Κυριακή 30 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
Ολοι οι (νεκροί) άνθρωποι του Προέδρου

Η πολιτική καριέρα του Μπιλ Κλίντον, από την εποχή που ήταν κυβερνήτης στην πολιτεία του Αρκάνσας μέχρι σήμερα, δε συνοδευόταν μόνο από σκάνδαλα, αλλά και από μια σειρά περίεργους θανάτους, όλως... τυχαίως, των ανθρώπων που είχαν σχέση μ' αυτά

Το σκάνδαλο "Γουάιτγουότερ" ξεκίνησε το 1978. Ο Κλίντον, γεννημένος στο Αρκάνσας και γενικός εισαγγελέας τότε, με τη γυναίκα του Χίλαρι, και ο Τζιμ Μακ Ντούγκαλ (Jim Mc Dougal) και η γυναίκα του Σούζαν, δανείστηκαν αρχικά 203.000 δολάρια για την αγορά 220 στρεμμάτων στα βουνά του Αρκάνσας, για να τα εκμεταλλευτούν χτίζοντας εξοχικές κατοικίες μέσω της νεοσυσταθείσας εταιρίας τους, "Γουάιτγουότερ" (Whitewater Development Corp). Η επιχειρηματική τους προσπάθεια δεν πήγε καλά, χρειάστηκε πρόσθετο κεφάλαιο, το οποίο πήραν παράνομα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Τα ποσά δεν επιστράφηκαν ποτέ. Οταν ο Κλίντον άρχισε την προεκλογική εκστρατεία του 1992, το ζήτημα "Γουάιτγουότερ" βγήκε στην επιφάνεια. Μετά τις εκλογές αποκαλύφτηκε ότι το όλο σχέδιο αποτελούσε ένα τεράστιο και αδιαπέραστο υπόδειγμα επιχειρηματικής, πολιτικής, αστυνομικής και δικαστικής διαπλοκής. Ακόμα και τα Μέσα Ενημέρωσης του Αρκάνσας συμπεριφέρθηκαν κατά τρόπο "αμοιβαίου κέρδους". Ο Κλίντον φαίνεται αναμεμειγμένος και στην υπόθεση "Κάστελ Γκραντ" που αφορά επίσης μοιρασιά γης, υπόθεση που έστειλε στη φυλακή τρεις από τους συνεργάτες του - τον Jim Mc Dougal, τον David Hale και τον Jim Tucker.

Ας δούμε, όμως, μια σειρά πρόσωπα, που ήταν αναμειγμένα στο σκάνδαλο αυτό και βρήκαν αιφνίδιο θάνατο:

Jim Mc Dougal: Για πολλά χρόνια μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος του Αρκάνσας, φίλος του Κλίντον από το 1960. Καταδικάστηκε για το σκάνδαλο της εταιρίας "Γουάιτγουότερ" που είχε ιδρύσει συνεταιρικά με τον Κλίντον. Πέθανε από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, ενόσω βρισκόταν στην απομόνωση στις ομοσπονδιακές φυλακές, στις 8 Μάρτη του 1998. Ηταν ο μάρτυρας - κλειδί στην έρευνα του ανεξάρτητου συνηγόρου Κένεθ Σταρ, που ισχυριζόταν ότι και ο Κλίντον ήταν ανακατεμένος στο σκάνδαλο με τα δάνεια.

Vince Foster: Πρώην Σύμβουλος στο Λευκό Οίκο, προσωπικός φίλος και συνάδελφος της Χίλαρι Κλίντον στη δικηγορική εταιρία "Ρόουζ" του Λιτλ Ροκ (Αρκάνσας). Γεννημένος κι αυτός στο Αρκάνσας, γνωριζόταν με τον Πρόεδρο από την παιδική τους ηλικία και ήξερε λεπτομέρειες για το σκάνδαλο "Γουάιτγουότερ". Είχε στενή σχέση με τους Κλίντον ως προσωπικός τους δικηγόρος. Βρέθηκε νεκρός στο πάρκο Fort Marcy της Ουάσινγκτον στις 20 Ιούλη του 1993. Η επίσημη εκδοχή ήταν ότι έβαλε ένα όπλο στο στόμα του και τράβηξε τη σκανδάλη. Σύμφωνα, όμως, με όσα γράφτηκαν, η νεκροψία έδειξε πως τα δάχτυλά του δεν είχαν αίμα - αν και είχε αυτοπυροβοληθεί - ούτε υπήρχαν δαχτυλικά του αποτυπώματα στο όπλο. Η εκδοχή της αυτοκτονίας θεωρήθηκε "μυθοπλασία" από τρεις διαφορετικούς ειδικούς, ιδιαίτερα μετά από τη δεύτερη πληγή που βρέθηκε στο λαιμό του. Το FBI βρίσκεται τώρα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο με κατηγορίες παρενόχλησης μαρτύρων και απόπειρες δωροδοκίας, σχετικά με την υπόθεση αυτή.

Jerry Perks: Επικεφαλής της ομάδας ασφαλείας του Κλίντον στο Λιτλ Ροκ. Είχε προϊστάμενό του τον Vince Foster. Μαθαίνοντας τα νέα για τοθάνατο του Foster είχε σχολιάσει: "Ο Κλίντον καθαρίζει το σπίτι του". Πυροβολήθηκε στο αυτοκίνητό του τέσσερις φορές σε μια έρημη περιοχή έξω από το Λιτλ Ροκ. Η γυναίκα του είπε ότι κουβαλούσε "μετρητά" από το αεροδρόμιο Mena του Αρκάνσας στο Λιτλ Ροκ και ο γιος του είπε πως ο πατέρας του ετοίμαζε μια αναφορά για τον Κλίντον. Το ντοσιέ με τις σημειώσεις που κράταγε εκλάπη από το σπίτι του.

Jon Parnell Walker: Ερευνητής της υπόθεσης "Γουάιτγουότερ" για λογαριασμό της RTC (Resolution Trust Corp). Αποφάσισε... να διακόψει την έρευνά του και να πηδήξει στο κενό από το κτίριο του Λίνκολν Τάουερ, στις 15 Αυγούστου του 1993. Εξέταζε τη σχέση του σκανδάλου "Γουάιτγουότερ" με το σκάνδαλο δανειοδοτήσεων "Morgan Guarantee".

James Wilson: Βρέθηκε νεκρός το Μάη του 1993 από απαγχονισμό. Θεωρήθηκε αυτοκτονία. Αναφέρθηκε ότι ο Wilson είχε σχέση με το σκάνδαλο "Γουάιτγουότερ".

Stanley Huggins: Θεωρείται πως αυτοκτόνησε. Ερευνούσε το σκάνδαλο "Madison Guarantee", της εταιρίας δανείων που είχε αγοράσει ο Jim Mc Dougal το 1982 και η οποία έπεσε έξω χρωστώντας πάνω από 60 εκατ. δολάρια φόρους και παρ' όλα αυτά ο Mc Dougal είχε απαλλαγεί. Η αναφορά του Huggins ποτέ δε δημοσιεύτηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ