Σάββατο 8 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Οι χιτλερικοί δεν ήταν ανίκητοι

Στις 10 του Μάη 1940 οι χιτλερικοί άρχισαν επίθεση στο δυτικό μέτωπο. Στις 14 του Ιούνη μπήκαν στο Παρίσι. Η Γαλλία ηττήθηκε. Το αγγλικό εκστρατευτικό σώμα, εγκαταλείποντας τον οπλισμό του και έχοντας μεγάλες απώλειες σε άντρες, κατόρθωσε να διαπεραιωθεί στην Αγγλία. Σε διάρκεια ενός χρόνου η φασιστική Γερμανία και οι δορυφόροι της σχεδόν κατέκτησαν όλο το ηπειρωτικό τμήμα της Δυτικής Ευρώπης. Τα ιταλο-γερμανικά στρατεύματα εισέδυσαν στη Βόρεια Αφρική.

Κίνδυνος απειλούσε την Αγγλία. Την έσωσε η προετοιμασία για επίθεση ενάντια στη Σοβιετική Ενωση που άρχισε και απέσπασε τον Χίτλερ από την ιδέα εισβολής στα βρετανικά νησιά.

Ετσι η αντισοβιετική γραμμή των δυτικών χρεοκόπησε και έγινε αιτία μεγάλης τραγωδίας για τους λαούς τους.

Στις 22 του Ιούνη 1941 η χιτλερική Γερμανία επιτέθηκε ύπουλα ενάντια στην ΕΣΣΔ. Ο σοβιετικός λαός ξεσηκώθηκε σύσσωμος ενάντια στην επίθεση. Αρχισε γι' αυτόν ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος, ο οποίος όπως έδειξε υπήρξε ο αποφασιστικός παράγοντας της μετατροπής του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου σε απελευθερωτικό αγώνα των λαών ενάντια στη φασιστική τυραννία. Στις τεράστιες εκτάσεις του σοβιετο - γερμανικού μετώπου διεξήχθησαν σκληρότατες μάχες. Το ανατολικό μέτωπο έγινε το κύριο μέτωπο του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου. Η φασιστική Γερμανία αποσκοπούσε να συντρίψει τις σοβιετικές Ενοπλες Δυνάμεις και να τσακίσει το σοβιετικό κράτος. Στο μέτωπο έριξε αυτή και οι δορυφόροι της τη βασική μάζα του στρατού τους: 190 μεραρχίες και 4 αεροπορικούς στόλους, 5,5 εκατ. αξιωματικούς και στρατιώτες, πάνω από 47 χιλιάδες πυροβόλα και όλμους, 4,3 χιλιάδες τανκς και πυροβόλα εφόδου, 5 χιλιάδες μαχητικά αεροπλάνα, πάνω από 190 μαχητικά πλοία. Ο επιδρομέας είχε σχεδόν δυο φορές μεγαλύτερη αριθμητική υπεροχή. Υπεροχή είχε στον εξοπλισμό με νέου τύπου τανκς και αεροπλάνα. Εκτός τούτων οι χιτλερικοί χρησιμοποίησαν και το βιομηχανικό δυναμικό των κατακτημένων απ' αυτούς χωρών.

Στην πορεία του πολέμου η γερμανοφασιστική διοίκηση, επωφελούμενη από το γεγονός, ότι οι σύμμαχοι της ΕΣΣΔ δε διεξήγαγαν δραστικές επιχειρήσεις στα άλλα μέτωπα, έστελνε προς το ανατολικό μέτωπο όλο και νέες ενισχύσεις. Ετσι εξηγείται να έχουν επιτυχίες στην αρχική περίοδο του πολέμου και να κατακτήσουν μεγάλες περιοχές της ΕΣΣΔ. Αλλά ο σοβιετικός λαός και οι Ενοπλες Δυνάμεις του άντεξαν, συγκράτησαν την πίεση του εχθρού και τελικά του κατάφεραν συντριπτική ήττα.

Στην πορεία του πολέμου και η δύναμη του σοβιετικού στρατού αυξανόταν συνεχώς. Ενώ τον Ιούνη του 1941 αποτελούνταν από 2,9 εκατομμύρια άνδρες, μετά έφθασε τα 6,7 εκατομμύρια.

Στην ιστορική μάχη της Μόσχας τα σοβιετικά στρατεύματα συνέτριψαν και απώθησαν από την πρωτεύουσα τα υπολείμματα μιας στρατιάς ενός εκατομμυρίου χιτλερικών. Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη ήττα των στρατευμάτων του "άξονα". Ξέφτισε ο μύθος για το ακατανίκητο του χιτλεροφασιστικού στρατού και της αεροπορικής του δύναμης.

Θρίαμβος της ισχύος των σοβιετικών όπλων υπήρξε η μάχη του Στάλινγκραντ, όπου ο φασιστικός συνασπισμός έχασε περίπου 1,5 εκατομμύριο αξιωματικούς και στρατιώτες, το ένα τέταρτο των μάχιμων δυνάμεών του στο σοβιετο-γερμανικό μέτωπο.

Η μάχη του Στάλινγκραντ συνέβαλε αποφασιστικά στην επίτευξη στροφής στην πορεία του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, όσο και όλου του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Η νέα μεγάλη επίθεση των χιτλερικών τον Ιούλη του 1943 στο Κουρσκ δεν είχε επιτυχία. Ο αντίπαλος έχασε περίπου 500 χιλιάδες άνδρες, 1.500 τανκς, 3.700 αεροπλάνα, 3.000 πυροβόλα και όλμους. Ο συσχετισμός άλλαξε τώρα υπέρ του σοβιετικού στρατού και ο εχθρός πέρασε αναγκαστικά σε όλα τα σημεία του μετώπου σε άμυνα.

Το 1944 σ' όλη την έκταση από τη θάλασσα του Μπάρεντς έως τη Μ. Θάλασσα, αποκαταστάθηκαν τα κρατικά σύνορα της Σοβιετικής Ενωσης και οι πολεμικές επιχειρήσεις διεξάγονταν έξω από τα όρια της ΕΣΣΔ. Αρχισε η μεγάλη απελευθερωτική εκστρατεία του Κόκκινου Στρατού, που έδωσε άμεση βοήθεια στους λαούς της Ευρώπης στον αγώνα ενάντια στη φασιστική τυραννία και τελείωσε με την πλήρη συντριβή του Γ Ράιχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ