Παρασκευή 9 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΤΣΑΡΔΑΚΙ ΝΕΒΡΟΥΠΟΛΗΣ
Αγωνιστικό "παρών" των Αντιστασιακών της Θεσσαλίας

Με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 4-7-'99 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ και εκατοντάδων φίλων της Αντίστασης, στο τσαρδάκι της Νεβρούπολης, όπου τιμήθηκαν τα 58χρονα του ΕΑΜ, τα 53χρονα από την ίδρυση του ΔΣΕ και η 54η επέτειος από τη νίκη των λαών κατά του φασισμού.

Η εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκαν, ο δήμαρχος Καρδίτσας, Δήμαρχοι Παλαμά, Πλαστήρα, Ιτάμου, εκπρόσωποι Δημοτικών Συμβουλίων, μαζικών φορέων και Οργανώσεων, άνοιξε με χαιρετισμό του Προέδρου της ΝΕ Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑΑντρέα Κολοκυθά,ο οποίος τόνισε ότι είναι εθνική επιταγή να αναβαπτιζόμαστε στα ιερά νάματα της Εθνικής Αντίστασης και να εμπνεόμαστε από τα διδάγματά της, στους δικούς μας νέους αγώνες. Στο Χαιρετισμό που απηύθυνε στη συνέχεια ο δήμαρχος Καρδίτσας Χρήστος Τέγες,τόνισε μεταξύ άλλων: "Νιώθουμε διπλή περηφάνια για την προσφορά της Καρδίτσας στην Αντίσταση και στον αγώνα του ΔΣΕ, αλλά και για το γεγονός ότι η Καρδίτσα ήταν η πρώτη ελεύθερη πρωτεύουσα σε όλη την Ευρώπη".

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της ΠΕ Θεσσαλίας της ΠΕΑΕΑ και μέλος του Κεντρικού ΔΣ, Βασίλης Φυτσιλής,ο οποίος τόνισε την ανάγκη να βγει στο φως η αλήθεια σχετικά με το ΕΑΜ και τον αγώνα του ΔΣΕ, που ήταν η συνέχεια της Εθνικής Αντίστασης. "Στην πρώτη κατοχή 1941 - 44 - ανέφερε χαρακτηριστικά - πολεμήσαμε τον Γερμανό φασίστα επιδρομέα και στη δεύτερη 1946 - '49, τους νέους κατακτητές Αγγλους στην αρχή και Αμερικάνους ιμπεριαλιστές αργότερα. Παρά τη συντριπτική υπεροχή του αντιπάλου σε δύναμη πυρός, ο ΔΣΕ, στα τρία εκείνα χρόνια της μεγάλης εποποιίας του, έγραψε σελίδες απαράμιλλου ηρωισμού και αυτοθυσίας και απέδειξε τι μπορεί να κατορθώσει ένας λαός, όταν είναι αποφασισμένος και προτιμάει να πεθάνει καλύτερα όρθιος, παρά να ζει γονατιστός".

Για την επέτειο της προσγειώσεως του σοβιετικού αεροπλάνου στο αντάρτικο αεροδρόμιο της Νεβρούπολης, που έφερε κοντά στον ΕΛΑΣ τη σοβιετική στρατιωτική αποστολή, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Ποπώφ, ο ομιλητής ανέφερε μεταξύ άλλων: "Γιορτάζαμε εδώ κάθε χρόνο την επέτειο, μαζί με τους Σοβιετικούς συμπολεμιστές μας και τους εκπροσώπους της Σοβιετικής Πρεσβείας. Τώρα που δεν υπάρχει πια η μεγάλη Σοβιετική Ενωση, θα γιορτάσουμε έστω και με τη νοερή συμμετοχή τους, με την ελπίδα ότι σύντομα θα ξαναβρεθούμε πάλι εδώ σ' αυτόν το χώρο. Η συμφορά που χτύπησε τη μεγάλη σοβιετική πατρίδα θα περάσει κάποτε και ο σοβιετικός λαός, θα βρει πάλι τη δύναμη να ανατρέψει τα ανδρείκελα και να ξαναφτιάξει το σοβιετικό σοσιαλιστικό του καθεστώς".

Τηλεγράφημα - χαιρετισμό έστειλε στη συγκέντρωση ο βουλευτής Καρδίτσας του ΚΚΕ, Βαγγέλης Μπούτας.Και η γεμάτη αγωνιστικό παλμό εκδήλωση έκλεισε με απαγγελίες ποιημάτων και τραγούδια του αγώνα από τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ Λάρισας, με την κατάθεση στεφανιών και την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Καρδίτσας.

Από το Παράρτημα Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ