Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Μνημόσυνο των 54 απαγχονισμένων στο Πικέρμι

Μια μέρα μετά την απόπειρα θανατώσεως του Χίτλερ από αξιωματικούς του Γενικού Επιτελείου, τα ναζιστικά κτήνη, στις 21 Ιούλη 1944, απαγχονίζουν 54 Ελληνες πατριώτες στο Πικέρμι, που τους είχαν παραδώσει στα χέρια τους οι υπάνθρωποι των Ταγμάτων Ασφαλείας και άλλοι συνεργάτες του κατακτητή. Την Κυριακή, 18 Ιούνη, η Αδελφότητα των οικογενειών των 54, οι περισσότεροι των οποίων ήταν από τον Πειραιά, πραγματοποίησε μνημόσυνο στη μνήμη τους, στο χώρο του απαγχονισμού των πατριωτών.

Ο πρόεδρος της αδελφότητας Γεράσιμος Γεωργάτος, μεταξύ άλλων, τόνισε: "Αποτελεί εθνική ανάγκη η συντήρηση της ουσίας της Εθνικής μας Αντίστασης και των συμβόλων αυτής, ο σεβασμός και η εκτίμηση των αγώνων του λαού μας και των μαρτύρων του αγώνος, όπως και όλων των μνημείων της εθνικής μας εποποιίας. Αυτή την εποχή περισσότερο, που η δυναμική και αυθαίρετη επιδρομή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων εξετόπισε και κατέστησε ανενεργά τα όργανα και τους θεσμούς της παγκόσμιας ενότητας, ειρήνης και ασφάλειας και επέβαλε με τη χρήση της εγκληματικής πολεμικής βίας την εξουθενωτική επικυριαρχία τους επί των ελεύθερων λαών με τους εύηχους υποδουλωτικούς θεσμούς "παγκοσμιότητα του εμπορίου", ανθρωπιστική βοήθεια σε καταπιεζόμενες μειονότητες κλπ.".

Στο μνημόσυνο, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Δημ. Φράγκος,νομαρχιακοί σύμβουλοι, εκπρόσωπος του Δήμου Πειραιά, οι δήμαρχοι Λαυρίου και Ραφήνας, αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ευάγγελος Μαχαίρας,φορείς πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων και ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ Σήφης Κωτσαντής, που, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η θυσία των 54 και όλων όσοι έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά του λαού, εμπνέει τους σημερινούς αγώνες απέναντι στη σημερινή νέα τάξη πραγμάτων του αμερικανικού και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού και τους ντόπιους υποτακτικούς τους. "Σήμερα - τόνισε - που η μοιρολατρία και η υποταγή στα μεγάλα αφεντικά είναι η επίσημη κυβερνητική πρακτική, ο δικός σας αγώνας και θυσία δείχνει το δρόμο".

Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ