Κυριακή 16 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
"Ειρηνευτική" παραπλάνηση

Μπροστά σε ένα περίεργο, τουλάχιστον, φαινόμενο βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η "κοινή γνώμη" της χώρας μας αλλά και των άλλων χωρών της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Από τη μια οι δολοφόνοι των λαών συνεχίζουν με ρυθμούς που δεν έχουν προηγούμενο τους ανηλεείς και δολοφονικούς βομβαρδισμούς, συγκεντρώνοντας ταυτόχρονα περισσότερα όπλα και αεροπλάνα, ετοιμάζοντας νέα ορμητήρια (Τουρκία, Ουγγαρία), ενώ έχουν ανασύρει επιδεικτικά και τα σχέδια για χερσαία εισβολή. Ταυτόχρονα, όμως, οι λαοί των άλλων χωρών βομβαρδίζονται με τις "ειρηνευτικές πρωτοβουλίες", με την "κινητικότητα" στο διπλωματικό επίπεδο μεταξύ των ισχυρών του κόσμου, κλπ., οι οποίες υπερτονίζονται και δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι "είναι θέμα χρόνου" το τέλος του πολέμου!

Είναι ολοφάνερο ότι η κατευθυνόμενη εκστρατεία δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων εξυπηρετεί τα εγκληματικά σχέδια των πολεμοκάπηλων, που θέλουν να αποτρέψουν ένα αντιπολεμικό ξεσήκωμα κυρίως στην Ευρώπη, καθώς όσο περνούν οι μέρες τόσο λιγοστεύουν τα "ποσοστά" αποδοχής της ΝΑΤΟικής βαρβαρότητας. Ταυτόχρονα, η υπερπροβολή των "ειρηνευτικών πρωτοβουλιών" συνδυάζεται με την αποσιώπηση ή υποβάθμιση της ισοπέδωσης της Γιουγκοσλαβίας και της γενοκτονίας του λαού της. Στην πραγματικότητα, όλη αυτή η "ειρηνευτική" φιλολογία και κινητικότητα αυτό που καταφέρνει είναι να προσφέρει στη συμμορία του ΝΑΤΟ ένα συγχωροχάρτι για τα εγκλήματά της, αφού μέσα από αυτή εμφανίζονται και ως οπαδοί της ειρήνης!

Η συμφωνία των "8"

Καθόλου τυχαία, η έναρξη αυτής της εκστρατείας παραπλάνησης και χειραγώγησης των λαών συνέπεσε με την περιβόητη συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών της λέσχης των οκτώ "G-8" στο Πέτερσμπεργκ της Γερμανίας. Κανονικά το κατασκεύασμα αυτών των 7+1 "πιο προηγμένων χωρών" του κόσμου θα 'πρεπε να είχε θαφτεί κάτω από τα ερείπια των δολοφονικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, το οποίο με μεγαλύτερη λύσσα, από το ίδιο κιόλας βράδυ, συνέχισε να ισοπεδώνει τη Γιουγκοσλαβία και να σπέρνει παντού το θάνατο. Εξάλλου, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ελάχιστη σημασία έδωσαν σε αυτή τη συμφωνία, αφού το μόνο που απαιτούν και μετά από αυτή είναι "πέντε ναι" στους ισάριθμους όρους που από την αρχή είχαν θέσει, δηλαδή την πλήρη υποδούλωση του γειτονικού λαού στη συμμορία των δολοφόνων των λαών, ενώ καθόλου δε θυμούνται τα "7 σημεία" της συμφωνίας των "8". Αν χρειαζόταν κάποια αποκάλυψη για τις πραγματικές προθέσεις και τους στόχους των ιμπεριαλιστών, αυτή την πρόσφερε ο Σλ. Μιλόσεβιτς με τη μονομερή απόσυρση ορισμένων στρατιωτικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο. Η απάντηση του ΝΑΤΟ ήταν πιο ανηλεείς και χωρίς διαλείμματα βομβαρδισμοί, χωρίς να "εξαιρέσουν" ακόμα και την πρεσβεία της Κίνας στο Βελιγράδι.

"Σκύψτε το κεφάλι"

Κι όμως, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη, εξακολουθούν να κραδαίνουν τη συμφωνία των "8", που έχει πλέον καταντήσει ένα διάτρητο κουρελόχαρτο από τους πυραύλους και τις βόμβες του ΝΑΤΟ, ως τη μοναδική "σωτήρια οδό" για την ειρήνη.

"Η συμφωνία των "8" είναι μια καλή βάση για μια οριστική λύση του προβλήματος και χρειάζεται να ξεκινήσουν το ταχύτερο οι διαδικασίες για να ολοκληρωθεί η συμφωνία αυτή", έσπευσε να αποφανθεί ο Κ. Σημίτης, ο οποίος όμως παρέλειψε να ζητήσει το σταμάτημα των βομβαρδισμών.

"Η πρωτοβουλία των "8" στην ουσία ήρθε να ταυτιστεί με τις απόψεις μας και την πρότασή μας", εμφανίστηκε "δικαιωμένος" (!) ο Κ. Καραμανλής, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Μιλόσεβιτς να την "αποδεχτεί το ταχύτερο". Δεν υστέρησε και η ηγεσία του ΣΥΝ, καθώς διαπίστωσε ότι είναι "βήμα για έναρξη διαπραγματεύσεων".

Δικαιολογημένη λοιπόν η αντίδραση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, η οποία εύλογα αναρωτήθηκε ποια πρόταση χαιρετίζουν οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων τη στιγμή που οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται.

"Η πρώτη πρόταση που πρέπει να χαιρετίσουμε είναι το σταμάτημα των βομβαρδισμών", τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Ζάππειο και πρόσθεσε: "Και βγαίνουμε και χαιρετίζουμε; Δηλαδή τι θέλουμε να δείξουμε; Θέλουμε να πούμε δηλαδή στους Γιουγκοσλάβους περπατήστε με τα τέσσερα; Δεν το καταλαβαίνω".

Αποσαφηνίζοντας τη θέση του Κόμματος είπε: "Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε στο πλευρό τους (σ.σ. των Γιουγκοσλάβων). Τώρα αν η ηγεσία τους υποχωρήσει, αυτό είναι άλλο θέμα. Δεν μπορεί όμως εμείς να συμμετάσχουμε σ' αυτή την πολιτική, που να λέει σκύψε το κεφάλι για να έχουμε την ησυχία μας".

Κανένας εφησυχασμός

Οι "τυφλές" δολοφονικές επιθέσεις των ΝΑΤΟικών, που πολλαπλασιάστηκαν τα τελευταία 24ωρα, δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες για το απάνθρωπο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού και τους πραγματικούς στόχους που έχουν στη Γιουγκοσλαβία και τα Βαλκάνια. Το συμπέρασμα είναι κάτι παραπάνω από σαφές: Τώρα είναι που ο γιουγκοσλαβικός λαός χρειάζεται περισσότερο από ποτέ την αλληλεγγύη μας. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να εφησυχάσουμε την πιο κρίσιμη στιγμή της αντίστασής του. Το ισχυρό αντιπολεμικό αντιΝΑΤΟικό κίνημα χρειάζεται να "ξεπεράσει τον εαυτό του". Και το ουσιαστικό ζήτημα για το λαό μας, η πιο μεγάλη πραγματικά συμβολή του για το σταμάτημα των βομβαρδισμών είναι η πάλη για την απεμπλοκή της Ελλάδας. Μόνο οι λαοί μπορούν να σταματήσουν τον πόλεμο. Στους δρόμους καθημερινά και με την ψήφο στις ευρωεκλογές να δοθεί η απάντηση που πρέπει.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Η κατευθυνόμενη εκστρατεία δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων εξυπηρετεί τα εγκληματικά σχέδια των πολεμοκάπηλων, που θέλουν να αποτρέψουν ένα αντιπολεμικό ξεσήκωμα κυρίως στην Ευρώπη, καθώς όσο περνούν οι μέρες τόσο λιγοστεύουν τα "ποσοστά" αποδοχής της ΝΑΤΟικής βαρβαρότητας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ