Κυριακή 27 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Και μετά ήρθε η... σύγχυση

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν τόσο "βαρύ" για το ΠΑΣΟΚ, ώστε δεκαπέντε μέρες μετά, αν κάποιος θα ήθελε να περιγράψει με μια λέξη την κατάσταση που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα, δε θα έβρισκε καλύτερη από τη λέξη "σύγχυση". Για να μην υπάρξει όμως... σύγχυση, θα πρέπει να εξηγηθεί πού έγκειται αυτή η ομιχλώδης κατάσταση στην κυβέρνηση, την οποία φυσικά και επέτεινε προς το πιο... νεφελώδες, η πρωθυπουργική κίνηση του "μη ανασχηματισμού". Κίνηση που επέλεξε ο Κ. Σημίτης για να απεμπλακεί - χωρίς να είναι σίγουρο ότι τα κατάφερε - από τις πιέσεις τόσο πρωτοκλασάτων του κόμματός του, όσο και των συγκροτηματαρχών του Τύπου, που του ζητούσαν και συνεχίζουν να ζητούν "αλλαγές" στα πρόσωπα και τις καρέκλες.

Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει "προβληματισμός" - πολύ περισσότερο σύγχυση - ως προς το είδος της πολιτικής που θα ακολουθηθεί από δω και πέρα. Στη δήλωση του πρωθυπουργού, που έγινε το ίδιο το βράδυ των ευρωεκλογών, όπου με πολύ νωπό το "μήνυμα" της κάλπης ο Κ. Σημίτης μίλησε για αταλάντευτη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, τόσο στην οικονομία, όσο και στην εξωτερική πολιτική, υπάρχει και η τοποθέτησή του στην πρόσφατη ετήσια συνέλευση των βιομηχάνων.

Εκεί ο πρωθυπουργός υπήρξε τόσο σαφής όσο ακριβώς απαιτεί ο ΣΕΒ: Καμία αλλαγή πλεύσης, επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, εμμονή στην ΟΝΕ που "πρέπει να διαφυλαχτεί με κάθε τρόπο" και υπόσχεση ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στα αιτήματα του ελληνικού λαού, αφού "ο ελληνικός λαός απαιτεί συνέχιση της πορείας προς τα εμπρός"! Ετσι ανάγνωσε ο πρωθυπουργός το εκλογικό αποτέλεσμα - και την απώλεια 700.000 ψήφων που υπέστη το κόμμα του από τις εκλογές του '96 -, έτσι το απέδωσε και στην ομιλία του προς τους βιομήχανους!

Εξίσου άριστα γνωρίζει η κυβέρνηση πως "θα κρατήσει σταθερή την πολιτική της στα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα στα θέματα της διεθνούς θέσεώς μας", όπως είπε ο Κ. Σημίτης μετά τη συνεδρίαση του ΕΓ δυο μέρες μετά τις ευρωεκλογές.

* * *

Επομένως πού βρίσκεται η κυβερνητική σύγχυση, όταν ο κύβος της εξάρτησης και του νεοφιλελευθερισμού έχει ριφθεί εδώ και καιρό; Κι όμως υπάρχει. Διότι στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξέρουν τι θα πράξουν εναντίον του ελληνικού λαού, δεν ξέρουν όμως, πλέον, ποια τακτική θα ακολουθήσουν, για να εγκλωβίσουν, ξανά, πολιτικά και εκλογικά τον ελληνικό λαό, ενόψει των βουλευτικών, που κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Μάρτη, μετά τη διαφαινόμενη εμπλοκή στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Πώς θα "αντιστρέψουμε το κλίμα" είναι το ερώτημα που πλανάται πάνω από την κυβέρνηση, πώς "θα διασφαλίσουμε την κυβερνητική εξουσία", είναι η αγωνιώδης αναζήτηση που προκαλεί σε κυβερνητικούς και κομματικούς προύχοντες το... τρίξιμο της καρέκλας τους.

Επ' αυτού, σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση των εσωκομματικών τριβών επικρατεί κομφούζιο. Κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι σε αυτή τη μακρά προεκλογική περίοδο που άρχισε μετά τις ευρωεκλογές, η τακτική του κόμματος πρέπει να προσανατολιστεί σε μια ενίσχυση της "αντιδεξιάς" φρασεολογίας και να κατευθύνεται ενάντια στη ΝΔ. Οι άλλοι απαντούν ότι οι διαρροές του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν προς τα αριστερά, άρα η προεκλογική τακτική του πρέπει να "κοιτά" στα αριστερά, για να ανακτήσει τις ψήφους που έχασε.

* * *

Από εδώ, όμως, είναι που αρχίζει το κομφούζιο να μετατρέπεται σε... κομφούζιο στο τετράγωνο! Διότι, λένε κάποιοι, ναι, να στοχεύσουμε προς τα αριστερά, αλλά προβαίνοντας σε... "επίθεση αγάπης"! Βεβαίως, αυτό με το ΚΚΕ δεν μπορεί να γίνει, αλλά παρέχοντας "αριστερά" ένσημα σε ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ, αντιπαλεύουμε και το ΚΚΕ, όπως λένε. Ως εκ τούτου, να και οι δηλώσεις υπέρ της απλής αναλογικής, να και οι δηλώσεις υπέρ των "προγραμματικών συγκλίσεων", να και οι δηλώσεις για το πόσο "αριστερό" είναι το ΠΑΣΟΚ!

Οχι, λένε οι άλλοι! Είμαστε σύμφωνοι, να στραφούμε προς τα αριστερά με τον προεκλογικό μας λόγο, αλλά ακολουθώντας τακτική ακάθεκτης πολεμικής. Να λοιπόν, οι δηλώσεις για το "μεταφυσικό" (!) ΚΚΕ, για το "μη προοδευτικό" (! ) ΚΚΕ, οι δηλώσεις κατά της απλής αναλογικής και των "μη ώριμων συνθηκών" για προγραμματικές συγκλίσεις (βλέπε ΣΥΝ), οι εξαγγελίες σύγκλισης τηλε- δικαστηρίων (!) από τον Γιαννόπουλο κατά της Παπαρήγα και του Τσοβόλα...

Το αλαλούμ είναι προφανές. Το ΠΑΣΟΚ ξέρει ότι ο απεγκλωβισμός από τα στεγανά του, πλατιών λαϊκών στρωμάτων στις ευρωεκλογές, έχει τη δυναμική της μόνιμης απεξάρτησης αυτών των στρωμάτων από τις αυταπάτες καθώς και τη δυναμική της μόνιμης στράτευσής τους με το λαϊκό κίνημα. Εκεί οφείλεται και η ταραχή της κυβέρνησης. Εκεί οφείλεται και η ενίσχυση του αντικομμουνισμού, που το επόμενο διάστημα θα είναι υπαρκτή, όποια κι αν θα είναι η τακτική που τελικά θα προτάξουν τα προπαγανδιστικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ