Κυριακή 9 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

"Ετσι έμαθα... "

ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΑΛΟΥΜΗΣ.Για να δικαιολογήσει τη θέση του συντάκτης της "Καθημερινής" - σε δημοσίευμά του στο οποίο κεραυνοβολεί τον Ελληνα ναύτη που υπηρετούσε τη θητεία του και αρνήθηκε να υπακούσει στις διαταγές των ανωτέρων του - επιδόθηκε στον αντικομμουνισμό, χαρακτηρίζοντας απάτριδες τους κομμουνιστές και την πράξη του ναύτη, κατευθυνόμενη από το ΚΚΕ.

Πρέπει όμως να ξέρει ο εν λόγω δημοσιογράφος, ότι το '40, όταν μας επιτέθηκαν οι φασίστες Ιταλοί, οι εξόριστοι κομμουνιστές - από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου - ζήτησαν να πάνε να πολεμήσουνε στο Μέτωπο. Ο τότε ΓΓ του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδης, έστειλε στην κυβέρνηση επιστολή με την οποία της ζητούσε να αντισταθεί στη φασιστική επίθεση και κάθε σπίτι, κάθε καλύβα, κάθε ανάχωμα να γίνει ταμπούρι αντίστασης. Μ' αυτά τα ιδανικά γαλουχήθηκαν οι κομμουνιστές και έτσι αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας τους και τη δικαιοσύνη. Και εγώ που τα γράφω αυτά, ένας ανάπηρος του Αλβανικού Πολέμου. αυτά τα ιδανικά υπηρέτησα και υπηρετώ ακόμα. Ετσι έμαθα και αυτά κάνω.

Δαβίδ εναντίον Γολιάθ

Γ. ΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ,Αντιστασιακός, Μόντρεαλ Καναδά: Μέσω των σελίδων σου - εγώ ένας πολεμιστής του Αλβανικού Μετώπου και κατόπιν αντιστασιακός ενάντια στο φασισμό, που βρίσκομαι εδώ και σαράντα χρόνια στον Καναδά - θέλω να στείλω προς το γιουγκοσλάβικο λαό τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια, γιατί σήκωσε το ανάστημά του εναντίον μιας υπερδύναμης, επαληθεύοντας το μύθο του Δαβίδ με τον Γολιάθ.

Το παράδειγμά του, έδωσε ελπίδα και θάρρος στους λαούς όλου του κόσμου, που είδαν ότι όσα ισχυρά μέσα καταστροφής και αν διαθέτει ο ιμπεριαλισμός, μπροστά στη γενναία απόφασή τους ν' αντισταθούν, αχρηστεύονται.

Μαζί με το γράμμα αυτό, στέλνω και το συμβολικό ποσό των 50 δολαρίων Καναδά, ωςένα μικρό δείγμα συμπαράστασης και βοήθειας στον αγώνα τους.

Φίλε γιουγκοσλάβικε λαέ, θα νικήσεις με την αντίστασή σου και τη συμπαράσταση και βοήθεια όλων των καταδυναστευομένων λαών του κόσμου, που παραδειγματίζονται από σένα. "Λαοί ενωμένοι, ποτέ νικημένοι".

Το δίκιο είναι με το μέρος σου, οι λαοί είναι μαζί σου!

Οι λαοί ξυπνούν

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΑΡΕΛΗΣ,Μαθηματικός - ερευνητής, συγγραφέας. Αθήνα: Καταγγέλλω τους γκανγκστερικούς βομβαρδισμούς των αμερικανονατοϊκών, εναντίον της Ν. Γιουγκοσλαβίας, κράτους ανεξάρτητου και μέλους του ΟΗΕ.

Ο διεθνής ληστρικός καπιταλισμός με επικεφαλής τις ΗΠΑ, λυσσομανάει λόγω της αξεπέραστης πολύχρονης οικονομικής κρίσης του. Ετσι, σύμφωνα με τα μεγαλύτερα οικονομικά του συμφέροντα, "δαγκώνει" επιλεκτικά διάφορες χώρες, προσπαθώντας να σωθεί. Οι λαοί όμως ξυπνούν και θ' αντιδράσουν, πιστεύω, δυναμικά για την επικράτηση της διεθνούς σοσιαλιστικής επανάστασης. Αυτό δεν είναι ευχή, είναι νομοτέλεια που θα πραγματωθεί σ' όλο τον πλανήτη αργά ή γρήγορα.

Στο σέρβικο λαό

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΤΣΙΡΑ,εκπαιδευτικός, Αθήνα. (Προς το σέρβικο λαό αφιερώνει τους στοίχους): Χάρε αδελφέ μου/ έλα και να χορέψουμε στης τρέλας το αλώνι/. Ελα να κοροϊδέψουμε τις φλόγες τ' ουρανού/. Ελα να λιώσουμε το ατσάλι του εχθρού/. Ελα να ξεφαντώσουμε με την παραφροσύνη/. Σφίξε με δυνατά και χόρεψε/χορούς της λεβεντιάς, της λευτεριάς και του αγώνα/σε γέφυρες γλεντζέδικες/σε γιορτινές πλατείες/. Ελα και θα παλέψουμε στης τρέλας το αλώνι/. Κι αν σε νικήσω χάρο μου/, μη μου κακοκαρδίσεις/. Είσαι αδελφός και φίλος μου/, στο χοροστάσι αύριο και πάλι αγκαλιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ