Πέμπτη 15 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΧΑΡΟΥΛΑ ΧΩΡΑΦΑΚΗ - ΚΕΠΕΣΗ
"Ενα ταξίδι αξέχαστο (ανεπανάληπτο, παραμυθένιο)"

Η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης Χαρούλα Χωραφάκη και συντρόφισσα στον αγώνα και τη ζωή του Νίκανδρου Κεπέση ονειρευόταν να γράψει ένα βιβλίο με τίτλο "Η εργοδοσία του Ε. Ε. Σταυρού και ο συνδικαλισμός". Ο θάνατός της (11/96) "εμπόδισε" αυτό το όνειρο, το οποίο έγινε όνειρο και του συντρόφου της. Ο Ν. Κεπέσης, ψάχνοντας το πλούσιο αρχείο της, που περιείχε και τα στοιχεία για τον ΕΕΣ, "ανακάλυψε και ένα ημερολόγιό της (70 σελίδες) για ένα ταξίδι με τον σύντροφό της στην ΕΣΣΔ το 1975, σαν προσκεκλημένοι της Πανενωσιακής Ενωσης Βετεράνων του Πολέμου".

Ο Ν. Κεπέσης, θεωρώντας το ημερολόγιο "εντυπωσιακό και γλαφυρό" και ως προς το περιεχόμενό του "χρήσιμο και ενδιαφέρον", φρόντισε να το εκδώσει ατόφιο, για να μάθουν οι σημερινοί νέοι της πατρίδας μας "για τη ζωή τότε, στη Ρωσία, την Ουκρανία και τις άλλες Ομόσπονδες Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ, για να σχηματίσουν γνώμη για τον υπαρκτό σοσιαλισμό, για το τι έχασε ο λαός της ΕΣΣΔ, μαζί με τον κόσμο ολόκληρο". Για την τεράστια προδοσία απέναντι στην οικουμένη, των Γκορμπατσόφ, Γιέλτσιν, Σεβαρντνάτζε και λοιπών ομοίων τους...

Το ημερολόγιο της Χαρούλας Χωραφάκη - Κεπέση αποτυπώνει με αυθεντικότητα, απλότητα, ευαισθησία, αλλά και κριτική αντίληψη και γνώση, ό,τι έζησε, ό,τι είδε, ό,τι άκουσε, ό,τι ένιωσε σ' αυτό το "αξέχαστο" ταξίδι. Το πραγματικό κοινωνικό παλλαϊκό σύστημα Υγείας, τη ζωή τις πόλεις, στα καταστήματα, στις αγορές, στα πανεπιστήμια, στις κρατικές υπηρεσίες, στα ξενοδοχεία, στα σανατόρια ανάπαυσης και διακοπών, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, στα κέντρα ψυχαγωγίας και πολιτισμού των Πιονέρων. Παντού και για όλο το σοβιετικό λαό, τα αξιοζήλευτα έργα του σοσιαλισμού. Εργα, που ρημάζει η επέλαση του πιο άγριου καπιταλισμού σε βάρος όλων των λαών της πρώην ΕΣΣΔ.

Α. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ