Τετάρτη 28 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευχολόγια από το Ευρωκοινοβούλιο για τις διοξίνες

Ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηρίζει το υπουργείο Ανάπτυξης το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και τα μέτρα που προτείνονται να παρθούν για την πρόληψη ανάλογων διατροφικών κρίσεων.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, τα σημαντικότερα στοιχεία και συμπεράσματα του ψηφίσματος του ΕΚ είναι ότι:

  • Η συσσώρευση και η συγκέντρωση ορισμένων τοξινών είναι ιδιαίτερα υψηλές στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα,που αποτελούν σημαντικό τμήμα της μέσης ευρωπαϊκής διατροφής και διαπιστώνεται πως η νομοθεσία της ΕΕ στερείται του απαραίτητου πλαισίου και μέσων για τη μείωση των τοξινών στην πηγή τους.
  • Υπάρχουν υποψίες πως οι ζωοτροφές αποτελούν την κύρια πηγή της μείωσης της ασφάλειας των τροφίμων. Οι υποψίες αυτές ενισχύονται από τη στιγμή που η ανακύκλωση των ζωικών λιπών των απορριμμάτων σφαγείων και πολλών άλλων οργανικών αποβλήτων έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε διάφορους τύπους απάτης και κατάχρησης και σε απαράδεκτη συσσώρευση τοξινών.
  • Η Επιτροπή θα πρέπει να αναθεωρήσει τη νομοθεσία στον τομέα των τροφίμων, η οποία σχετίζεται με την υγεία των Ευρωπαίων καταναλωτών, να εξετάσει δηλαδή τις μέχρι τούδε νομικές ρυθμίσεις και τη λειτουργία τους και στη συνέχεια να προωθήσει τις απαραίτητες αλλαγές.

Επίσης, το ΕΚ με το ίδιο ψήφισμα:

  • Θεωρεί ότι το σκάνδαλο της διοξίνης αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της ανάγκης για την καθιέρωση του σήματος ποιότητας της ΕΕ, που να διασφαλίζει τους καταναλωτές όσον αφορά την ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων.
  • Καλεί την Επιτροπή της ΕΕ, σε συνεργασία με την Οικονομική Επιτροπή, να καθορίσει τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας για τις ζωοτροφές και τα προϊόντα που προορίζονται για ζωοτροφές και να συντάξει κατάλογο με τις ουσίες που είναι δυνητικά επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία.
  • Υπογραμμίζει ότι το υφιστάμενο κοινοτικό σύστημα ελέγχου για τις τροφές είναι ανεπαρκές.
  • Διατυπώνει την άποψη ότι η ΕΕ θα πρέπει να διαθέτει σε κάθε κράτος -μέλος ένα κοινό σύστημα ελέγχου και εξακρίβωσης της σύστασης των τροφίμων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ