Κυριακή 13 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για τα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας

Μεγάλη έκθεση, προσφορά των εικαστικών δημιουργών για τα "ανυποψίαστα θύματα των "μεγάλων" του κόσμου", πραγματοποιεί το ΕΕΤΕ στο κτίριο Κωστή Παλαμά

Ολοι οι καλλιτέχνες, μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας - κι ανάμεσά τους καθηγητές Ανωτάτων Σχολών, Πανεπιστημίων και άλλοι γνωστοί δημιουργοί - ως χειρονομία βοήθειας στα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας, προσφέρουν τα έργα της τέχνης τους με αγάπη, συμμετέχοντας στη μεγάλη έκθεση που φιλοξενείται μέχρι τις 18 Ιουνίου στο κτίριο Κωστή Παλαμά (ροζ κτίριο, Σίνα και Ακαδημίας). "Για τα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας" τα ανυποψίαστα θύματα των "Μεγάλων" του κόσμου είναι ο τίτλος της. Παιδιά του ψυχικού και σωματικού τραυματισμού, του αφανισμού και της ορφάνιας. Η συμβολή στη διάσωσή τους είναι μία πράξη ηθικής, απάντηση στους βομβαρδισμούς που αφανίζουν "εν ψυχρώ", ζωή και πολιτισμό, παιδιά και μνημεία τέχνης.Στην έκθεση παρουσιάζονται 400 περίπου έργα, εικαστικές δημιουργίες, που με προθυμία πρόσφεραν τα μέλη του Επιμελητηρίου, με στόχο το σύνολο των εσόδων να διατεθεί για βοήθεια στα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας που πλήττονται από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς. Την υλική αυτή βοήθεια θα μεταφέρει αντιπροσωπεία του ΕΕΤΕ στη Γιουγκοσλαβία, στο τέλος του μήνα. Η έκθεση απευθύνεται και στηρίζεται στην ανταπόκριση και την αγάπη του τόσο ευαισθητοποιημένου ελληνικού λαού, για να χρησιμεύσει η υλική της αποτίμηση - με την αγορά έργων - στην πραγματοποίηση του στόχου της, που είναι η βοήθεια στα παιδιά.

"Το ΔΣ του Επιμελητηρίου, συμβαδίζοντας με το αίσθημα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού", μας είπε η πρόεδρος του ΕΕΤΕ Εύα Μελά,"κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και την επέμβαση κατά ανεξάρτητης χώρας, της Γιουγκοσλαβίας. Πιστεύουμε ότι από την πλευρά μας πρέπει να συνεισφέρουμε και εμείς, με όποιον τρόπο μπορούμε, στον αγώνα κατά της "νέας τάξης πραγμάτων", που αυτή τη στιγμή απειλεί, όχι τα Βαλκάνια, αλλά τον πλανήτη ολόκληρο".

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας συμπαρίσταται στον αγώνα του γιουγκοσλαβικού λαού. Αντιπροσωπεία του, δύο φορές επισκέφτηκε το Βελιγράδι, μεταφέροντας ιατροφαρμακευτική βοήθεια, αλλά και υλικά ζωγραφικής προς τους Σέρβους συναδέλφους τους. Επίσης, το Επιμελητήριο αποφάσισε και πραγματοποίησε, στα πλαίσια σειράς εκδηλώσεων που έχει κάνει ενάντια στον πόλεμο και τη ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, ένα χάπενινγκ - καταγγελία στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Το έργο κατασκευάστηκε έξω από το χώρο της έκθεσης, στον περίβολο του κτιρίου, από εικαστικούς καλλιτέχνες και φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Θα βρίσκεται εκεί μέχρι το τέλος της έκθεσης.

"Στη μεγάλη έκθεση που φιλοξενείται στο κτίριο Κωστή Παλαμά, οι Ελληνες εικαστικοί δημιουργοί ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμα του ΔΣ του ΕΕΤΕ. Τα έργα αυτά τα προσφέρουν για να συγκεντρωθεί υλική βοήθεια για τα μεγάλα θύματα αυτού του πολέμου, τα παιδιά. Ο στόχος αυτής της έκθεσης είναι τα έργα να πουληθούν και να αποτιμηθεί η αξία της σε οικονομική κατ' αρχήν και κατά συνέπεια φαρμακευτική βοήθεια και τρόφιμα στα παιδιά, σε νοσοκομεία παίδων στη Γιουγκοσλαβία, που όπως ξέρουμε δεν τα σεβάστηκε ούτε αυτά το ΝΑΤΟ και έχουν πληγεί από τους βομβαρδισμούς. Φιλοδοξούμε λοιπόν, με βάση αυτό το στόχο, να πουληθούν τα έργα. Κάνουμε έκκληση στο κοινό να στηρίξει και αυτό από τη μεριά του τα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας, αγοράζοντας κάποιο έργο. Το σύνολο των χρημάτων εμείς οι ίδιοι σαν Επιμελητήριο θα το πάμε και θα το παραδώσουμε σε κάποιο παιδικό ίδρυμα στη Γιουγκοσλαβία".

"Η επιτυχία αυτής της έκθεσης θα είναι να μην επιστραφεί κανένα έργο. Να αδειάσει ο χώρος. Υπάρχουν έργα για όλα τα βαλάντια. Υπάρχουν χαρακτικά, πολλαπλά, κεραμικά, μικρογλυπτά, ζωγραφική και γλυπτική.Οσα έργα δεν πουληθούν σ' αυτήν την έκθεση, θα συνεχίσουμε τον αγώνα να πουληθούν στη Θεσσαλονίκη. Γιατί μετά την Αθήνα θα "μετακομίσουμε" στη Θεσσαλονίκη. Ελπίζω ότι εκεί θα μπουν καινούρια έργα".

Στην έκθεση στο κτίριο Κωστή Παλαμά, παρουσιάζονται και 64 έργα Σέρβων καλλιτεχνών. Λόγω όμως των συνθηκών του πολέμου και των δυσκολιών της μεταφοράς, αναβλήθηκε το προγραμματισμένο δρομολόγιο. Ετσι, τα έργα των Σέρβων δεν "πρόλαβαν" τα εγκαίνια. Ηρθαν στην Αθήνα με μία μέρα καθυστέρηση.

"Οι Σέρβοι καλλιτέχνες, από την ημέρα που άρχισαν οι βομβαρδισμοί, δουλεύουν πυρετωδώς στην γκαλερί της Ενωσής τους "Ουλούς" στο Βελιγράδι και όπως λένε οι ίδιοι, δημιουργούν τη δική τους "Γκουέρνικα".Αυτό το χρονικό διάστημα συνδημιουργούν ένα εικαστικό δρώμενο που είναι ζωγραφική, γλυπτική, εικαστικές τέχνες, χάπενινγκ, κάτω από το όνομα "Πόλεμος με την τέχνη κατά της επίθεσης που γίνεται στη χώρα μας".Σ' αυτό το πνεύμα οι Σέρβοι καλλιτέχνες στέλνουν εδώ 64 έργα τα οποία ήδη εκτίθενται στο χώρο".

Από τους καλλιτέχνες που πρόσφεραν έργα τους σημειώνουμε τους: Μ. Αγγελάκη, Κ. Αδαμοπούλου, Αχ. Αϊβάζογλου, Θ. Ακριβόπουλο, Π. Αλεξόπουλο, Αρ. Αλκαλάη, Στ. Ανδρουλιδάκη, Ρ. Ανούση, Ντ. Αντωνακάτου, Μ. Βελαώρα, Γ. Βαρλάμο, Μ. Βενιό, Αγ. Βλάσση, Μ. Γιανναδάκη, Π. Γουλάκο, Π. Γράββαλο, Στ. Δασκαλάκη, Κ. Δικέφαλο, Ν. Δογούλη, Μ. Ζαμπούρα, Μ. Ζιάκα, Π. Ζουμπουλάκη, Οπυ Ζούνη, Αννα Καλαμάρα, Χρ. Καρά, Α. Κομιανού, Σπ. Κουρσάρη, Μ. Λεβεντάκου, Λ. Μαγγιώρου, Ζ. Μακρή, Φ. Μιχαηλίδου, Γ. Μιγάδης, Δ. Μυταράς, Ζ. Μπάρμπογου, Δ. Μπέζα, Εύα Μπουλγουρά, Τ. Νικολαϊδη, Μ. Παπαδάκη, Ασ. Παπαδοπεράκη, Β. Παπανικολάου, Λ. Πατρασκίδη, Αν. Παλιεράκη, Κ. Ρόθο, Κ. Ρόκο, Γρ. Σεμιτέκολο, Π. Σαραφιανό, Ρ. Σαρελάκου, Σ. Σόρογκα, Γ. Στεφανίδη, Π. Τέτση, Β. Τσαλαματά, Σ. Φόρτωμα, Μ. Χάρο κ. ά.

Σημειώνουμε ότι η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ