Σάββατο 21 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1999
Υπό πίεση οι κοινωνικές δαπάνες

Με ρυθμό 4,1%, που είναι χαμηλότερος και από τον ετήσιο στόχο ο οποίος προβλέπει αύξηση μόλις 4,6%, αυξήθηκαν οι κοινωνικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού το εφτάμηνο Γενάρη - Ιούλη

Με ρυθμούς υψηλότερους των προβλεπόμενων στόχων κινήθηκαν τα έσοδα και οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού το α εξάμηνο του 1999, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Τα έσοδα του Γενικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5.019 δισ. δραχμές ή ποσοστό αύξησης 9,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1998. Ο αρχικός στόχος του Προϋπολογισμού προβλέπει ετήσιο ρυθμό μεταβολής 7%.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην πολύ μεγάλη αύξηση 12,4% (έναντι στόχου 6,1%) των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, αλλά και στη μεγάλη υστέρηση των εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Τα τελευταία, συγκρινόμενα με το α εξάμηνο του 1998, παρουσίασαν μείωση 58,7%.

Αύξηση σε σχέση με αρχικούς υπολογισμούς παρουσιάζουν και οι δαπάνες του Γενικού Προϋπολογισμού, καθώς παρουσίασαν ρυθμό μεταβολής 9% ή 6.290 δισ. δραχμές, έναντι αρχικής πρόβλεψης για ρυθμό αύξησης 7%. Η υπέρβαση αυτή οφείλεται σε αντίστοιχη υπέρβαση των δαπανών για τόκους, οι οποίες αυξήθηκαν με ρυθμό 16% έναντι στόχου 2,4%. Αντίθετα, οι λεγόμενες πρωτογενείς δαπάνες, στις οποίες εντάσσονται οι δαπάνες για μισθούς - συντάξεις αυξήθηκαν με ρυθμό 4,1% έναντι στόχου 4,6%. Με πολύ χαμηλούς ρυθμούς αυξήθηκαν και οι δαπάνες των αποδιδόμενων πόρων που αφορούν στις επιστροφές φόρων προς τους φορολογούμενους και τις αποδόσεις εσόδων προς τρίτους (Τοπική Αυτοδιοίκηση). Οι τελευταίες αυξήθηκαν μόνο κατά 2,9% έναντι ετήσιου στόχου 11,6%.

Οι δανειακές ανάγκες του Γενικού Προϋπολογισμού (πρόκειται για τη διαφορά του συνόλου των δαπανών μείον τα έσοδα) αυξήθηκαν κατά 6,4% έναντι στόχου 3,4%.

Τέλος σύμφωνα με νέα στοιχεία για την εξέλιξη των δαπανών το εφτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 1999, οι δαπάνες για τόκους αυξήθηκαν με ρυθμό 9,9% ως προς το α εξάμηνο του 1998, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες συνεχίζουν να αυξάνουν με ρυθμό 4,1% που συνεχίζει να είναι μικρότερο του αρχικού στόχου που είναι 4,6%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ