Τρίτη 27 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τοκογλυφία στις τράπεζες και "έλλειμμα" ενημέρωσης

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή διαπιστώνει έλλειψη ενημέρωσης γύρω από τους όρους, με τους οποίους χορηγούν οι τράπεζες τα δάνεια, ενώ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επιχειρεί να μεταθέσει τις κυβερνητικές ευθύνες για τοκογλυφία στους τραπεζίτες

"Ελλειμμα"... ενημέρωσης στους όρους αποπληρωμής καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών διαπιστώνει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (ΓΓΚ), την ίδια ώρα που η κυβέρνηση - διά στόματος υπουργού Εθνικής Οικονομίας - προσπαθεί να μεταθέσει στις τράπεζες τις δικές της ευθύνες για την έξαρση της τοκογλυφίας, (και άρα το πολιτικό κόστος που συνεπάγονται για το κυβερνών κόμμα), που εκφράζεται με το ότι διατηρούνται υψηλά τα επιτόκια, τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων κλπ.

Ετσι, με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η ΓΓΚ εκφράζει της "ανησυχία" της, για την έξαρση των καταναλωτικών δανείων στις τράπεζες. Η ΓΓΚ περιορίζεται όμως να παρακολουθεί - σαν απλώς θεατής - τις εξελίξεις στον τομέα της καταναλωτικής πίστης και της αυξανόμενης υπερχρέωσης των νοικοκυριών, ενώ αποσιωπά το γεγονός ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται αφ' ενός μεν στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών λόγω της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, που οδηγεί την ελληνική οικογένεια στο "πλαστικό χρήμα", αφ' ετέρου δε στους "τοκογλυφικούς" όρους, με τους οποίους χορηγούν οι εμπορικές τράπεζες καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Ετσι, η ΓΓΚ στα πλαίσια πρόσφατης συνάντησης εκπροσώπων της, της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, του νέου θεσμού του τραπεζικού διαμεσολαβητή και καταναλωτικών ενώσεων, με στόχο μονιμότερο διάλογο και συνεργασία, κρίνει σκόπιμο με την ανακοίνωσή της να επανέλθει σε προβλήματα που έχει εντοπίσει στο παρελθόν στο συγκεκριμένο τομέα και συγκεκριμένα στα εξής:

  • Διαπιστώνεται συστηματικά έλλειμμα στην ολοκληρωμένη ενημέρωση των καταναλωτών, σχετικά με τους όρους αποπληρωμής δανείων και πιστωτικών καρτών.
  • Δε διευκρινίζονται πάντα και σαφώς οι επιβαρύνσεις στη σύναψη συμβολαίων.
  • Η ΕΠΕ (Ετήσια Πραγματική Επιβάρυνση) δεν αναφέρεται πάντα, αλλά ούτε και ο υπολογισμός του, σε ορισμένες περιπτώσεις, γίνεται βάσει του νομοθετημένου τρόπου.
  • Οι διαφημίσεις "παραπλανητικού τύπου" για καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και αγορές (π. χ. αυτοκινήτων κλπ.) υπερβαίνουν τα αποδεκτά όρια δεοντολογίας.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή πιστεύει ότι βάση του διαλόγου και της συνεργασίας για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, αλλά και για την αποτελεσματική επίλυση των καταναλωτικών διαφορών πρέπει να αποτελεί:

  • Η υποχρεωτική αναγραφή της ΕΠΕ (Ετήσια Πραγματική Επιβάρυνση) ευκρινώς σε όλα τα συμβόλαια δανεισμού και η ενημέρωση του καταναλωτή.
  • Ο ορθός υπολογισμός του βάσει του νόμου, ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να συγκρίνει και να επιλέγει βάσει ασφαλούς κριτηρίου.
  • Η κατάργηση των παραπλανητικών διαφημίσεων και των επιθετικών τεχνικών προώθησης τραπεζικών υπηρεσιών (δάνεια από τηλεφώνου, μηδενικά επιτόκια κλπ.) με παρέμβαση και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.
  • Η κατάργηση της αναγραφής των όρων συμβολαίων δανείων και πιστωτικών καρτών με "ψιλά γράμματα" και η υποχρεωτική χορήγηση συμβολαίων για μελέτη πριν την υπογραφή τους.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου σε συνέντευξη που φιλοξενήθηκε χτες σε καθημερινή απογευματινή εφημερίδα, χαρακτηρίζει - κατά την προσφιλή του τακτική - "υψηλό" το περιθώριο μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, κάνοντας λόγο για "υπερβολική χρέωση των πελατών" από τις εμπορικές τράπεζες. Η διαπίστωση αυτή, γίνεται από τον υπουργό για "πολλοστή φορά" και - κατά παράδοση - διατυπώνεται δημόσια, παραμονές των εκλογών! Ο ίδιος, ωστόσο, αποκλείει το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στο θεσμικό πλαίσιο, με τις οποίες θα μπορούσαν να λυθούν τα διάφορα προβλήματα, υποστηρίζοντας ότι... "ο ανταγωνισμός θα δώσει πολύ γρήγορα τις λύσεις", αν και την ίδια ώρα, με εγκύκλιό του παρεμβαίνει στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ στοθέμα της εισοδηματικής πολιτικής του προσωπικού τους και τους ορίζει πως οι δαπάνες μισθοδοσίας" για το έτος 2000, δε θα πρέπει να αυξηθούν πάνω από 2%,που σημαίνει ότι προαναγγέλλει ονομαστικές αυξήσεις μισθών γύρω στο 1%!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ