Πέμπτη 3 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Ολοκληρώθηκε το σκάνδαλο του ξεπουλήματος

Μετά από δυόμισι χρόνια υπονόμευσης, που συνδυάστηκε με 1.200 απολύσεις, η κυβέρνηση παρέδωσε και επίσημα στους Αμερικανούς, "αντί πινακίου φακής", τη μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία της χώρας

Στην ολοκλήρωση του σκανδάλου του ξεπουλήματος της μεγαλύτερης χαρτοβιομηχανίας της χώρας, της ΣΟΦΤΕΞ, προχώρησε χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παραδίδοντας "αντί πινακίου φακής" και έπειτα από δυόμισι χρόνια υπονόμευσης της επιχείρησης, παρασκηνιακών διεργασιών και σκανδαλωδών ρυθμίσεων υπέρ των αγοραστών, το βιομηχανικό κολοσσό της ΣΟΦΤΕΞ. Δυόμισι χρόνια συνεχούς υπονόμευσης της εταιρίας, που στοίχισε την απώλεια σημαντικού μεριδίου από την αγορά, αλλά και 1.200 θέσεις εργασίας. Μαζί με την εταιρία, η κυβέρνηση ξεπούλησε και τους εργαζόμενους, τους οποίους μέσω εκβιασμών τους ανάγκασε να δεχτούν τους αντεργατικούς όρους της αμερικανικής κοινοπραξίας "Λόκριτς".

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, "υπογράφηκε σήμερα (σ.σ. χτες) μεταξύ του ΟΑΕ και της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών Χάρτου ΑΕ η σύμβαση πώλησης των μετοχών της "Αθηναϊκής Χαρτοποιίας ΑΕ" (Softex) και καταβλήθηκε η συμφωνηθείσα προκαταβολή του ισόποσου των 26 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, δηλαδή περίπου 8 δισεκατομμύρια δραχμές".

Ομως αυτά τα 8 δισεκατομμύρια δραχμές αντισταθμίζονται πλήρως από το κυκλοφορούν ενεργητικό, αλλά και από ποσά που "έχει λαμβάνειν" η εταιρία, με αποτέλεσμα η αμερικανική κοινοπραξία να μη δίνει ούτε δραχμή! Οσο δε για το υπόλοιπο του τιμήματος, που ανέρχεται σε 94 εκατομμύρια δολάρια, προβλέπεται να αποπληρωθεί χωρίς τόκο μετά το πέρας μιας δεκαετίας. Αντίθετα, αν οι αγοραστές καταβάλουν πριν από μια δεκαετία "το υπόλοιπο και το τίμημα, θα μειωθούν αναλόγως με το μήνα και το χρόνο στον οποίο θα γίνει η πληρωμή τους..." (Φύλλο 38 του Προσυμφώνου παρ. 3.3β.). Ωστόσο σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις της υφυπουργού Ανάπτυξης Αννας Διαμαντοπούλου (Δεκέμβρης '98), "σε περίπτωση αποπληρωμής πριν το πέρας της δεκαετίας οι αγοραστές θα έχουν μείωση 25% (προεξοφλητικό επιτόκιο)".

Εξάλλου, με τροπολογία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση και ψηφίστηκε στη Βουλή, προκειμένου να ξεπεραστούν μια σειρά από κωλύματα για την πώληση της εταιρίας, οι αγοραστές πέτυχαν:

  • Την παραγραφή των χρεών προς το ΙΚΑ, που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 8 δισεκατομμύρια δραχμές.
  • Την ανάληψη υποχρέωσης της κυβέρνησης να πληρώσει τις αποζημιώσεις όσων εργαζομένων απολύσει ο νέος ιδιοκτήτης μέχρι και το Φλεβάρη του επόμενου χρόνου. Τα ποσά αυτά εκτιμάται ότι θα κινηθούν περίπου στα 3,5 δισεκατομμύρια δραχμές.
  • Την απαλλαγή των νέων ιδιοκτητών από την καταβολή φόρου εισοδήματος.
  • Το δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει οποιαδήποτε ποσά επιδικαστούν ενδεχόμενα στο μέλλον υπέρ των πρώην ιδιοκτητών της επιχείρησης, δηλαδή της οικογένειας Κεφάλα.
  • Η κυβέρνηση αναλαμβάνει και χορηγεί ατελώς παράταση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης στο εργοστάσιο της Αθήνας.
  • Τέλος, οι νέοι ιδιοκτήτες εξασφάλισαν από την κυβέρνηση τη δυνατότητα να χειριστούν - κατά παράβαση μάλιστα του θεσμικού καθεστώτος που ισχύει στη χώρα - το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που θα περιέλθουν στην κατοχή τους. Χωρίς προσχήματα, η κυβέρνηση αναφέρει στην τροπολογία, ότι "...σε περίπτωση κατά την οποία για τη μεταβίβαση οποιωνδήποτε περιουσιακών στοιχείων ή ολόκληρης της επιχείρησης ή των μετοχών, απαιτείται προηγούμενη άδεια ή έγκριση οποιασδήποτε αρχής, ή η διενέργεια γνωστοποίησης ή τήρησης της διαδικασίας, η άδεια θεωρείται ότι έχει παρασχεθεί και δεν απαιτείται γνωστοποίηση ή η τήρηση της σχετικής διαδικασίας" που προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία!

Οσο δε για τους εργαζομένους που δεν απολύθηκαν θα "απολαύσουν" τις νέες εργασιακές σχέσεις που έχουν επιβάλει οι αγοραστές. Για τη νέα μορφή των εργασιακών σχέσεων πρόσφατα έχουμε κάνει αναφορά. Εκτός αυτού όμως, βάσει του προσυμφώνου δε διασφαλίζεται το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων, αφού οι αγοραστές από σήμερα κιόλας μπορούν να κάνουν απολύσεις.

Με δήλωσή του στο "Ρ" ο Χρ. Κατσούλιας,μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων, σημείωσε: "Χτες ολοκληρώθηκε το ξεπούλημα της ΣΟΦΤΕΞ στην πολυεθνική κοινοπραξία αφού προηγούμενα η κυβέρνηση "εξασφάλισε" την υποταγή των εργαζομένων, το χάρισμα των χρεών και τακτοποίησε τα νομικά προβλήματα που υπήρχαν με τους παλιούς ιδιοκτήτες. Χάρισαν ουσιαστικά χωρίς καμία προοπτική για την ανάπτυξη της επιχείρησης, χωρίς καμία κατοχύρωση των εργαζομένων της, τη μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία της χώρας. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναπαυτούν γιατί είναι γνωστό ότι στόχος της κοινοπραξίας είναι η παραπέρα μείωση του προσωπικού, η παραπέρα παραγωγική συρρίκνωση της εταιρίας με απώτερο σκοπό να τη μετατρέψουν από μια βιομηχανική μονάδα σε εμπορική επιχείρηση κάποιας άλλης πολυεθνικής. Ενόψει και των ευρωεκλογών οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ θα πρέπει να ανταμείψουν ανάλογα και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και το ΣΥΝ, που από κοινού στη Βουλή ψήφισαν το ξεπούλημα της ΣΟΦΤΕΞ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ