Παρασκευή 28 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΕΑΕΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Τιμήθηκαν οι εκτελεσμένοι στη Ριτσώνα

Γεμάτη τόπους θυσίας είναι χώρα μας. Ενας από αυτούς είναι και η Ριτσώνα, όπου το Μάη του 1944, οι φασίστες Γερμανοί κατακτητές άρπαξαν από το ΕΑΜικό απόρθητο κάστρο, το Νοσοκομείο των Αναπήρων της Αθήνας, 110 αγωνιστές του Αλβανικού Μετώπου και τους κουβάλησαν με τα καμιόνια 85 χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, στη Ριτσώνα, και τους εκτέλεσαν.

Τούτη την εκτέλεση, που έχει κάτι ξεχωριστό και φανερώνει πιο καθαρά από κάθε άλλη φορά την ανανδρία, την απανθρωπιά και την κτηνωδία του φασισμού, τίμησαν για ακόμα μια φορά οι αντιστασιακοί της Εύβοιας, αντιπροσωπείες παραρτημάτων της Αθήνας και των Κεντρικών Γραφείων της ΠΕΑΕΑ, καθώς και οι φίλοι της Αντίστασης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Παράρτημα ΧΑΛΚΙΔΑΣ της ΠΕΑΕΑ την περασμένη Κυριακή στον τόπο της εκτέλεσης. Μαζί τους και η νεότερη γενιά που έδωσε το "παρών" τιμώντας εκείνους που έπεσαν για την πατρίδα, τη λευτεριά, την εθνική ανεξαρτησία. Στο πνεύμα αυτό και η ομιλία του προέδρου του παρ/τος Πέτρου Αθηναίου,που με το μεστό λόγο του, έφερε στη μνήμη των παρευρισκομένων μέρες Αντίστασης, μέρες αγώνων κατά των φασιστών κατακτητών από τους ψυχωμένους μαχητές τους ΕΛΑΣ και αργότερα του ΔΣΕ κατά των Αγγλοαμερικανών ιμπεριαλιστών.

Αλλά και η σύνδεση με το "σήμερα", στο λόγο του ομιλητή, έχει σχέση με το κάλεσμα για συσπείρωση και αντίσταση στην αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Πάλη ενάντια επίσης στην ΕΕ και την ΟΝΕ.

Κλείνοντας ο Π. Αθηναίος, κάλεσε τους αντιστασιακούς, αλλά και όλους τους παρευρισκομένους να μην επαναπαυθούν στην αγανάκτησή τους και μόνο. Στις ευρωεκλογές που έρχονται, αυτή τους την αγανάκτηση πρέπει να την εκφράσουν με ψήφο καταδίκης στα κόμματα εκείνα που, άλλοτε ανοιχτά και άλλοτε με τα λεγόμενα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά σενάρια, στηρίζουν το στόχο της πλουτοκρατίας, που είναι η ΕΕ και η ΟΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ