Τρίτη 13 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Αδύναμη Αρχαιολογική Υπηρεσία

Πάσχουν μνημεία και εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη

Αυτές τις ημέρες η Αρχαιολογική Υπηρεσία καλείται καταθέσει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ το Πρόγραμμα Δράσης του 1999. Το Πρόγραμμα του 1998 ατύχησε, αφού η χρηματοδότηση της Υπηρεσίας ήταν πολύ μικρότερη των προσδοκιών. Επιπλέον το μόνιμο προσωπικό του ΥΠΠΟ είναι ελάχιστο και το έκτακτο ακόμη λιγότερο, το οποίο, σε αρκετές περιπτώσεις απολύθηκε πριν τη λήξη των συμβάσεων.

Η κατάσταση αυτή, δυστυχώς, διαιωνίζεται. Μια υπηρεσία με πενιχρό προϋπολογισμό και λειψό επιστημονικό προσωπικό, που βασίζεται μόνο σε λιγοστές έκτακτες προσλήψεις είναι μια υπηρεσία αδύναμη να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των μνημείων, ιδιαίτερα σε εποχές που τα μνημεία έχουν γίνει κερδοφόρος επιχείρηση για δεκάδες ιδιωτικά γραφεία.Μια υπηρεσία, που διαρκώς συρρικνώνεται και αδυνατεί να διδάξει την εμπειρία των στελεχών της στους νεότερους υπαλλήλους που καταδικάζονται σε μια επ' άπειρον αβέβαιη και παροδική σχέση εργασίας.

Το χρόνιο αίτημα για νέο Οργανισμό και προσλήψεις είναι η μόνιμη επωδός όλων των συνδικαλιστικών φορέων, αλλά και η μόνιμη εξαγγελία όλων των υπουργών την ημέρα παραλαβής αυτού του υπουργείου.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επαναφέρει με ανακοίνωσή του το πρόβλημα, υπενθυμίζοντας ότι οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 1993. "Εχουμε τη δίκαιη απαίτηση από την Πολιτεία να προκηρύξει ανοιχτό, αδιάβλητο και αξιοκρατικό διαγωνισμό,όπως ο Νόμος 2190/94 "Περί Προσλήψεων στο Δημόσιο" επιτάσσει. Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι και το άλλο προσωπικό(επιστημονικό και εργατοτεχνικό) που προσελήφθησαν για τα μεγάλα δημόσια έργα (ΠΑΘΕ, Εγνατία Οδός, Μετρό, Σιδηροδρομική Γραμμή Αθήνας - Θεσσαλονίκης κ.ά.) καθώς και τα δεκάδες μικρότερα (σωστικές ανασκαφές, έργα Δήμων και Κοινοτήτων) πιστεύουμε ότι συνέβαλαν στο έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του ΥΠΠΟ".

Ο ΣΕΑ καλεί την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ "να προχωρήσει στην απαραίτητη αύξηση των θέσεων του μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την πλήρωση των θέσεων των αρχαιολόγων με ειδικό διαγωνισμό, στον οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι και να επιλεγούν οι καλύτεροι. Μόνο έτσι η Αρχαιολογική Υπηρεσία θα μπορέσει να διατηρήσει ο υψηλό επιστημονικό της επίπεδο και να ανταποκριθεί με επιτυχία στις σύγχρονες ανάγκες".

Αδιέξοδα και στη Θεσσαλονίκη

Η κατάσταση των αρχαιολογικών χώρων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικά έχει φτάσει σε σημείο τέλματος. Οι εργασίες στους αρχαιολογικούς χώρους, με εξαίρεση 2, 3 μεγάλα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΚΠΣ, έχουν σταματήσει, οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν χορταριάσει, έχουν αφεθεί στο έλεος των στοιχείων της φύσης, οι σκαλωσιές έχουν μονιμοποιηθεί στην Καμάρα και απομακρύνεται ολοένα η προοπτική να δούμε κάποτε το έργο τελειωμένο, χωρίς σκαλωσιές.

Αυτά αποκάλυψε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Ενωσης Εκτακτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Μακεδονίας - Θράκης και Θεσσαλίας, στο Εργατικό Κέντρο, ο πρόεδρος της Ενωσης, Ιορδάνης Δογάνης,ο οποίος τόνισε ότι εκτός από τους αρχαιολογικούς χώρους, η έλλειψη κονδυλίων και οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό έχουν οδηγήσει και τα μουσεία της πόλης, όπως το Βυζαντινό και το Αρχαιολογικό, σε μαρασμό και υπολειτουργία.Από τις δέκα αίθουσες του Βυζαντινού Μουσείου, υπογράμμισε, παραμένουν ανοιχτές στο κοινό μόνο οι τρεις, ενώ παραμένουν κλειδωμένα όλα τα εργαστήρια του Μουσείου. Ανάλογη είναι η κατάσταση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η απελπιστική αυτή κατάσταση οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην άρνηση του υπουργείου να προβεί στις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού.Το πρόβλημα θα λυνόταν με τη μονιμοποίηση των έκτακτων του υπουργείου Πολιτισμού,σύμφωνα με την πρόταση της Ενωσης. Αυτών δηλαδή που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών και που έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον 24 μηνών.

Για την περιοχή Μακεδονίας - Θράκης Θεσσαλίας αυτό σημαίνει τη μονιμοποίηση250 ατόμων περίπου. Αυτό θα εξασφάλιζε το απαραίτητο εργατοτεχνικό προσωπικό, ώστε να συνεχιστούν οι απαραίτητες αρχαιολογικές εργασίες, και τη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών της περιοχής.

Το πρόβλημα είναι ότι, όπως είπε ο Ι. Δογάνης, η υπουργός Πολιτισμού, η κ. Παπαζώη, ενώ έχει δεχτεί γραπτό αίτημα της Ενωσης από τον Φεβρουάριο, αρνείται να απαντήσει και να δεχτεί συνάντηση, για να συζητηθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Ετσι, 2.500 περίπου έκτακτοι του ΥΠΠΟ σε όλη την Ελλάδα, εξακολουθούν να απασχολούνται εποχικά υπό συνθήκες εργασιακής ομηρίας και οι αρχαιολογικοί χώροι και τα Μουσεία παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης, καθώς η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να συζητήσει με τους εκπρόσωπους των εκτάκτων και να τους υπαγάγει στις διατάξεις του νόμου για τη μονιμοποίηση εργαζομένων με σύμβαση αορίστου χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ