Τετάρτη 18 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ομολογία

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραδέχεται πως η εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου δημιουργεί χάσμα μεταξύ σωματείου - φιλάθλων. Διαπιστώσεις στο πρόβλημα του χουλιγκανισμού

Η συνεχώς αυξανόμενη εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου και η μετατροπή των ομάδων σε εταιρίες (άρα το κέρδος ανάγεται σε βασικό άξονα των επιλογών τους) αποτελεί σημαντική αιτία που οι φίλαθλοι απομακρύνονται από τους συλλόγους και δημιουργεί δυσοίωνο μέλλον. Αυτό παραδέχεται το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) σε σχετική έκθεση που συνέταξε. Το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι, έμμεσα ή άμεσα, της σημερινής πραγματικότητας προχώρησαν σε μια τέτοια έρευνα αναδεικνύει την ανησυχία τους. Οχι βέβαια τόσο για την πορεία του αθλήματος όσο για τον αντίκτυπο που θα 'χει η μείωση της απήχησής του στα οικονομικά σχέδιά τους.

Ετσι ή αλλιώς πάντως το πόρισμα αποτελεί τουλάχιστον έμμεση αναγνώριση του Συμβουλίου πως η αντιμετώπιση του αθλητισμού ως μιας ακόμα ιδιαίτερα επικερδούς επιχείρησης είναι λανθασμένη. Αραγε, θα το λάβουν υπόψη τους οι αρμόδιοι στην Ελλάδα ή θα συνεχίσουν να ενδίδουν στις κάθε είδους απαιτήσεις των επιχειρηματιών και να συμπράττουν στον κατήφορο που οδηγείται το ποδόσφαιρο; Η έκθεση στάλθηκε στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Εξωτερικών των χωρών - μελών της ΕΕ και αναφέρεται ακόμα στην πρόληψη και τον περιορισμό του ποδοσφαιρικού χουλιγκανισμού στα κράτη - μέλη. Στο πόνημα μεταξύ άλλων επισημαίνεται:

  • Η αυξανόμενη εμπορευματοποίηση των ποδοσφαιρικών αγώνων και η εξελισσόμενη μετατροπή των ποδοσφαιρικών συλλόγων σε ανώνυμες εταιρίες μπορεί να οδηγήσουν στην αποξένωση των παραδοσιακών οπαδών από τις ομάδες, με τις οποίες έχουν συνδεθεί συναισθηματικά. Επιπροσθέτως, "η επικρατούσα πολιτική τιμών" και οι πολυάριθμοι ποδοσφαιρικοί αγώνες απομακρύνουν φίλαθλους ορισμένων κατηγοριών από τα γήπεδα ή τους κάνουν να μην ενδιαφέρονται καθόλου για τους αγώνες.
  • Οι εξελίξεις στις χώρες του πρώην ανατολικού συνασπισμού δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά ο ποδοσφαιρικός χουλιγκανισμός έχει ήδη προσλάβει μεγάλη έκταση. Κατά τους αγώνες ομάδων της Δυτικής Ευρώπης με ομάδες των χωρών αυτών είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθούν φαινόμενα βιαιοπραγιών και χουλιγκανισμού.
  • Πρέπει να διαβιβάζονται το ταχύτερο δυνατό στις αρμόδιες υπηρεσίες τα εκ των προτέρων γνωστά στοιχεία για τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις οπαδών, καθώς και οι εκθέσεις σχετικά με τη συμπεριφορά τους. Αυτό ισχύει και για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ώστε να υπάρχει άμεση ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασία, κυρίως πριν από τη διεξαγωγή κρίσιμων ποδοσφαιρικών συναντήσεων.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών συνέβαλε τη διετία 1997 - 1998 στη διάπραξη σωρείας αξιόποινων πράξεων στα γήπεδα των περισσότερων κρατών - μελών της ΕΕ. Οπως επισημαίνεται, στην Ελλάδα και την Ιταλία η ίδια κατανάλωση και οι ναρκωτικές ουσίες δεν επηρέασαν τη συμπεριφορά των οπαδών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ