Σάββατο 8 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
54 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ
Η δύναμη του σοσιαλισμού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Πριν πενήντα έξι χρόνια συντρίφτηκαν οι δυνάμεις του φασιστικού άξονα. Στις 30 Απρίλη Σοβιετικός στρατιώτης ύψωσε τη σημαία της Νίκης πάνω στο Γ Ράισταγκ - κάστρο της τσακισμένης Γερμανίας. Στις 8 του Μάη στο Κάρλσχορτ - προάστιο του Βερολίνου - αντιπρόσωποι της Γερμανίας υπέγραψαν την πράξη για την πλήρη και άνευ όρων συνθηκολόγηση. Στην πολυβασανισμένη Ευρώπη ήρθε η λευτεριά και η ειρήνη. Από τότε όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη, που ήθελαν την ειρήνη στη Γη, γιόρταζαν την 9η του Μάη σαν μέρα συντριβής της χιτλερικής Γερμανίας, σαν ημέρα σωτηρίας της ανθρωπότητας από τη φασιστική σκλαβιά. Σήμερα οι κρατούντες της Ευρώπης την ονομάζουν Ημέρα της Ευρώπης.

Η νίκη στο σοβιετικό λαό στοίχισε πάνω από 20 εκατομμύρια ζωές, 25 εκατ. εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι, η χώρα έχασε το 30% του εθνικού πλούτου.

Αυτός ο πόλεμος επιβλήθηκε στη Σοβιετική Ενωση από το γερμανικό φασισμό και ήταν η πιο μεγάλη ένοπλη επίθεση των τότε δυνάμεων κρούσης του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού ενάντια στο σοσιαλισμό, ήταν μια σκληρή δοκιμασία για τη μοναδική τότε σοσιαλιστική χώρα. Η ύπουλη επίθεση της χιτλερικής Γερμανίας εναντίον των Σοβιέτ τον Ιούνη του 1941 προετοιμάστηκε από την παγκόσμια αντίδραση, η οποία απόβλεπε στην εξαφάνιση του πρώτου στον κόσμο σοσιαλιστικού κράτους της ΕΣΣΔ, που ήταν φάρος για τους λαούς του κόσμου, στο μοίρασμα των πλούσιων εδαφών του και την υποδούλωση των λαών. Ο Α. Χίτλερ, το Φλεβάρη του 1945, δήλωσε: "Κύριο καθήκον της Γερμανίας, σκοπός της ζωής μου και έννοια της ύπαρξης του εθνικοσοσιαλισμού είναι η εξόντωση του μπολσεβικισμού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ