της ειρήνης ότι δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός, η έλλειψη επαγρύπνησης, γιατί οι δυνάμεις του σκότους και της πισωδρόμησης δεν παύουν να προσπαθούν να πισωγυρίσουν τον τροχό της ιστορίας στην καταστροφή της ανθρωπότητας. Η "νέα τάξη" του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και η χρηματιστηριακή Ευρωπαϊκή Ενωση οδηγούν τους λαούς στην καταστροφή. Το μήνυμα των ημερών μας είναι: Ενιαίο μέτωπο αγώνα κατά των νεοϊμπεριαλιστών. Ο τροχός της ιστορίας όσα πισωγυρίσματα κι αν έχει στο δρόμο του θα τραβήξει μπροστά. Αυτός είναι ο κοινωνικός νόμος της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κοινωνικής εξέλιξης, ο λαοί του κόσμου δε θα επιτρέψουν στο λυκαυγές του 21ου αιώνα στις σκοτεινές δυνάμεις να σκορπούν το θάνατο, γιατί δε θέλουν να υποταχθούν στη νέα "Ιερά Συμμαχία" των γιάνκηδων που λέγεται ΝΑΤΟ.

Το σάλπισμα του Ρήγα Φεραίου σήμερα γίνεται ξανά επίκαιρο, καλούμαστε όλοι οι λαοί των Βαλκανίων να υπερασπίσουμε ενωμένοι την Ειρήνη και τα δικαιώματά μας, να αποφασίζουμε εμείς οι ίδιοι, για το σήμερα και το αύριο των χωρών μας.

Μαίρη ΖΙΩΓΑ

Διδάκτωρ ιστορίας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ