Τρίτη 15 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΧΙΝΟΣ
Επείγουσα ιατρική απ' το στρατό!

Το Δ' Σώμα Στρατού μετέφερε και έσωσε μια βαριά τραυματισμένη Πομάκα. Λίγες μέρες πριν ο "Ριζοσπάστης" είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες των κατοίκων της ορεινής περιοχής για τις ελλείψεις σε δρόμους και υγειονομική υποδομή

Ο βαρύς τραυματισμός της Πομάκας Αρτσί Γιουλσούμ,που συνέβη στον Εχίνο της Ξάνθης, το απόγευμα της Κυριακής, φέρνει στο φως μια σειρά τραγικών ελλείψεων στις ακριτικές περιοχές της Θράκης. Μιας περιοχής όπου λείπει ακόμη και η στοιχειώδης ιατρονοσηλευτική υποδομή καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη αναβάθμισης των Κέντρων Υγείας, των Αγροτικών Ιατρείων και των Νομαρχιακών Νοσοκομείων, που συνειδητά οδηγούνται στην εγκατάλειψη από την κυβέρνηση.

Η 58χρονη γυναίκα γλίστρησε από ένα βράχο στην αγροτική περιοχή του Εχίνου την ώρα που βοσκούσε τα πρόβατα της οικογένειας, με αποτέλεσμα να υποστεί πολλαπλές σοβαρές κακώσεις και κατάγματα στην περιοχή της λεκάνης. Στο Κέντρο Υγείας όπου και διακομίστηκε οι γιατροί έκριναν αναγκαία τη μεταφορά της στο Επαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης για να διαγνωστεί επακριβώς η κατάσταση της υγείας της και να της παραστεί η απαιτούμενη ιατρική παρακολούθηση. Κάτι που δεν ήταν δυνατό να γίνει εκεί, λόγω της ανύπαρκτης υλικοτεχνικής υποδομής στο Νομό Ξάνθης.

Αντί να προστρέξουν τα νοσοκομειακά ασθενοφόρα ή ακόμα και ελικόπτερα του ΕΚΑΒ, που θα έπρεπε να υπάρχουν στην περιοχή, προκειμένου να αντιμετωπίζονται γρήγορα και με ασφάλεια τα ιατρικά περιστατικά, η ευθύνη ανατέθηκε στο Δ' Σώμα Στρατού... Ετσι, στρατιωτικό ελικόπτερο μετέφερε την άτυχη γυναίκα στο νοσοκομείο, όπου και υποβλήθηκε αμέσως σε χειρουργική επέμβαση. Η Αρτσί Γιουλσούμ διέφυγε τον κίνδυνο και θα γυρίσει σύντομα στο σπίτι της.

Το πρόβλημα όμως παραμένει. Σε κανένα νοσοκομείο, από την Καβάλα έως την Αλεξανδρούπολη, δεν υπάρχει μονάδα αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών. Πολύ περισσότερο στα χωριά της μειονότητας, όπου ακόμα και η ασπιρίνη αποτελεί είδος πολυτελείας, αφού δεν υπάρχουν ούτε φαρμακεία!

Λίγες ημέρες πριν, στις 6.6.99 και σε ρεπορτάζ με τίτλο: "Οποιος προλάβει να κατέβει σώζεται!", ο "Ρ" έφερε στο φως της δημοσιότητας τα σημαντικά προβλήματα υποδομής στην ορεινή Ξάνθη.

Μάλιστα, οι κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν στο "Ρ" ότι δρόμοι που φτιάχνονται προεκλογικά "ξηλώνονται" την επόμενη μέρα για να ξαναφτιαχτούν στις επόμενες εκλογές, ότι γυναίκες δεν προλαβαίνουν να μεταφερθούν στο νοσοκομείο και γεννούν στο δρόμο, αλλά και πως πολλοί άνθρωποι ξεψυχούν, αφού σε πολλά χωριά δεν υπάρχει, όχι νοσοκομείο αλλά ούτε καν ένας γιατρός!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ