Κυριακή 8 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26

ΦΙΝΑΛΕ ΜΕ ΠΙΟΝΙΑ

2. Τώρα τα λευκά παίζουν 3. Ργ4, απειλώντας όπως πρώτα το τετράγωνο γ5 ή δ5, στη διάθεση όμως του μαύρου βασιλιά δεν υπάρχει ήδη δεύτερο σημείο από το οποίο να μπορεί να πάει στο γ7 ή γ8 (στο τετράγωνο γ4 αντιστοιχούν τα β7 ή δ7, αλλά για τα μαύρα αυτά είναι απρόσιτα). Τα μαύρα είναι αναγκασμένα να χάσουν την αντιστοιχία και εξαιτίας αυτού εγκαταλείπουν.

Τοιουτοτρόπως, η παθητική (αδύνατη) πλευρά χάνει όταν αυτή έχει ένα μόνο τετράγωνο,το οποίο αντιστοιχεί σε δύο γειτονικά τετράγωνα του αντιπάλου (Γκριγκόριεφ 1922).

Επαναλαμβάνουμε συνοπτικά τη λύση:

1. Ρδ5, Ργ8

2. Ρδ4, Ρβ8

3. Ργ4! Ργ8 (κάνοντας την αντιστοιχία)

4. Ρε5 (διατηρεί στην αντιστοιχία στη βασική ζώνη)

4.... Ργ7

5. Ργ5 και κερδίζουν

Φτάσαμε στην αρχική θέση, με τα μαύρα να έχουν την κίνηση. Για να κερδίσουν το τέμπο (μεταβίβαση της κίνησης στον αντίπαλο) τα λευκά χρησιμοποίησαν "το τρίγωνο" που σχηματίζεται από τα τετράγωνα: δ5, δ4, γ4.

Η σημασία αυτού του πρακτικού βασικού τρόπου βρίσκεται στη χρησιμοποίηση περισσοτέρων τρόπων για να κάνει μανούβρα ο ενεργητικός βασιλιάς, που οδηγούν στην απώλεια της αντιστοιχίας από τον αντίπαλο.

Είδαμε ότι στη θέση Νο 17 το παιχνίδι δεν υπακούει στον κανόνα της οποζισιόν. Αν κάποια τετράγωνα αντιστοιχίας (1, 2) ικανοποιούν τις απαιτήσεις της κάθετης οποζισιόν και τα τετράγωνα δ4, β8 τις απαιτήσεις "ορθογώνιου" αντιστοιχίας, τότε άλλα τετράγωνα (δ5, γ8) βρίσκονται σε μακρινή απόσταση "της κίνησης του αλόγου". Η κίνηση επίσης των μαύρων 3... Ργ8 (στην 3. Ργ6), με την οποία κατέχει τη μακρινή οποζισιόν, δείχνει ακριβώς από μόνο του το ναυάγιο της άμυνας. Είναι φανερό ότι τα τετράγωνα αντιστοιχίας είναι υπό ευρεία έννοια και πιο γενική μέθοδος παιχνιδιού: η έννοια της "οποζισιόν" υπεισέρχεται στο παιχνίδι σαν οργανικό μέρος (το όργανο).

Στο σχήμα Νο 18 καθοριστική θέση είναι αυτή την οποία έχουν τώρα οι βασιλιάδες - άλλη καθοριστική θέση δε φαίνεται. Αν ο λευκός βασιλιάς μανουβράρει στα τετράγωνα ζ3, η3, θ3, τότε ο μαύρος βασιλιάς μπορεί να κινηθεί στα τετράγωνα θ6 και θ7, ώστε στο Ρη4 να απαντήσει Ρη6. Δεν έχει αποτέλεσμα το 1. ζ7, γιατί ο λευκός βασιλιάς δεν επιτυγχάνει να γίνει κάτοχος του κρίσιμου τετραγώνου του πιονιού ε6. Κατ' αυτό τον τρόπο έχουμε ισοπαλία, όπως στο Νο 16 (μόνο μία καθοριστική θέση - ο παθητικός βασιλιάς έχει δύο γειτονικά τετράγωνα για μανούβρα). Με λανθασμένη όμως άμυνα τα μαύρα μπορεί και να χάσουν π. χ. 1. Ρζ3, Ρζ7; (επιζήμια οποζισιόν!) 2. Ρη3 και τα λευκά κερδίζουν, γιατί ο μαύρος βασιλιάς δεν έχει γειτονικά τετράγωνα για μανούβρα (το τετράγωνο η7 είναι απαγορευμένο).

Αν μετατοπίσουμε τη θέση αριστερά (Νο 19), τότε η κατάσταση αλλάζει ριζικά. Εκτός από την καθοριστική θέση Ρζ4 - Ρζ6, βρίσκουμε μια ακόμη Ρθ4 - Ρη6 (στο Ρθ4 δεν πρέπει να παίξουμε Ρθ6, γιατί ο μαύρος βασιλιάς είναι αναγκασμένος να μανουβράρει στο τετράγωνο του πιονιού ε6). Τώρα καθορίζουμε εύκολες τις ζώνες (περιοχές) αντιστοιχίας (Νο 19α): Στο Ρη3 τα μαύρα πρέπει να παίξουν Ρη7 - αν Ρζ3 τότε Ρη6. Τα λευκά όμως μπορούν να παίξουν και Ρθ3 και σ' αυτή την περίπτωση τα μαύρα, μη έχοντας στη διάθεσή τους το τετράγωνο θ6, θα είναι υποχρεωμένα ν' απαντήσουν με Ρζ6. Προκύπτει ότι μόνο ένα τετράγωνο το ζ6 αντιστοιχεί εδώ στο τετράγωνο ζ4 και θ3. Το κακό όμως σ' αυτή την περίπτωση για τα μαύρα είναι ότι δεν υπάρχουν γιατί τα τετράγωνα αυτά δεν είναι γειτονικά και ακόμα δε φαίνεται να προκαθορίζεται γρήγορη ήττα. Ετσι, καθορίσαμε τις "βασικές ζώνες".

Επωφελούμενοι από τις υποδείξεις τις οποίες δώσαμε στις επεξηγήσεις στο Νο 17, μπορούμε να καθορίσουμε τις βασικές ζώνες γρηγορότερα: Για τα μαύρα υπάρχει το απαγορευμένο σημείο ζ7 - για τα λευκά το σημείο η4 (οι ζώνες των λευκών κατανέμονται εδώ και στις δύο πλευρές εκατέρωθεν αυτού του σημείου). Προστρέχοντας στα πλησιέστερα εφεδρικά τετράγωνα, βλέπουμε αμέσως ότι βάζοντας το λευκό βασιλιά στο η2 (η απειλή είναι η κατάληψη ενός από τα τετράγωνα: 2, 3, 1) τα μαύρα δεν έχουν άμυνα, επειδή το αντίστοιχο τετράγωνο ζ7 είναι απρόσιτο για το μαύρο βασιλιά. Επομένως για τη νίκη πρέπει να μεταφερθεί ο λευκός βασιλιάς στο η2, λύση η οποία χωρίς την εφαρμογή της μεθόδου των αντίστοιχων τετραγώνων θα ήταν δύσκολο να την κατανοήσουμε!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ