Κυριακή 30 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
"Μετά από μας, η πορεία του... Σίσσυφου"

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

"Θα ψηφίσουμε σταθερότητα, ή θα θέσουμε τη χώρα σε περιπέτεια; Θα ολοκληρώσουμε όσα χτίσαμε ή θα γκρεμίσουμε για να αρχίσει και πάλι η Ελλάδα την πορεία του Σίσσυφου;". Αυτά είπε ο κ. Σημίτης, μιλώντας στην Πάτρα. Και ο ευφραδής υπουργός Ανάπτυξης πρόσθεσε με το ίδιο νόημα: "Ο ελληνικός λαός, πιστεύω, ότι έχει τη σωφροσύνη και τη διορατικότητα να αντιληφθεί ποια είναι τα μηνύματα των ευρωεκλογών. Είναι πολιτική ψήφος που θα έχει επίπτωση στην πορεία της χώρας"... "Ποιος λόγος ξέφυγε από το φραγμό των δοντιών σας", που παραπέμπει στη ρήση του βασιλιά Λουδοβίκου "Μετά από μένα ο όλεθρος (ο κατακλυσμός);

Να θυμίσουμε λίγο όσα είχε πει για το νόημα των ευρωεκλογών ο κ. Σημίτης,πριν από λίγο καιρό, ότι δηλαδή θα έχει την έννοια του δημοψηφίσματος. Οχι, δε θα έχει αυτή την έννοια, είπε λίγο αργότερα, για να είναι μέσα στα όποια ενδεχόμενα. Παράλληλα, απηύθυνε με μάγκικο ύφος, που δεν του πάει το: "Είσθε τζάμπα μάγκες" προς το δίδυμο αντίπαλο κόμμα του νεοφιλελευθερισμού. Ποιος άραγε από το χώρο τού σφύριξε την ατάκα αυτή που αποτέλεσε του δικού τους λαϊκισμού.

Τώρα, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση μαδάνε τη μαργαρίτα των προβλέψεων, όσο διαπιστώνουν από τις δημοσκοπήσεις των ημερών τη συρρίκνωση του αθροιστικού ποσοστού της δύναμής τους.

Στους χώρους των δυο κομμάτων, που εναλλάσσονται στην εξουσία, είναι έκδηλη η ανησυχία ότι σ' αυτές τις ευρωεκλογές, θα εκφραστούν πολιτικές αναδιατάξεις και κυρίως η νέα αγωνιστική λαϊκή δυναμική που έχει κορμό το ΚΚΕ και τις προοδευτικές εκείνες κοινωνικές δυνάμεις, που αντιτάσσονται στη θηριωδία της ΝΑΤΟικής νέας τάξης, στη σύμπραξη των Ευρω - ΟΝΕ συνενόχων και στην πολιτική των διευκολύνσεων.

Μέτωπο δυνάμεων που αντιστέκονται στην παγκοσμιοποιημένη αγριότητα του κεφαλαίου και την ευρωπαϊκή του "μεταμφίεση". Αντίσταση στο ξεπούλημα των πάντων, όπως έλεγε από πολλά χρόνια πριν, ο βλάσφημος "μπίτνικ" ποιητής, ο Μπουκόφσκι, περιγράφοντας την κοινωνία της αποσύνθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ