Σάββατο 29 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στις 31 Μάρτη 1999 έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος μας συγγενής και φίλος ΑΝΤΡΕΑΣ Λεων. ΜΑΡΚΟΥΡΕΑΣ,συνταξιούχος εκπαιδευτικός, από το χωριό Λαγκαδά της Μεσσηνιακής Μάνης. Γεννήθηκε το 1919 και ανδρώθηκε με τα ιδανικά της μαρξιστικής - λενινιστικής κοσμοθεωρίας, στα οποία έμεινε αμετακίνητος ως τη στερνή πνοή του.

Αναφερόμενος στο νεκρό αγωνιστή ο λογοτέχνης Βασίλης Καπετανέας - Ροδανός, από το Κάτω Νευροκόπι, γράφει "... Στάθηκες αμετακίνητος εραστής των ωραιότερων ιδανικών της ζωής... Η βαθιά πίστη σου στη βιοθεωρία του μαρξισμού και η ένταξή σου στη δούλεψη πρώτα του "εμείς" και στερνά του "εγώ" σε έφερε σε ρήξη με αυτούς, που για το "εγώ" τους ποδοπατήσανε το "εμείς" και μαζί και τις υψηλότερες αξίες της ανθρώπινης παρουσίας στον πλανήτη. Υπήρξες άριστος εκπαιδευτικός και θα μπορούσες, αν δεχόσουν να ενδώσεις, να είχες γλιτώσει από τους κατατρεγμούς και να είχες ανέβει τις βαθμίδες της εκπαιδευτικής ιεραρχίας. Μα εσύ προτίμησες να μείνεις πιστός ιεροφάντης της Παιδείας του λαού. Τίμησες τις προοδευτικές, παιδαγωγικές και κοινωνικές σου αγωνίες, με επανειλημμένους διωγμούς και απολύσεις, τις στερήσεις, τις εξορίες και φυλακίσεις... Εδωσες τα καλύτερα χρόνια της ζωής σου στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας και την κατάργηση της καταλήστευσης του μόχθου των αδύνατων από τους αιμοβόρους δυνατούς της Γης. Ο αλάθευτος στοχασμός σου βάθαινε πάντα δημιουργικά στα προβλήματα, με την ικανότητά σου να τα αναλύεις με τη δυναμική του διαλεκτικού και ιστορικού υλισμού. Ετσι, σύντροφε αγαπημένε, ξεπεράσαμε τις δυσκολίες των περιστάσεων, μένοντας πιστοί στη μοναδική ιστορική αντίληψη πως οι προλετάριοι, οι εργαζόμενοι όπου Γης μόνο με αγώνες και ρίξεις με τους εκμεταλλευτές τους θα στερεώσουν την αγάπη, τη δικαιοσύνη, την ισότητα, την παγκόσμια ειρήνη". Στη μνήμη του Αντρέα Μαρκουλέα και αντί για στεφάνι στον τάφο του η οικογένεια του Βασίλη Καπετανέα - Ροδανού προσφέρει για τη μάχη των ευρωεκλογών 40.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 10.000 δρχ. "Ριζοσπάστη", μέσω της ΝΕ Δράμας.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΗΛΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ,από τα Χριστοφιλέϊκα Μεσσηνίας, η οικογένεια Ασημάκη Κιλέκογλου πρόσφερε στο ΚΚΕ 30.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΥΡΙΔΗ,που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο πριν από 5 χρόνια, οι γονείς του προσφέρουν στην ΚΟ Αμφιάλης 30.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

* * *

Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Χρ. ΜΩΚΟΣ (Καλλίας), ανθυπολοχαγός Πεζικού της Σχολής Ευελπίδων, σκοτώθηκε στις 5 Γενάρη 1944 με 31 παλικάρια του Λόχου του, στη μάχη του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών στην Αγία Τριάδα Καλοσκοπής ορεινής Φωκίδας.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη των παλικαριών που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας, προσφέρω 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Καλώ όλους τους φίλους και συναγωνιστές να συμμετέχουν στο προσκύνημα που οργανώνει για τις 30 Μάη το Παράρτημα Αμφισσας της ΠΕΑΕΑ.

Βαγγελιώ Λύτρα από το Σερνικάκι Φωκίδας.

* * *

Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Χ. ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗΣ,μαθηματικός - αντιστασιακός, γεννήθηκε το 1921 στα Εξάρχεια της Αθήνας. Μοναχογιός του μεγάλου φιλολόγου - ακαδημαϊκού Χαρίτωνος Χαριτωνίδη, από τη Μικρασία και με μάνα από οικογένεια Λευκαδιτών αξιωματικών (Φίλιππα, Πολίτη, Λάζαρη), κινήθηκε αυτοδύναμα και αυτοθυσιαστικά στη ζωή, ακολουθώντας, από την πρώτη μέρα της Κατοχής, το δύσκολο δρόμο της Εθνικής Αντίστασης! Εγραψε αυθόρμητα στην Ιπποκράτους το πρώτο ίσως σύνθημα "Ελληνες μην παραδίδετε τα όπλα". "Φιλική Εταιρεία Νέων", ΟΚΝΕ, ΕΠΟΝ, είναι τα επόμενα βήματα. Αγωνιστής στην πρώτη γραμμή, φυλακίζεται από τους ναζί στου "Αβέρωφ". Ανθρωπος πάνω από όλα, δε θα κάνει καμιά σύλληψη, στην Πολιτοφυλακή Εξαρχείων, το Δεκέμβρη 1944.

Στη συνέχεια μετέχει στον ηρωικό και άνισο αγώνα του ΕΛΑΣ με τα επεμβασιακά αγγλικά τμήματα και στην υποχώρηση ως τον Αστακό και την Κεφαλονιά. Ακολουθεί η Μακρόνησος "Παρθενώνας" των αγωνιστών, με την αντίθετη από την κρατική έννοια: Αντίσταση, συμπαράσταση, φιλία. Από κει, η αδιάσπαστη φιλία του με τους αείμνηστους μαθηματικούς αγωνιστές Αντώνη Μιχαλάκη και Γιάννη Παπουτσάκη, τρίπτυχο πατριωτικής αγνότητας και ανθρωπιάς.

Μαθηματικός διακεκριμένος και δάσκαλος έξοχος και αγαπητός. Θα συνεργαστούμε, αδελφικά, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ' όπου η χούντα θα τον απολύσει ένα χρόνο μετά από μένα. Τόσο πριν όσο και μετά την επιστροφή μας, το 1974, ο Μπάμπης θα κάνει τα πάντα για την εθνική αγωνιστική ενότητα κατά των ξένων επιβουλών. Τον πατριωτισμό του ενίσχυαν οι βαθιές ιστορικές γνώσεις του, ιδιαιτέρως της ελληνικής Ιστορίας, αντάξιος γιος του Χαρίτωνος Χαριτωνίδη. Με ουσιαστική συμβολή στις διεθνείς επιστημονικές συνεργασίες μας, είχε, όμως, από δεκαετίες προβλέψει την αναζωογόνηση της παλιάς ευρωπαϊκής ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας (η αμερικανική ήτανε, πάντα, προφανής).

Παρά την αδιάλλακτα ανεξάρτητη προσωπικότητά του, που δε χωρούσε σε κανένα πλαίσιο (π. χ. διαφωνούσε με τη μεταπολιτευτική γλωσσική μεταρρύθμιση), ήτανε, πάντα, ψηφοφόρος του ΚΚΕ και ακούραστος συμπαραστάτης των παλιών αγωνιστών.

Σ. Π. Ζερβός

Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών

* * *

Αύριο Κυριακή 30 Μάη γίνεται το μνημόσυνο του πατέρα μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΡΠΟΛΑ (καπετάν Δούκα).

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη της ΠΩΛΙΝΑΣ ΤΣΟΛΑΚΗ,που συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατό της στις 8 Ιούνη, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κάτω Πατησίων - Θυμαρακίων 30.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

Οικογένεια Μπαμπούκα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ