Πέμπτη 24 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μεσογειακός περίπλους του Γκρέκο

Τρεις πατρίδες του Γκρέκο συμπράττουν πολιτιστικά και διοργανώνουν την έκθεση "Ελ Γκρέκο, Ταυτότητα και Μεταμόρφωση".Η ξεχωριστή αυτή έκθεση ξεκίνησε από την Ισπανία, ταξίδεψε στην Ιταλία και τον Οκτώβρη θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα, στην "Εθνική Πινακοθήκη". Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, παρουσίαση έργων του μεγάλου καλλιτέχνη, η οποία αποφασίστηκε σε επίπεδο υπουργών Πολιτισμού των τριών χωρών, που έχουν άμεση σχέση με τη ζωή και το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η διευθύντρια της "Εθνικής Πινακοθήκης" Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα,"η έκθεση συγκεντρώνει 70 περίπου έργα, τα οποία καλύπτουν όλες τις φάσεις της δημιουργίας του Κρητικού ζωγράφου. Οι πίνακες προέρχονται από πολλά μουσεία και συλλογές της Ευρώπης και της Αμερικής. Τα έργα της κρητικής περιόδου του Γκρέκο, πλαισιωμένα από μεταβυζαντινές εικόνες επώνυμων σύγχρονων καλλιτεχνών του Χάνδακα (Μ. Δαμασκηνού, Θεοφάνη, Κλώντζα), εκτίθενται για πρώτη φορά στη Δύση".

Κύριος επιμελητής της έκθεσης είναι ο καθηγητής Ζ. Α. Λοπέρα,ενώ σε κάθε χώρα υπάρχει ειδικός επιμελητής. Στην Αθήνα επιμελητής είναι ο καθηγητής Νίκος Χατζηνικολάου,ο οποίος αναφέρθηκε στην ελληνική παρουσίαση και στο διεθνές επιστημονικό συμπόσιο που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη λίγες μέρες μετά τα εγκαίνια της έκθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ