Κυριακή 11 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλα λόγια, ν' αγαπιόμαστε...

"Και αφού η πραγματικότητα δε συμφωνεί με τις απόψεις μας, τόσο το χειρότερο για... την πραγματικότητα". Κάπως έτσι ερμήνευσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου με την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος. Εξάλλου η κακοποίηση της πραγματικότητας, όπως τη ζουν και την αντιλαμβάνονται εκατομμύρια εργαζόμενοι, Ελληνες πολίτες, ήταν το χαρακτηριστικό της ομιλίας του πρωθυπουργού. Παρουσίασε την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές με την εκτίμηση: "δεν πετύχαμε αυτό που επιδιώκαμε"..., ισχυρίστηκε ότι αυξήθηκαν οι δαπάνες για κοινωνική προστασία, αυξήθηκε το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων, διασφαλίστηκαν οι συντάξεις και ανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει με την ίδια πολιτική, μια πολιτική που αποδοκιμάστηκε από τα δυο τρίτα του εκλογικού σώματος και ωστόσο ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι"οι επιλογές μας δεν αμφισβητήθηκαν κατ' ελάχιστον στις ευρωεκλογές"..!

***

Οπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός στήριξε ολόκληρη την εισήγησή του στο στόχο για την ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, αυτό του έδινε το δικαίωμα να επικαλείται τη συμφωνία όχι μόνο των άλλων πολιτικών δυνάμεων(πλην του ΚΚΕ) αλλά και της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ. Ετσι προσπάθησε, για άλλη μια φορά, να εξουδετερώσει εκ των προτέρων την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση απ' αυτές τις πλευρές και να εντοπίσει τα προβλήματα όχι στην ουσία της κυβερνητικής πολιτικής αλλά στην εφαρμογή της.

Σ' αυτή την προσπάθεια ο κ. Σημίτης παρέκαμψε σκοπίμως το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια διαμορφώνεται στη χώρα μας μια δυναμική αμφισβήτησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των επιλογών της, μιας αμφισβήτησης που πήρε χαρακτηριστικά αγανάκτησης και αντίστασης όχι μόνο για τις συνέπειες από την πολιτική των Βρυξελλών αλλά και εξαιτίας της αποκάλυψης του αποτρόπαιου προσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Αυτή η δυναμική λοιπόν αποτυπώθηκε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας, αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις της Κομισιόν που εμφανίζουν τους Ελληνες να αλλάζουν άρδην την άποψή τους για την Ευρωπαϊκή Ενωση αφού ο ένας στους δύο δηλώνουν ότι είναι από λίγο ως πολύ δυσαρεστημένοι. Αποτυπώθηκε, τέλος, με τρόπο αυθεντικό στις ευρωεκλογές με την άνοδο των ποσοστών του ΚΚΕ, όπως παραδέχτηκαν εχθροί και φίλοι.

***

Αφού λοιπόν ο πρωθυπουργός θέλει να παρακάμπτει και αυτή την πραγματικότητα, μπορεί στη συνέχεια να υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανακτήσει τις δυνάμεις του με τη σκληρότερη δουλιά των υπουργών της κυβέρνησής του και με την εντατικότερη ενασχόληση με τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. Ομως και αυτά τα προβλήματα δεν είναι "αυτοφυή", είναι τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής. Απλώς ο κ. Σημίτης καλεί τους υπουργούς του να δείξουν ότι ασχολούνται με τα προβλήματα αυτά, να κερδίσουν τη μάχη των εντυπώσεων δηλαδή και όχι φυσικά να ασχοληθούν με το πώς θα αντιμετωπίσουν τις αιτίες που γεννούν τα μεγάλα και τα μικρά προβλήματα των εργαζομένων, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Ομως όπως και όλοι όσοι αποφάσισαν να αγνοήσουν την πραγματικότητα, έτσι και ο κ. Σημίτης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα υποχρεωθούν να την αντιμετωπίσουν και προβλέπεται ιδιαίτερα σκληρή.

Δ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ