Κυριακή 30 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Επιμένει στα "φτιασιδώματα"

"Μήπως με τη ΝΑΤΟική επιδρομή επιχειρείται η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Η αν όχι η διάλυση, τουλάχιστον να παρεμποδιστεί η πορεία της, η συγκρότηση της ευρωπαϊκής συνομοσπονδιακής οντότητας, που βασική της παράμετρος είναι η, ανύπαρκτη για την ώρα, Κοινή Ευρωπαϊκή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας; Ηδη με το ΝΑΤΟ, το πάνω χέρι έχουν οι Αμερικανοί". ("ΣΥΝ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ", τεύχος 19, Μάρτης - Απρίλης 1999).

Είναι αλήθεια ότι ένα τέτοιο επιχείρημα υπεράσπισης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), δε θα ήταν εύκολο να διατυπωθεί ούτε από τις δυνάμεις εξουσίας των κρατών - μελών της. Να λοιπόν που πολιτικές σαν αυτή που προβάλλει η ηγεσία του ΣΥΝ, δεν είναι απλά χρήσιμες στο κατεστημένο, αλλά συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των δυσκολιών του, όταν πλέον είναι αυταπόδεικτο ότι δολοφονούν λαούς με τον πόλεμο, αλλά στις λαϊκές μάζες πρέπει να εμφανίζονται ως υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η παραπάνω εκτίμηση σημαίνει ότι η ΕΕ συμμετέχει στον πόλεμο γιατί αποφάσισε να... αυτοκτονήσει. Επομένως κάποιος πρέπει να την προλάβει, να την προστατεύσει και να τη γλιτώσει. Τέτοια υπηρεσία προσφέρει, όχι για την αποφυγή της αυτοκτονίας της ΕΕ, αλλά για την αποφυγή, όσο γίνεται, των λαϊκών αντιδράσεων ενάντιά της.

Η πιο πάνω εκτίμηση της ηγεσίας του ΣΥΝ, δε γίνεται από αφέλεια. Οι κεντρικές πολιτικές επιλογές ενός κόμματος, απαιτούν λαϊκή στήριξη. Αλλωστε βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο για ευρωεκλογές. Επομένως, η επιδίωξη να πειστεί ο λαός ότι η ΕΕ μπορεί να παίξει προοδευτικό ρόλο, απαιτεί την άμβλυνση της αποστροφής που αναπτύσσεται ενάντια σ' αυτήν, με τη συγκάλυψη του πραγματικού ρόλου και του χαρακτήρα της. Σε συνδυασμό με την καλλιέργεια αυταπατών ότι με την ΚΕΠΠΑ θα μετατραπεί σε παράγοντα ειρήνης! Γι' αυτό αναφωνούν: "Το ΝΑΤΟ εκτός από τη Γιουγκοσλαβία, βομβαρδίζει και οποιαδήποτε εναλλακτική λύση ενοποίησης της Ευρώπης"! ("Αυγή" 27/5/99). Ετσι καλούν το λαό να μην εναντιωθεί στην ΕΕ, γιατί ψηφίζοντας το ΣΥΝ, θα συμβάλλει στην προοδευτική στροφή αυτού του αντιδραστικού οργανισμού! Βεβαίως, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ψήφισαν ομόφωνα και από κοινού με τα άλλα κράτη του ΝΑΤΟ την απόφαση για τον πόλεμο, τον διεξάγουν από κοινού και προσδοκούν οφέλη από το μοίρασμα της λείας. Αν πράγματι τα κράτη - μέλη της ΕΕ ήταν φιλειρηνικά, δε θα ψήφιζαν τον πόλεμο. Η ΕΕ δολοφονεί μαζί με τις ΗΠΑ τους Γιουγκοσλάβους, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών, με το μοίρασμα των Βαλκανίων.

* * *

Η ΕΕ σαν διακρατική συμφωνία, είναι ένα παραπέρα βήμα της ενίσχυσης της δράσης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, σε συνθήκες έντασης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα μονοπώλια, για την παγκόσμια αγορά. Θεμέλιο της λειτουργίας και δράσης της είναι η Συνθήκη του Μάαστριχτ, την οποία ο ΣΥΝ ψήφισε στη Βουλή το 1992 και την οποία συνεχίζει να στηρίζει ακόμη και τώρα. Πυρήνας αυτής της Συνθήκης είναι οι τέσσερις ελευθερίες και πρώτη απ' όλες η ελευθερία κίνησης των κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και προσώπων. Αυτό σημαίνει ανεμπόδιστη μετακίνησή τους σ' όποιο κράτος στον πλανήτη μπορούν τα μονοπώλια να αποκομίζουν περισσότερα κέρδη. Αν κάποιο κράτος δε δέχεται αυτή την επιδίωξη των μονοπωλίων, τότε μπορεί να γίνει και πόλεμος. Μια από τις αιτίες του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία είναι και αυτή.

Τα κράτη - μέλη της ΕΕ, στο ζήτημα του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας και όχι μόνο, ακολουθούν κοινή εξωτερική πολιτική, η οποία είναι εξίσου αντιδραστική με την εσωτερική, που καθορίζεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη Λευκή Βίβλο, τους δείκτες για την ΟΝΕ. Πρόκειται για πολιτική, που πηγάζει, επίσης, από τον κεφαλαιοκρατικό ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, η οποία προωθεί και υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου, με το ξεζούμισμα των εργαζομένων. Με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με τις ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών τομέων, με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και του 8ωρου, την κατεδάφιση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, τη σχεδιαζόμενη επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα, το ξεκλήρισμα των αγροτών και των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης, τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση κλπ. Αυτή την πολιτική προωθούν και με την πολιτική των βομβαρδιστικών που στέλνουν οι ευρωατλαντικοί εταίροι ενάντια στους λαούς που αντιστέκονται στον εξανδραποδισμό που επιβάλει η Νέα Τάξη Πραγμάτων.

* * *

Λογική συνέχεια αυτής της τακτικής ήταν και η στάση του Συνασπισμού σχετικά με τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Παρακάμπτοντας την ουσία του, πρόβαλλε την πολιτική του ίσου καταμερισμού ευθυνών, της καταδίκης των ΗΠΑ, αλλά και του Μιλόσεβιτς για τη διαβόητη "εθνοκάθαρση" δίνοντας ένα ακόμη άλλοθι στην αντιδραστική προπαγάνδα στήριξης του πολέμου και στον εκβιασμό των ιμπεριαλιστών κατά της Γιουγκοσλαβίας. Το σχέδιο της υποτιθέμενης διευθέτησης του G7, το χαρακτήρισε ακτίνα φωτός για την ειρήνη, παρά το ότι ήταν παραλλαγή των ΝΑΤΟικών εκβιασμών, αλλά και παραπλάνηση για την ένταση των βομβαρδισμών. Γι' αυτά λοιπόν ζητά ψήφο η ηγεσία του ΣΥΝ.

Ομως κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να ξεχνά. Και δεν πρέπει να ξεχνά πως μόνον το ΚΚΕ σταθερά, από την αρχή μέχρι σήμερα, προειδοποίησε και συνεχίζει να αγωνίζεται ενάντια στις αρνητικές αυτές εξελίξεις στα πλαίσια της ΕΕ και ουσιαστικά ενάντια στον πόλεμο στα Βαλκάνια. Η ενίσχυσή του είναι ο πιο αποφασιστικός παράγοντας για τα λαϊκά συμφέροντα.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ