Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στις 23 Ιούλη 1999, κηδεύτηκε ο αγωνιστής ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ, μέλος της ΟΚΝΕ από το 1938 και από τα πρώτα μέλη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ το 1941. Γεννήθηκε το 1919 στον Κακόβατο Ηλείας. Ηταν το έκτο από τα 9 παιδιά πολυμελούς αγροτικής δημοκρατικής οικογένειας. Στην Κατοχή πρωτοστάτησε στο άνοιγμα των αποθηκών σταφίδας και λαδιού, που έγινε στο χωριό του την άνοιξη του 1943. (Πρόκειται για επίθεση ανταρτοομάδας του ΕΑΜ της περιοχής, κατά την οποία έγινε μάχη με νεκρούς, με στόχο να πάρει πίσω σταφίδα - λάδι, που καταλήστεψαν οι κατακτητές και συγκέντρωναν στις αποθήκες του ΑΣΟ στον Κακόβαλτο).

Ο Λευτέρης Δούκας ήταν μέσα στους πρώτους στη δημιουργία και στελέχωση της αντάρτικης ομάδας επαρχίας Ολυμπίας το Μάη του 1943. Πήρε μέρος σε όλες τις μάχες ως διμοιρίτης, ως την Απελευθέρωση.

Μετά τη Βάρκιζα πέρασε στην παρανομία. Πιάστηκε το 1946, πέρασε από Εκτακτο Στρατοδικείο και δικάστηκε 20 χρόνια. Γνώρισε φυλακές και τα νησιά εξορίας Γιούρα και Μακρονήσι.

Τα τελευταία χρόνια ήταν πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Ζαχάρως. Συμμετείχε πάντα στους αγώνες του χωριού του και του νομού για καλύτερες μέρες.

Στο νου και στις καρδιές όσων τον γνώρισαν θα παραμείνει ο εξαίρετος άνθρωπος - αγωνιστής, που παρέμεινε αταλάντευτα πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ ως το τέλος.

Στη μνήμη του, πρόσφεραν στο "Ριζοσπάστη" οι σύντροφοί του Ν. Χριστοδουλόπουλος, Γ. Τσαρούχας, Δ. Δούκας, Β. Αβραμόπουλος, Π. - Α. Κανακάρη από 10.000 δρχ., Ν. Δ. Γ. Χρονόπουλος, Γ - Α. Γεωργόπουλος, Γ. Παρασκευάς, Δ. Καγκούρα, Χ. Γιαννόπουλος και Α. Καλλιφείδα από 5.000 δρχ., και Δ. Χρονόπουλος 3.000 δρχ.

Στη μνήμη του αγωνιστή για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης ΤΑΚΗ ΠΑΤΩΣΗ, κομμουνιστή, του σεμνού ανθρώπου, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ενδυσης - Υπόδησης Θεσσαλονίκης, 10.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη της αείμνηστης λατρευτής μητέρας μου ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΟΥ που έκλεισε ένας χρόνος από το θάνατό της.

Του πατέρα μου ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗ,τον οποίον η Κατοχή τον βρήκε στην παρανομία. Το 1942 ήταν γραμματέας της ΝΕ Κοζάνης. Πολιτεύτηκε με το Αγροτικό Κόμμα του Αλ. Παπαναστασίου και αργότερα πέρασε στο ΑΚΕ, με γραμματέα τον Κώστα Γαβριηλίδη και σκοτώθηκε το 1944 σε μπλόκο Γερμανών.

Του αδελφού μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗ,ο οποίος μαθητής ακόμη στην Κατοχή, βγήκε στο βουνό αντάρτης στον ΕΛΑΣ. Η Απελευθέρωση τον βρίσκει να υπηρετεί στη Λαϊκή Πολιτοφυλακή. Ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, σκοτώθηκε σε ηλικία 21 χρόνων στις μεγάλες μάχες του Γράμμου.

Του άλλου αδελφού μου ΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗ, ΕΛΑΣίτη στην Κατοχή, διαφωτιστή στην υποδειγματική διμοιρία της ΕΠΟΝ, πήρε μέρος σε μάχες ενάντια σε Γερμανούς και ΠΑΟτζήδες. Το 1947 κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του. Στάλθηκε στο Μακρονήσι, όπου κρατήθηκε 3 χρόνια.

Πέθανε το 1977 στο εξωτερικό, όπου ζούσε με την οικογένειά του.

Καθώς και στη μνήμη της πεθεράς μου ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΤΑΧΜΑΤΖΙΔΟΥ από το χωριό Καλό Λειβάδι Κιλκίς, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, η οποία για την πατριωτική δράση της πιάστηκε, εξορίστηκε για δυο χρόνια στο Μακρονήσι, κλονίστηκε σοβαρά η υγεία της, αλλά παρέμεινε πιστή στα ιδανικά του ΚΚΕ ως το 1969, που πέθανε στο Γερακαριό Κιλκίς, προσφέρω 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Ολγα Παραστατίδου - Ταχματζίδου

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και μελών του ΚΚΕ ΙΑΚΩΒΟΥ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΡΑΓΚΟΥ,ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ,ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΕΡΜΕΓΚΑ,ΑΝΤΩΝΗ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ,και ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΥΜΠΕΤΗ,η Φωτ. Ευστρατουδάκη προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Νέας Κυψέλης, 6.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Την 1η Αυγούστου συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από τότε που έπαψε να χτυπά μια ευγενική καρδιά. Η καρδιά της ΟΛΓΑΣ ΜΑΛΛΗ.Σε ηλικία 37 χρόνων, μοίρα κακή θέλησε να κόψει τόσο πρόωρα το νήμα της ζωής της, στην προσπάθειά της να σώσει ένα σκυλάκι τραυματισμένο, βυθίζοντας σε πένθος τους απαρηγόρητους γονείς της.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 30.000 δρχ. στην ΚΟ Ναυτεργατών.

Ο πατέρας της Αντώνης, η μητέρα της Αγγελική Μάλλη


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ