Σάββατο 17 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Παράταση για την αποχώρηση των ανταρτών

ΚΑΡΓΚΙΛ.- Η κυβέρνηση και ο στρατός της Ινδίας παρέτειναν την προθεσμία που έχει δοθεί στους ισλαμιστές μουτζαχεντίν για να αποχωρήσουν από το ινδικό Κασμίρ, η οποία έληγε χθες, ως αύριο, Κυριακή. Μετά από αίτημα της κυβέρνησης του Πακιστάν, σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", το Νέο Δελχί συμφώνησε να δώσει χρόνο στους αντάρτες. "Θα εξετάσουμε την κατάσταση αύριο (σήμερα)", είπε ο ταγματάρχης Μπίκραμ Σινκχ, εκπρόσωπος των ινδικών ενόπλων δυνάμεων.

Στο μέτωπο χθες αντάρτες υποχωρούσαν προς την πακιστανική πλευρά της γραμμής που χαράχτηκε κατά την εκεχειρία του 1972 - γνωστή ως "Γραμμή Ελέγχου", ή Line of Control. Κουβαλούσαν μαζί τα όπλα τους και σακίδια με τα πράγματά τους, σε αυτό που εμφανιζόταν ως το "τέλος" της σύγκρουσης εννέα εβδομάδων που έχει κοστίσει, κατά εκτιμήσεις, πάνω από 1.200 νεκρούς και τραυματίες.

Στο Καργκίλ, όπου πρωτοέπεσαν πακιστανικά πυρά πυροβολικού στις αρχές Μαίου, όταν η κρίση είχε αρχίσει, ένας αξιωματούχος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών είπε στο "Ασοσιέιτεντ Πρες": "τελείωσε... έχουν αποσυρθεί από τις περισσότερες περιοχές και αποσύρονται κι από τις εναπομείνασες".

Στο μεταξύ για πρώτη φορά από την έναρξη της σύγκρουσης, ανώτερος Πακιστανός αξιωματούχος παραδέχτηκε, μιλώντας στο BBC, ότι τακτικές δυνάμεις του στρατού του Πακιστάν διεξήγαγαν επιχειρήσεις στην ινδική πλευρά του Κασμίρ.

Ο στρατηγός Παρβέζ Μουσαράφ, επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, παραδέχτηκε ότι οι δυνάμεις του παραβίασαν τη Γραμμή Ελέγχου, πραγματοποιώντας"επιθετικές περιπολίες", οι οποίες, ισχυρίστηκε, σκοπό είχαν να προλάβουν ενδεχόμενη επίθεση των Ινδών στο Πακιστάν. Ο Μουσαράφ, πάντως, δε διευκρίνισε αν οι δυνάμεις του ενεπλάκησαν σε ανοιχτή σύγκρουση με τους Ινδούς στρατιώτες (κάτι που η κυβέρνηση της Ινδίας έχει καταγγείλει επανειλημμένα).

Για δεύτερη συνεχή ημέρα χθες, τα πυροβόλα που για δύο μήνες έστελναν φωτιά και θάνατο στην περιοχή, παρέμεναν σιωπηλά. Ωστόσο ένας Ινδός στρατιώτης σκοτώθηκε στην περιοχή του Μπαταλίκ, από τα πυρά ενός ελεύθερου σκοπευτή από πακιστανικό έδαφος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ινδικού στρατού.Αεροσκάφη της ινδικής αεροπορίας φωτογράφιζαν χθες τα Ιμαλάια, για να διακριβωθεί το ποσοστό της αποχώρησης των ισλαμιστών ανταρτών. Την αυγή, χιλιάδες Ινδοί στρατιώτες κινούνταν για να ανακαταλάβουν τις οχυρές θέσεις που εγκατέλειψαν οι αντάρτες. Μαζί τους ήταν δεκάδες πυροτεχνουργοί και ναρκοσυλλέκτες, αφού οι αντάρτες άφησαν πίσω τους εκατοντάδες νάρκες. Τουλάχιστον έξι Ινδοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από αυτές, χθες.

Η ινδική πλευρά προειδοποιεί ότι αν οι ισλαμιστές αντάρτες δεν έχουν αποχωρήσει έως την Κυριακή, θα "επαναλάβει" τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις.

Πάντως, αν η κατάσταση εξελιχθεί ομαλά, οι δύο πλευρές θα αρχίσουν διάλογο για την "ειρήνευση" στην περιοχή του Κασμίρ - για το οποίο Ινδία και Πακιστάν έχουν διεξάγει δύο πολέμους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ