Κυριακή 16 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Τώρα με τόλμη ψήφο στο ΚΚΕ

Και, όμως, η μάχη στα εκλογικά χαρακώματα φουντώνει. Τόσο, που οι κυρίαρχοι πολιτικοί κύκλοι, το κατεστημένο, δείχνουν να αισθάνονται άβολα στο φόντο των προδιαγραφών του πολέμου, οι οποίες είναι και δικό τους δημιούργημα και στις οποίες πίστεψαν ότι μπορούν να τιθασεύσουν και να υποτάξουν τις λαϊκές μάζες. Ετσι, ψάχνουν να βρουν κατασκευάσματα για την αλλοτρίωση των λαϊκών διαθέσεων, ενόψει της ευρωκάλπης, προκειμένου να φέρουν στα μέτρα τους το εκλογικό αποτέλεσμα. Νομίζουν ότι θα καταφέρουν να διασφαλίσουν ανεμπόδιστα την πορεία τους στο δρόμο του καπιταλιστικού παράδεισου της ΟΝΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), που κάνει κόλαση τη ζωή της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν στα μέτρα τους την πραγματικότητα που διαμορφώνουν, παρουσιάζοντάς τη, με μανδύα που μπορεί να φορεθεί ανάλογα με τις λαϊκές απαιτήσεις. Τώρα ανακάλυψαν ότι λείπει το αντίπαλο δέος, φορτώνοντας σ' αυτόν τον παράγοντα τα εγκλήματα κατά συρροήν που διαπράττουν ενάντια στους λαούς και το πιο ειδεχθές, τον πόλεμο, για να δικαιολογήσουν τη συμμετοχή και συνενοχή τους, ενώ, όταν υπήρχε, το πολεμούσαν και το ξόρκιζαν σαν την αιτία παντός κακού στην ανθρωπότητα και, βεβαίως, όταν ανατράπηκε, ανάσαναν ηδονικά στη δική τους κοσμογονία, του τέλους του "ψυχρού πολέμου". Ωσπου έφεραν το θερμό πόλεμο.

Μόνο που ο θερμός πόλεμος καταστρέφει, δολοφονεί, αφήνει ερείπια και στάχτες. Αλλά νιώθουν ολοένα και πιο κοντά το δέος που μπορεί να κάνει τα δικά τους όνειρα εφιάλτες. Η λαϊκή αντίσταση γίνεται δύναμη ακαταμάχητη σαν συνειδητοποιεί τον πραγματικό αντίπαλο. Και ο πόλεμος ανοίγει τα μάτια, επιδρά στις συνειδήσεις, έτσι ώστε ΗΠΑ και ΕΕ, μαζί και η ελληνική κυβέρνηση, να έχουν αποκαλυφτεί, ως συνεταίροι στη δολοφονία των Βαλκάνιων λαών. Και αυτό, όχι μόνο δε τους βολεύει στις εκλογές, αλλά γίνεται στενός πολιορκητικός κριός για τους κυρίαρχους.

Ετσι, ανακάλυψαν το "κόλπο" για την αντιμετώπιση της λαϊκής πολιορκίας ενάντιά τους, ενάντια στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στην κυβέρνηση. Θα φτιάξουν το "αντίπαλο δέος" λένε, με την ΚΕΠΠΑ, με την Πολιτική Ενωση, με τον απεγκλωβισμό της ΕΕ από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Λες και δεν κάνουν όλοι τον ίδιο, από κοινού, οικονομικό πόλεμο ενάντια στους λαούς. Λες και δε συγχρονίζονται από κοινού σαν όργανα της πολεμικής ορχήστρας στη Γιουγκοσλαβία. Πιστεύουν ότι έτσι θα καταφέρουν να δημιουργήσουν το άλλοθι για να διεκδικήσουν τη λαϊκή ψήφο στη μάχη των ευρωεκλογών.

* * *

Πράγματι, η μάχη αρχίζει να φουντώνει. Στις 13 του Ιούνη, η κάλπη στην Ελλάδα μπορεί και πρέπει να δώσει ένα ισχυρό χτύπημα στην ΟΝΕ και τον πόλεμο. Σ' αυτές τις εκλογές, κρίνεται η ΕΕ, αλλά και η πολιτική της κυβέρνησης. Κρίνεται και η πολιτική της ΝΔ, που συμπλέει, ως αντιπολίτευση, με την πολιτική του κατεστημένου, των επιχειρηματιών, του κεφαλαίου. Κρίνονται όλα τα κόμματα, και το ΚΚΕ, και ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ, όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Αλλά την επιλογή την κρατά στα χέρια του ο ελληνικός λαός. Απ' αυτόν εξαρτάται, αν αυτές οι εκλογές θα αποτυπώσουν και με την ψήφο τους αγώνες του για τα δικά του συμφέροντα, κόντρα στην πολιτική ενίσχυσης των συμφερόντων και της εξουσίας των επιχειρηματιών, κόντρα στη λογική που επιδιώκει την υποταγή του στην εκμετάλλευση για να μεγαλώνουν τα κέρδη.

Τώρα, οι εμπειρίες του εργάτη, του αγρότη, του μικρομεσαίου της πόλης, του νεολαίου, της γυναίκας των λαϊκών στρωμάτων, της προοδευτικής διανόησης, μπορούν να γίνουν δύναμη συνείδησης για να κατευθύνουν την ψήφο τους. Η ψήψος είναι πράξη προσωπικής ευθύνης. Γιατί θα επηρεάσει και θα επιδράσει στις πολιτικές εξελίξεις. Και μπορούν και πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις, που να εμποδίζουν την πορεία που χαράζουν η άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί εκφραστές της στην Ελλάδα. Μπορεί ο λαός, όταν αποφασίσει, και πρέπει να αποφασίσει και με την ψήφο, να τους χαλάσει τα σχέδια.

* * *

Τώρα μπορεί ο λαός να αποφασίσει, με την ψήφο στο ΚΚΕ να σηκώσει, όχι μόνο τη φωνή του, αλλά και τη δική του πολιτική δράση, να βγει δυνατά στο προσκήνιο διαμόρφωσης των πολιτικοκοινωνικών εξελίξεων.

Η ενίσχυση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ, στο οποίο μετέχουν άνθρωποι που έχουν τις ιδιαίτερες απόψεις τους, που δε συμφωνούν μαζί μας σε όλα, αλλά πιστεύουν στην κοινή δράση και συμπαράταξη με τους κομμουνιστές, θα είναι σημαντική συμβολή στη δημιουργία πολιτικών ανακατατάξεων και διαφοροποιήσεων, στο σπάσιμο των στεγανών και μαζί με το ανέβασμα των ταξικών αγώνων μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση νέων πολιτικών κινήσεων και δυνάμεων, που θα συμπαραταχτούν με τους κομμουνιστές για έναν άλλο δρόμο εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, το δρόμο του λαού. Με την επιτάχυνση της διαδικασίας συγκρότησης του Μετώπου, ενός Μετώπου που θα κτίζεται μέσα στους αγώνες και θα δοκιμάζεται η αντοχή του στην πάλη για τα λαϊκά συμφέροντα. Και η ψήφος στο ΚΚΕ θα 'ναι αποφασιστική γι' αυτήν την προοπτική. Είναι απαίτηση των καιρών. Αλλά απαιτεί την καθημερινή και με αυταπάρνηση δράση όλων μας, χωρίς όρια, μέσα στο λαό.

* * *

Το ΚΚΕ, από την εποχή της διαμόρφωσης και έγκρισης της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ενημέρωσε και προειδοποίησε για τον οικονομικό πόλεμο της ΕΕ σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων των λαϊκών στρωμάτων. Από την περίοδο του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας είχε προβλέψει και προειδοποιήσει για το σημερινό πόλεμο του ΝΑΤΟ.

Εγκαιρα, το κόμμα μας είχε αποδείξει ότι το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί και επιβάλλει πολιτική ανατροπής συνόρων, καταργεί το Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών και λαών, επεμβαίνει ενάντια σ' όσους αντιστέκονται στην επιβολή της "νέας τάξης" και έχει στόχο να μετατρέψει την περιοχή από τα Βαλκάνια ως την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή σε θερμή ζώνη, σε περιοχή προτεκτοράτων. Βεβαίως, το ΚΚΕ δεν έμεινε στις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις, για τις οποίες σήμερα όλοι αντιλαμβάνονται ότι δικαιώθηκαν από την ίδια τη ζωή. Κόντρα στο ρεύμα, ανέπτυξε την πιο αποφασιστική δράση, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, για την αποτροπή όλων αυτών των αρνητικών εξελίξεων και θα ήταν πιο δυνατή, αν ο λαός τού είχε δώσει μεγαλύτερη δύναμη. Συνέβαλε στην ανάπτυξη ενωτικών αγώνων, συμμετείχε σε άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες.

Προσπάθησε μ' όλες του τις δυνάμεις να εμπνεύσει στο λαό αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να παλέψει και να αποκρούσει την αντιλαϊκή πολιτική, μπορεί να ανοίξει στην πορεία ένα διαφορετικό δρόμο. Επέμεινε ότι είναι ουτοπικές και ανεφάρμοστες οι θεωρίες, που λένε άλλα κόμματα, ότι μπορεί ταυτόχρονα να βρίσκεσαι στο μονόδρομο της ΕΕ και να ζητάς ικανοποίηση των λαϊκών αιτημάτων. Σύγχρονο είναι αυτό που οδηγεί στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ανθρώπων του μόχθου, αριστερό είναι ό,τι βάζει εμπόδια στη "νέα τάξη πραγμάτων".

Αποκάλυψε την παγίδα της κεντροαριστεράς και προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις να δείξει στο λαό τον άλλο δρόμο εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας. Επέμεινε και επιμένει στην εναντίωση στο ραγιαδισμό και τη μοιρολατρία, στα ψεύτικα διλήμματα ΟΝΕ ή απομόνωση, ΝΑΤΟ ή καταστροφή.

Η ανοιχτή κριτική και αντιπαράθεση στις ηγεσίες των άλλων κομμάτων, στα προγράμματα και την πρακτική τους δε εμπόδισε τους κομμουνιστές να συναντηθούν με μέλη και στελέχη όλων των κομμάτων στο κοινωνικό μέτωπο, στη δράση, στους εργατικούς, νεολαιίστικους και αγροτικούς αγώνες, στο αντιπολεμικό και αντιΝΑΤΟικό κίνημα. Σ' αυτήν την πολιτική γραμμή, θα επιμείνει, γιατί αυτή ανοίγει τον άλλο δρόμο του λαϊκού μετώπου πάλης. Αυτόν μπορεί και πρέπει να ενισχύσει με την ψήφο του στις ευρωεκλογές ο λαός, ψηφίζοντας αποφασιστικά το πλατύ ενωτικό ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Σ.

Η ενίσχυση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ μαζί με το ανέβασμα των ταξικών αγώνων μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση νέων πολιτικών κινήσεων και δυνάμεων, που θα συμπαραταχτούν με τους κομμουνιστές για έναν άλλο δρόμο εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, το δρόμο του λαού


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ