Κυριακή 16 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Για τη στάση της ΝΔ στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία

Η δολοφονική επέμβαση των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας συνεχίζει να προκαλεί αγανάκτηση και καθημερινή δράση λαϊκών μαζών στη χώρα μας. Με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές στο δρόμο του αγώνα, με συνθήματα ενάντια στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και την ΕΕ, πορεύονται οπαδοί και μέλη άλλων κομμάτων. Λαϊκές μάζες που ακολουθούν το κόμμα της ΝΔ μπαίνουν στο μεγάλο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό ποτάμι. Χρέος μας είναι η συμπόρευση με αυτές τις δυνάμεις και, ταυτόχρονα, η "ουσιαστική αποκαλυπτική και επιχειρηματολογημένη κριτική απέναντι στην πολιτική και τακτική του κόμματος της ΝΔ, ώστε οι γνήσιες λαϊκές δυνάμεις, που είναι εγκλωβισμένες σ' αυτό, να αποφασίσουν να το εγκαταλείψουν και να διαλέξουν το δρόμο της χειραφέτησης και του αγώνα" (απόφαση 15ου Συνεδρίου). Σε ορισμένα βασικά ζητήματα των θέσεων της ΝΔ σχετικά με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, θα αναφερθούμε παρακάτω, στηριγμένοι και στις πρόσφατες διαφημιστικές καταχωρήσεις στα ΜΜΕ, όπου κωδικοποιημένα εκφράζονται οι θέσεις του κόμματος αυτού:

Η στάση της ΝΔ καθορίζεται πρώτα και κύρια από τον ταξικό χαρακτήρα του κόμματος αυτού, που, όπως υπογραμμίζαμε και στο 15ο Συνέδριο, αποτελεί, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, το βασικό στήριγμα της προσπάθειας ανασυγκρότησης του καπιταλιστικού συστήματος στις σύγχρονες συνθήκες, λόγω του ρόλου που παίζει στη διακυβέρνηση της χώρας, του μεγέθους και της στενής του σχέσης με τα κέντρα του ιμπεριαλισμού και το μεγάλο κεφάλαιο. Η στάση ακόμη της ΝΔ έχει να κάνει με την προσπάθεια διατήρησης του δικομματισμού στη χώρα μας, με τις ιδιαίτερες επιδιώξεις (με την υποστήριξη και του "ξένου παράγοντα") του κόμματος στο σύστημα αυτό (κατάκτηση της κυβερνητικής εξουσίας), καθώς και την πίεση που ασκεί και στις γραμμές του το λαϊκό κίνημα.

Βασικό ζήτημα και για τη ΝΔ είναι η διατήρηση του πολιτικού - οικονομικού συστήματος, έστω και με μικρές "υποχωρήσεις" (όπως, για παράδειγμα, έκανε ο Κ. Καραμανλής για το ζήτημα της συμμετοχής της χώρας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ). Στις πρόσφατες διαφημιστικές καταχωρήσεις της, όλα τα παραπάνω εκδηλώνονται ξεκάθαρα: Πιο συγκεκριμένα:

  • Μιλούν για "γιουγκοσλαβική κρίση", αποφεύγοντας να τη χαρακτηρίσουν σαν ωμή επέμβαση του ΝΑΤΟ σε βάρος κυρίαρχου - ανεξάρτητου κράτους, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου και νομιμότητας. Ταυτόχρονα, με περισσό θράσος, τονίζουν ότι "ο πόλεμος είναι λάθος, μιας και άλλα επιδιώκονται και τα αντίθετα επιτυγχάνονται"!

Ουσιαστικά, δηλαδή, ομολογούν ότι δε θα είχαν αντίρρηση σε μια επέμβαση του ΝΑΤΟ, αρκεί να επιτύγχανε τους σκοπούς του (που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η οριστική διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η δημιουργία προτεκτοράτων).

  • Αναπαράγοντας την προπαγάνδα των γερακιών του ΝΑΤΟ, θεωρούν υπεύθυνους το "καθεστώς του Βελιγραδίου, τα ακραία αλβανόφωνα στοιχεία και τους λάθος χειρισμούς (!) του ΝΑΤΟ". Βάζουν, έτσι, στο ίδιο τσουβάλι θύτες και θύματα, παρουσιάζοντας, ταυτόχρονα, το κόμμα τους σαν "αντικειμενικό" και σεβόμενο το "ανθρώπινα δικαιώματα" και, ταυτόχρονα, υπάκουο στα "μεγάλα αφεντικά".
  • Οσον αφορά τις ευθύνες της ΕΕ (του "εθνικού στόχου" και κατά τη ΝΔ), αποκρύβονται επιμελώς, παρουσιάζοντάς την "ως ουραγό στις επιλογές τρίτων", καθώς και ως Ευρώπη "των μικρολογιστών, χωρίς φωνή, χωρίς βούληση, χωρίς δική τους πολιτική, απογοητεύει". Με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές, αποκρύπτουν ότι οι χώρες της ΕΕ είναι πλειοψηφία στο ΝΑΤΟ, ότι πρωτοστατούν στο βρώμικο αυτό πόλεμο, ότι έχουν και φωνή (φιλοπόλεμη - ταξική και όχι ειρήνης) και κυρίως κοινή πολιτική, που είναι, όμως, αντίθετη με τα συμφέροντα των λαών. Οτι έχουν αποδεχτεί τη στρατηγική "ομπρέλα" του ΝΑΤΟ και για λόγους μεγαλύτερης προστασίας του οικοδομήματός τους και ως "ρυθμιστή" των μεταξύ τους αντιθέσεων. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες μόνο στις λεγόμενες κεντροαριστερές ή σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις (που είναι πράγματι εγκληματικές), βγάζοντας λάδι τις "δικές" της "συντηρητικές" κυβερνήσεις. Να θυμηθούμε εδώ και τη στάση των λεγόμενων "συντηρητικών" κομμάτων τα προηγούμενα χρόνια (σαν κυβερνητικά κόμματα) στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τη συμφωνία τους με τις σημερινές κυβερνήσεις των κρατών τους, που συμμετέχουν στο βρώμικο πόλεμο.
  • Οι ευθύνες που επιρρίπτει στην κυβέρνηση περιορίζονται στους χειρισμούς της (π.χ., "δεν έχει ανάστημα, δε λέει τα πράγματα με το όνομά τους" κ.ά.), μιας και συμφωνεί (και, ουσιαστικά, στηρίζει) με την ουσία της ακολουθούμενης πολιτικής. Είναι, άλλωστε, σαφές αυτό που τονίζει ότι "οι μάχες δίνονται μέσα στις συμμαχίες", δείχνοντας ότι θεωρεί δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη τη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Οι όποιες "επιφυλάξεις" που εξέφρασε στη Βουλή για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ γίνονται μετά από πίεση του λαϊκού κινήματος, έχουν σαφή προεκλογική στόχευση και δε θα πρέπει να δημιουργούν αυταπάτες ότι μπορούν να έχουν μόνιμο χαρακτήρα, ανεξάρτητα από το αν θα πρέπει να αξιοποιηθούν από το λαϊκό κίνημα στην παραπέρα ανάπτυξη της πάλης του.
  • Οι "προτάσεις" για διέξοδο της ΝΔ κινούνται στην τροχιά εφαρμογής των αποφάσεων του ΡΑΜΠΟΥΓΙΕ, όπως αυτές "καλλωπίστηκαν" στη Σύνοδο του ΠΕΤΕΡΣΜΠΕΡΚ. Ετσι, για παράδειγμα, δε γίνεται καμιά αναφορά στην έξοδο του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, για την απεμπλοκή της χώρας μας από το βρώμικο πόλεμο, ενώ δεν αρνείται την παρουσία ξένων στρατευμάτων στη Γιουγκοσλαβία, φτάνει να είναι υπό τη "διοίκηση του ΟΗΕ ή του ΟΑΣΕ".

Συμπερασματικά, θα τονίζαμε ότι είναι ανάγκη: Να αξιοποιήσουμε, χωρίς σύνδρομα, τους διαύλους επικοινωνίας, που ανοίξαμε και με τον κόσμο που ακολουθεί τη ΝΔ στους συνεχιζόμενους μεγάλους αντιπολεμικούς - αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες. Να εντείνουμε την τεκμηριωμένη κριτική μας προς το κόμμα αυτό, αποκαλύπτοντας την ουσία της πολιτικής του, με στόχο τον απεγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων, που το ακολουθούν και τη συστράτευσή τους με το ΚΚΕ, εξασφαλίζοντας και την ψήφο τους, σαν πρώτο βήμα στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

ΑΛΕΚΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ

Μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας

Οι "προτάσεις" για διέξοδο απο τον πόλεμο της ΝΔ κινούνται στην τροχιά εφαρμογής των αποφάσεων του ΡΑΜΠΟΥΓΙΕ, όπως αυτές "καλλωπίστηκαν" στη Σύνοδο του ΠΕΤΕΡΣΜΠΕΡΚ. Ετσι δε γίνεται καμιά αναφορά στην έξοδο του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, για την απεμπλοκή της χώρας μας από το βρώμικο πόλεμο, ενώ δεν αρνείται την παρουσία ξένων στρατευμάτων στη Γιουγκοσλαβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ