Κυριακή 20 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΝΟΣΤΗΛΟ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Πετώντας στα ύψη

Στα ύψη πετάει σήμερα το "7+7" και ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, παρακολουθώντας επιστημονικά πειράματα που έγιναν σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας μέσα σ' ένα ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος το οποίο πέταξε πάνω από τον Ατλαντικό. Τα πειράματα διοργανώνουν Πανεπιστήμια από όλες τις χώρες της Ευρώπης και ανάμεσά τους είναι και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οι επιστήμονες κάθε χρόνο δίνουν ραντεβού στο Μπορντώ της Γαλλίας από όπου ξεκινούν οι πτήσεις. (Κυριακή MEGA 14.20)

Η "κλασική" Ηπειρος

Στην κλασική περίοδο της Ηπείρου αναφέρεται η δεύτερη εκπομπή της σειράς ντοκιμαντέρ "Αρχαία Ηπειρος". Μια ενδιαφέρουσα αναφορά στην ιστορία της Ηπείρου, στους χώρους που καταγράφουν το παρελθόν της. Από την παλαιολιθική εποχή μέχρι και την υποταγή της χώρας στους Ρωμαίους το 167 π.Χ., γεγονός που σηματοδότησε το τέλος της κλασικής περιόδου. Το ντοκιμαντέρ δίνει στους τηλεθεατές την ευκαιρία για μια περιήγηση στην Αμβρακία και από εκεί στην αρχαία Κασσώπη. Τα ευρήματα της αρχαίας Κασσώπης μαρτυρούν την ακμή της ωραίας πόλης που είναι κτισμένη σε απόκρημνα βράχια και ψηλούς λόφους. Μια περιήγηση επίσης, στον Αχέροντα και στο Νεκρομαντείο. Η σκηνοθεσία είναι του Στράτου Στασινού. (Τρίτη ΝΕΤ 23.00)

H άλλη όψη

Την ομορφιά της υποθαλάσσιας ζωής ανέδειξε το "μάγος" του υγρού στοιχείου Ζακ Κουστό. Στον Ζακ Κουστό αναφέρεται το αγγλικό ντοκιμαντέρ του BBC "Ζακ Κουστό - η άλλη όψη". Δύτης, εφευρέτης, επιστήμονας, πλοίαρχος, μια πολύπλευρη και πολυτάλαντη προσωπικότητα, ο Κουστό αφιέρωσε τη ζωή του στο περιβάλλον της υποθαλάσσιας ζωής. Στην πορεία του δεν έλειψαν και οι επικριτές του, που τον κατηγόρησαν ότι χρησιμοποίησε αντιεπιστημονικές μεθόδους και δε δίστασε να κακομεταχειριστεί ζώα προκειμένου να κινηματογραφήσει τις σκηνές που ήθελε. Το ντοκιμαντέρ ερευνά τον "άγνωστο Κουστό", ενώ προβάλλονται και αποσπάσματα από τη θαυμάσια δουλιά του. (Τετάρτη ΕΤ 1 17.15)

Εκτός και εντός

Στις φυλακές Κορυδαλλού θα βρεθεί ο φακός της σειράς ντοκιμαντέρ "Κλειστοί χώροι", που αυτή τη βδομάδα έχει τίτλο "Εκτός χώρας - εντός φυλακής". Το πέμπτο επεισόδιο της σειράς αναφέρεται σε τέσσερις αλλοδαπές γυναίκες, που προέρχονται από τη Σερβία, τη Λατινική Αμερική, τη Ρουμανία και την Αλβανία. Οι τέσσερις γυναίκες εκτίουν την ποινή τους στις φυλακές Κορυδαλλού. Μιλούν για τη ζωή τους στη φυλακή, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη χώρα μας, αλλά και για τα όνειρά τους. Η σκηνοθεσία είναι της Εύας Στεφανή και η επιστημονική επιμέλεια της Δέσποινας Εξακουστίδου. (Τετάρτη ΝΕΤ 23.30)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ