Κυριακή 8 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στη μνήμη του ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΛΑΝΑ,του πολυάκριβου συντρόφου, πατέρα και παππού, του κομμουνιστή, με την ακλόνητη πίστη σε όλες τις φουρτούνες της πολύχρονης αγωνιστικής ζωής του, με το ακέραιο ήθος, την αλήθεια λόγου και έργου, με τη σεμνότητα και την ξεχωριστή ανθρώπινη γλυκύτητα, που τον διέκρινε, τον νιώθουμε κοντά μας, ζούμε την παρουσία του σαν να μην έχει φύγει.

Για το κόμμα του, το κόμμα μας, το ΚΚΕ προσφέρουμε 30.000 δρχ.

Η οικογένειά του

* * *

Σήμερα, 8 Αυγούστου, στην Κυψέλη Αρτας γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ Αντωνίου ΑΓΓΕΛΗ.

Στη μνήμη της, τα παιδιά της προσφέρουν στο "Ριζοσπάστη" 50.000 δρχ.

* * *

Η αγωνίστρια ΦΟΥΛΑ Θεοχαροπούλου - ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ,αδερφή του Νίκου Σκοτίδα, στρατηγού του ΔΣΕ, γεννήθηκε το 1931 στο χωριό Κυπαρίσσι Γρεβενών από γονείς εργάτες. Ολόκληρη η οικογένειά της πήρε δραστήρια μέρος στην Εθνική Αντίσταση και στο ΔΣΕ. Η Φούλα Παπαθεοδώρου ήταν μαχήτρια του ΔΣΕ και μετά την υποχώρηση έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Τελείωσε το Πανεπιστήμιο και εργάστηκε ως καθηγήτρια Ιστορίας σε δεκατάξιο σχολείο.

Επαναπατρίστηκε το 1987.

Πέθανε στις 2 Αυγούστου 1999.

Στη μνήμη της, ο σύζυγός της Απόστολος προσφέρει στο "Ριζοσπάστη" 25.000 δρχ.

* * *

Σήμερα, 8 Αυγούστου, κλείνουν 4 χρόνια από το θάνατο του μπάρμπα ΜΗΤΣΟΥ - ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ (Παπά), μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε στην ΚΟΒ "Αγ. Αθανασίου" 10.000 δρχ.

Προσφέρουμε επίσης, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 50.000 δρχ. για το δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας και 50.000 δρχ. για την ανέγερση Κέντρου Υγείας στην Κούβα που αντιστέκεται.

Τα παιδιά του Ελένη - Φίλιππος

* * *

Ο Βασίλης Μαυροκέφαλος προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ιθάκης, 200.000 δρχ. για να συνεχίσει τον αγώνα του για κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη σε όλον τον κόσμο, στη μνήμη και αντί για μνημόσυνο της αδελφής του ΣΟΦΙΑΣ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΥ,που πέθανε πριν από 2 χρόνια.

* * *

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στο Νεστόριο Καστοριάς το 1925, από γονείς αγρότες. ΕΛΑΣίτης στην Κατοχή και μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, όπου δημιούργησε οικογένεια και αργότερα μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία.

Επαναπατρίστηκε το 1984 και ζούσε στη Θεσσαλονίκη.

Πέθανε στις 2 Αυγούστου 1985.

Στις 18 Νοέμβρη 1977, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ο γιος του ΙΩΣΗΦ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ.

Στη μνήμη τους, η Νίκη Μαρκοπούλου, σύζυγος του Θανάση Μαρκόπουλου, ο γιος του Σπύρος και η νύφη του Ταμάρα προσφέρουν 5.000 δρχ. στο περιοδικό της ΠΕΕΠΠ, 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χαριλάου Θεσσαλονίκης και 5.000 δρχ. στο τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Στις 26 Ιούλη έκλεισαν 2 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΡΑΛΗ.

Αντί για μνημόσυνο, η γυναίκα του Αικατερίνη και τα παιδιά του Δημοκράτης και Καίτη και τα εγγόνια του Δημήτρης και Κάτια προσφέρουν στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

* * *

Την 1η Αυγούστου συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από τότε που έφυγε για πάντα από κοντά μας, η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΟΥΤΖΗΚΩΣΤΑ,αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, που έμεινε πιστή στα ιδανικά της λαϊκής δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ Τρικοκιάς Γρεβενών και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Γρεβενών.

Ο σύζυγός της Δημήτρης Γκουτζηκώστας και τα παιδιά της

* * *

Στις 20 Ιούνη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας αγωνιστή ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η σύζυγός του Ξένια Δημητρά και τα παιδιά του

* * *

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που έφυγες από κοντά μας ΑΛΕΚΟ μου. Λένε ότι ήσουν μεγάλος επιστήμονας και άφησες πίσω σου έργο, όπως γράφει και το 5ο Ενημερωτικό Δελτίο της Ενωσης Φίλων της Ακρόπολης, αφιερωμένο στη μνήμη σου. "Στην ευρύτερη κοινή μνήμη, που θα ζήσει μετά από μας, ο ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ θα μείνει ως αναστηλωτής του Ερεχθείου της Αθηναϊκής Ακρόπολης και ως μία μείζων μορφή στο χώρο των αναστηλώσεων και της μελέτης της Αρχιτεκτονικής της αρχαίας Ελλάδας. Η προσωπικότητά του ως ατόμου καθόρισε και τη δημόσια εικόνα στον τομέα της δουλιάς του. Ενώ για τη δουλιά του και την έρευνα, εργάστηκε με ζήλο και ενθουσιασμό ως την τελευταία του στιγμή. Η σεμνότητά του τον προστάτευσε πάντα από την άκριτη προβολή.

Η τεράστια προσφορά του, με την αναστήλωση του Ερεχθείου, είχε διεθνή απήχηση και τιμήθηκε με το Διεθνές Αρχιτεκτονικό βραβείο το 1987.

Φεύγοντας, ο Αλέκος άφησε πίσω του τρεις μελέτες, έτοιμες για δημοσίευση. Η μία έχει ως θέμα την Αρχιτεκτονική του Ερεχθείου. Η δεύτερη τα νέα στοιχεία, που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των εργασιών και η τρίτη έχει ως θέμα το συσχετισμό της αρχαίας ελληνικής Αρχιτεκτονικής με τα Μαθηματικά και τη Μουσική στην Αρχαία Ελλάδα. Η 1η Εφορεία θα συγκεντρώσει τις επιστημονικές εργασίες και θα φροντίσει να εκδοθεί ο "1ος τόμος μνήμης".

Για τους συνεργάτες σου και τους φίλους σου, ήσουν, Αλέκο μου, ένας μεγάλος και φωτισμένος επιστήμονας.

Για μένα, τη μάνα σου, ήσουν ο πρωτότοκος γιος μου, που τα βράδια, όταν ο πατέρας σου έλειπε στις φυλακές και τα σανατόρια, τρομαγμένη σε κρατούσα σφιχτά στην αγκαλιά μου, γιατί οι χίτες κλοτσούσαν να σπάσουν την πόρτα της καμαρούλας, που ζούσαμε οι δυο μας, μόνοι και ξεχασμένοι από όλον τον κόσμο. Μου λείπεις, αγόρι μου. Πολλές φορές νομίζω ότι ακούω το συνθηματικό σου χτύπημα στο κουδούνι και ανοίγω την πόρτα, περιμένοντας να ξεπροβάλεις, ψηλός, λεβέντης με το γλυκό και σεμνό σου χαμόγελο και να μου πεις ήρθα μάνα.

Η γυναίκα σου και τα τρία παιδιά σου, τα αδέρφια σου και όσοι σε αγαπήσαμε πολύ θα κρατήσουμε για πάντα τη μνήμη σου.

Σήμερα, Κυριακή 8 Αυγούστου, στις 10.30 π.μ., στο Νεκροταφείο Ζωγράφου θα γίνει το χρονιάτικο μνημόσυνο.

Στη μνήμη σου, προσφέρω στην ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας 50.000 δρχ., στο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας 20.000 δρχ. και στο ΕΣΥΝ 20.000 δρχ.

Η μητέρα σου Νίτσα

* * *

Την 1η Αυγούστου συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗ,στελέχους του ΚΚΕ.

Τιμώντας τη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ανω Ιλισίων της οποίας ήταν μέλος, 40.000 δρχ.

Η συντρόφισσά του Φωτεινή Κουκή - Παπαναστασίου

* * *

Συμπληρώνονται 12 χρόνια από τότε που ο αγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΣΑΠΡΙΚΗΣ είναι μακριά μας.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

Η σύζυγος Κασσιανή

Η κόρη του Ευαγγελία

* * *

Στις 6 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τότε που έπαψε να χτυπά η καρδιά του αγωνιστή ΒΑΓΓΕΛΗ ΡΟΓΚΑΚΟΥ,ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο σε συμπλοκή με τμήμα του κυβερνητικού στρατού στα υψώματα του Πάρνωνα.

Ο Βαγγέλης Ρογκάκος γεννήθηκε το 1917 στα Κόκκινα Λουριά Λακωνίας, από φτωχούς γονείς και μικρός μπήκε στη βιοπάλη. Εφηβος οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και γρήγορα αναδείχτηκε σε στέλεχός της. Το 1938 πιάστηκε στην Αθήνα. Επειτα από φρικτά βασανιστήρια στάλθηκε στις φυλακές της Αίγινας και από κει στην Ακροναυπλία. Το 1943 δραπέτευσε από τη "Σωτηρία" μαζί με άλλους αγωνιστές φυματικούς, στάλθηκε στη Λακωνία ως μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής.

Στα χρόνια της πρωτοφανούς τρομοκρατίας στο Μοριά, ο Ρογκάκος πιάστηκε και πάλι. Από τα βασανιστήρια αρρώστησε, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο από όπου δραπέτευσε και πάλι και κατέφυγε στον Πάρνωνα. Εκεί συνέβαλε αποφασιστικά στη συγκρότηση των τμημάτων του ΔΣΕ. Στα τέλη του 1946, όταν έφυγε ο Μπελογιάννης από το Μοριά, ο Ρογκάκος έγινε γραμματέας του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου. Αργότερα αναδείχτηκε σε πολιτικό επίτροπο της ΙΙΙ Μεραρχίας του ΔΣΕ.

Εδωσε όλες τις δυνάμεις του, ακόμη και τη ζωή του, στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας, την ειρήνη στον τόπο, για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του, η αδελφή του Σταυρούλα Αθανασοπούλου προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σεπολίων, 50.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του παλαίμαχου κομμουνιστή ΣΩΤΗΡΗ ΣΟΥΚΑΡΑ,η νύφη του Σταυρούλα Σουκαρά προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χαλκηδόνας Κιλικίων Κοκκινιάς, 10.000 δρχ.

* * *

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ από μαθητής Γυμνασίου ασπάστηκε τις προοδευτικές ιδέες. Η Κατοχή τον βρήκε μέλος της ΟΚΝΕ και σύντομα έγινε μέλος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Με την ίδρυση της ΕΠΟΝ περνάει στις γραμμές της και αναδείχνεται σε μέλος του Γραφείου Μακεδονίας. Περιοδεύει στις πόλεις και τα χωριά και καλεί τους νέους να ενωθούν και να αγωνιστούν για την απελευθέρωση της πατρίδας. Στη μεταβαρκιζιανή περίοδο συνέχισε τον αγώνα για την υπεράσπιση των ιδανικών του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, που βρισκόταν σε διωγμό.

Το κύμα της τρομοκρατίας που ακολούθησε τον ανάγκασε να καταφύγει στο ΔΣΕ. Μετά την υποχώρηση συνέχισε τη δράση του στις δύσκολες συνθήκες που ακολούθησαν.

Από το 1960 ήταν μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΟ Βορείων Προαστίων και της ΠΕΑΕΑ.

Εχασε τη ζωή του τον Αύγουστο του 1992 σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη της αδελφής της ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΝΑΝΩΡΑ, η γυναίκα του Μαργαρίτα προσφέρει 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Την 1η Ιούλη 1999, έπειτα από βαριά αρρώστια, έφυγε για πάντα από τη ζωή ο αγωνιστής ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ από τη Μεγάλη Στέρνα Κιλκίς. Γεννήθηκε το 1928. Μέλος του ΚΚΕ, της ΕΠΟΝ στην Κατοχή και ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 30.000 δρχ. στον ΚΟΒ Πολίχνης και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στις 2 Ιούνη 1999, έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 74 χρόνων ο παλαίμαχος αγωνιστής ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ.Γεννήθηκε στο χωριό Κάτω Κλεινές Φλώρινας από γονείς αγρότες. Μέλος του ΚΚΕ, ΕΠΟΝίτης και αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, κυνηγήθηκε μετά την απελευθέρωση και το 1946 κατέφυγε στο ΔΣΕ. Πήρε μέρος στις μάχες του Γράμμου και του Βίτσι.

Από το φθινόπωρο του 1949, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη στην αρχή. Αργότερα, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Τσεχοσλοβακία, στην πόλη Κρνοφ. Εκεί εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος στα υφαντουργεία.

Επέστρεψε στην πατρίδα το 1984. Ζούσε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του, προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Τα παιδιά του, τα αδέρφια του, τα ανίψια του

* * *

Στις 19 Ιούλη 1999 έφυγε από κοντά μας ο αγαπητός μας ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΠΥΡΑΝΤΗΣ,μέλος του ΚΚΕ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και τακτικός αναγνώστης του "Ριζοσπάστη".

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του, πρόσφεραν στο "Ριζοσπάστη" η ανιψιά του Αλίκη Ιωσηφίδου 20.000 δρχ., ο Ι. Ιωαννίδης και τα παιδιά του 30.000 δρχ. και τα μέλη της ΚΟΒ Νέας Σάντας 10.000 δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ