Κυριακή 18 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ λαός, μέρα τη μέρα, παραδίδεται σιδηροδέσμιος στο ΝΑΤΟ και η εθνική κυριαρχία ακυρώνεται με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το παρόν και το μέλλον του. Η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟικό πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας είναι μόνο μια πρώτη εφαρμογή της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται. Μια κατάσταση άρσης της εθνικής ανεξαρτησίας ακόμα και αυτή που υπήρχε μέχρι τώρα στα πλαίσια της εξάρτησης (σελίδες 8 - 9)

ΑΣΦΑΛΩΣ δεν είναι κανείς τόσο αφελής, ώστε να πιστέψει πως το πραξικόπημα στην Κύπρο ήταν έργο μόνο της χούντας του Ιωαννίδη και των οργάνων της. Αλλά, ούτε και τα στοιχεία που υπάρχουν συνηγορούν σε κάτι τέτοιο. Αντίθετα, όλα βεβαιώνουν ότι τόσο το πραξικόπημα όσο και ο ΑΤΤΙΛΑΣ που ακολούθησε, αποτελούσαν ένα ενιαίο σχέδιο των Αμερικανών, με κύριο στόχο να προωθήσουν δυναμικά την πολιτική που από χρόνια είχαν υιοθετήσει για διχοτομική λύση του Κυπριακού. Το δικτατορικό καθεστώς - μαριονέτα των Αθηνών ήταν αδύνατο να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια στην Κύπρο, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις στοιχειώδεις εγγυήσεις ότι θα έχει την κάλυψη των Ηνωμένων Πολιτειών (σελίδες 16 - 33)

Η ΔΙΑΛΥΣΗ των Επιθεωρήσεων Εργασίας, στο όνομα της... ανασυγκρότησής τους, αυτή καθαυτή αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους της χώρας, ωστόσο αποκτά σκανδαλώδεις διαστάσεις, όταν πρόκειται για βιομηχανικές ζώνες, με χιλιάδες εργάτες, για τους οποίους το μεροκάματο είναι πολλές φορές μεροκάματο τρόμου (σελίδα 34)

ΔΙΕΤΙΑ εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων, έντονης συγκέντρωσης, αλλά και μεγαλύτερης εξάρτησης από το ξένο τραπεζικό κεφάλαιο, ήταν για τον ελληνικό τραπεζικό χώρο η περίοδος 1998 - 1999. Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, ο χάρτης του τραπεζικού συστήματος της χώρας μας - τον οποίο συνέθεταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, από τη μία μεγάλες υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες, με ισχυρή παρουσία δεκαετιών στην ελληνική αγορά, και από την άλλη πληθώρα μεγάλων ή μικρότερων αυτόνομων ιδιωτικών τραπεζών, που εμφανίστηκαν στην αγορά με ιδιαίτερη ένταση στις αρχές της δεκαετίας, λόγω της ανάγκης μιας σειράς επιχειρηματιών να επενδύσουν συσσωρευμένα κεφάλαια σε έναν κερδοφόρο τομέα - αλλάζει άρδην (σελίδα 35)

ΟΧΙ το επίδομα της άδειας, δηλαδή μισό μηνιάτικο, αλλά ούτε οι μισθοί δύο μηνών δε φτάνουν καλάκαλά, για να απολαύσει τις πολυπόθητες καλοκαιρινές διακοπές για δέκα μέρες μια τριμελής μισθοσυντήρητη οικογένεια. Αυτό προκύπτει αν τα βάλει κανείς κάτω και συνυπολογίσει τα έξοδα της διαμονής, της διατροφής, των μετακινήσεων και μια σειρά μικροπράγματα, απαραίτητα για το ξεκίνημα των διακοπών μιας οικογένειας. Εξάλλου, ακριβώς για οικονομικούς λόγους οι οικογένειες περιορίζουν χρόνο με το χρόνο το διάστημα των καλοκαιρινών διακοπών ή αναζητούν πιο οικονομικές λύσεις, όπως είναι κάποιο συγγενικό ή φιλικό σπίτι, προκειμένου να αποφύγουν τουλάχιστον τα έξοδα της διαμονής (σελίδες 36 - 37)

ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ, πυρηνικός αυτή τη φορά, εφιάλτης προβάλλει στη Μεσόγειο. Οχι πλέον ως πιθανότητα να εμφανιστεί κάποτε στο μέλλον, αλλά ως ορατή άμεσα υλοποιούμενη απειλή. Καταχωρήθηκε ήδη παγκοσμίως ως "Ακουγιού" από το όνομα της περιοχής στη γειτονική Τουρκία, όπου έχει αποφασιστεί να εγκατασταθεί ένα πυρηνικό εργοστάσιο. Οι ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί εδώ και χρόνια, απ' όταν έγιναν γνωστά τα πρώτα σχέδια, συμπληρώνουν ήδη τόμους (σελίδα 38)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ