Τρίτη 6 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Μηδενικές αυξήσεις με στόχο τη μείωση!

Επίσχεση εργασίας κάνουν σήμερα οι γιατροί του 1ου Νοσοκομείου, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών και αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν οι ελλείψεις του νοσηλευτικού προσωπικού

Μηδενική αύξηση των δαπανών υγείας για το 2000 και μείωση κατά 10% το 2001 σχεδιάζει ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος, ενώ κατά τ' άλλα υπόσχεται "επαρκείς παροχές αλλά και ένα επίπεδο εξυπηρέτησης φιλικό και αποτελεσματικό".

Μετά την ολοκλήρωση της μηχανογράφησης - που θα ολοκληρωθεί πριν το 2001 - οι δαπάνες υγείας θα μειωθούν κατά 100 δισ. δραχμές (ή 10%) ενώ όπως τόνισε ο Μ. Νεκτάριος, στον "προϋπολογισμό του 2000, που ετοιμάζεται τώρα, θα τεθεί στόχος για μηδενική αύξηση των δαπανών υγείας". Ειδικά όσον αφορά τα φάρμακα, ο Μ. Νεκτάριος είπε ότι ξεκίνησε η εκπόνηση επιχειρισιακού σχεδίου για τον έλεγχο - που θα γίνει κι αυτός από ιδιωτική εταιρία - της συνταγογράφησης φαρμάκων και της παρακολούθησης των δαπανών για φάρμακα. Τα ίδια υποστήριξε η κυβέρνηση και ότι θα πετύχει και με την εφαρμογή της λίστας για τα φάρμακα και έλεγε ότι θα εξοικονομήσει 50 - 100 δισ. δραχμές για να ενισχύσει τους λεγόμενους χαμηλοσυνταξιούχους. Τελικά και οι συνολικές φαρμακευτικές δαπάνες αυξήθηκαν - κατά 4,1% στο ΙΚΑ - και απ' τους συνταξιούχους κόπηκαν απαραίτητα φάρμακα.

Ο Μ. Νεκτάριος ανέφερε μια σειρά "επιχειρησιακών πλάνων", όπως είναι οι έλεγχοι του ιατρικού εξοπλισμού, οι αμοιβές των συμβεβλημένων διαγνωστικών κέντρων και ιδιωτικών νοσοκομείων, η λειτουργία των Επιτροπών Αναπηρίας, η συνταγογράφηση φαρμάκων και οι δαπάνες για τα φάρμακα. Ωστόσο όμως, δεν υπήρξε καμιά αναφορά στα πέντε νοσοκομεία του ΙΚΑ, που βρίσκονται σε πορεία συρρίκνωσης λόγω των ελλείψεων, κυρίως, νοσηλευτικού προσωπικού. Ετσι στο 1ο Νοσοκομείο στην Πεντέλη ένας νοσηλευτής έχει υπό την ευθύνη του 35 κλίνες, ενώ ένας τραπεζοκόμος καλείται να εξυπηρετεί μέχρι και 80 ασθενείς.

Σήμερα οι γιατροί του 1ου Νοσοκομείου, έχοντας και τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κάνουν επίσχεση εργασίας με αιτήματα την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών, τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής του νοσοκομείου και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν οι ελλείψεις του νοσηλευτικού προσωπικού.

Οσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) ο Μ. Νεκτάριος υποσχέθηκε μεσοπρόθεσμα "ένα πανελλαδικά οργανωμένο δίκτυο πρόνοιας και ΠΦΥ που θα καλύπτει όλον τον κύκλο της πρόληψης, της διάγνωσης, των εξετάσεων και της θεραπείας".

Η εξαγγελία αυτή μοιάζει με τα περίφημα Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΔΠΦΥ) που προέβλεπε ο αντι - ΕΣΥ νόμος 2619/97 και δεν μπόρεσαν να εφαρμοστούν ούτε πιλοτικά. Εντούτοις, ο Μ. Νεκτάριος επανέφερε την πρόταση για πιλοτική εφαρμογή του περίφημου "Managed care", με το οποίο θα "παρακολουθούνται μηχανογραφικά τα ραντεβού των ασφαλισμένων, οι εξετάσεις τους καθώς και οι υπηρεσίες των γιατρών". Το σύστημα αυτό θα εφαρμοστεί πιλοτικά στις μονάδες της Λ. Αλεξάνδρας, του Μαρουσιού, του Αγίου Ιερόθεου και του Ζωγράφου. Σύμφωνα με υπολογισμούς συνδικαλιστών, αν επανενεργοποιηθεί το ηλεκτρονικό ραντεβού θα χρειαστούν 270 άτομα, αλλά ο διοικητής δε μίλησε για καμιά πρόσληψη. Επίσης, για να υπάρξει παρακολούθηση των γιατρών πρέπει να υπάρχουν γιατροί και όχι να μην υπάρχει κανένας όπως συμβαίνει στο ΙΚΑ του Αγίου Κηρύκου απ' τον περασμένο Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ