Κυριακή 22 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ τον Μπιλ Κλίντον και ενόψει της προώθησης "λύσης" τόσο για το Κυπριακό όσο και για το Αιγαίο, στα πλαίσια της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης και της Νέας Δομής του ΝΑΤΟ, ήρθαν στο φως νέα αποκαλυπτικά στοιχεία σχετικά με το Κυπριακό. Τα στοιχεία αφορούν την αμερικανοκαθοδηγούμενη επέμβαση διχοτόμησης της Κύπρου, το 1974, αλλά και τις τεράστιες ευθύνες "σημαινόντων πολιτικών παραγόντων" της Ελλάδας σχετικά με τη συμβολή τους στο εγχείρημα. Προβάλλει λοιπόν εξαιρετικά επίκαιρη η επαναφορά της συζήτησης για το περίφημο πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής για το Φάκελο της Κύπρου (σελίδα 5)

ΕΙΝΑΙ γεγονός ότι οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν και μάλιστα υπάρχει σπουδή από την κυβέρνηση για επιτάχυνση της διαδικασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στο καλοκαίρι προχώρησαν οι διαδικασίες για το ξεπούλημα των λιμανιών, ενώ αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν παύουν σ' όλους τους τόνους να επιμένουν στην ανάγκη να ξεμπερδεύουν με το συγκεκριμένο "μέτωπο", μπροστά στην επικείμενη είσοδο στην ΟΝΕ. Αλλωστε ολόκληρο το καλοκαίρι, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί ασχολήθηκαν με το πρόγραμμα της αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των επιχειρήσεων του δημοσίου και την παράδοσή τους στους επιχειρηματίες μαζί με άλλες προς όφελός τους αναδιαρθρώσεις. Αυτή την πορεία θα ακολουθήσουν χωρίς παρεκκλίσεις, όπως τονίζεται και από τις διάφορες συναντήσεις του πρωθυπουργού με κυβερνητικούς παράγοντες, όσο και από την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΕΒ (σελίδες 10 - 11)

ΤΟ "ΕΘΝΙΚΟ Ζήτημα" επανεμφανίζεται με οξύτητα ως ταξικό - πολιτικό πρόβλημα, από την πρώτη στιγμή που οι Ευρωατλαντικοί ιμπεριαλιστές αποφάσισαν να διαμοιράσουν τα Βαλκάνια και όχι μόνο. Ο "Ρ", με αφορμή την επικίνδυνη ανακίνηση μειονοτικών ζητημάτων στην Ελλάδα με τον πιο επίσημο τρόπο (υπόμνημα τριών μουσουλμάνων βουλευτών, δηλώσεις υπουργού Εξωτερικών κλπ.) και με δεδομένη την ιμπεριαλιστική επέμβαση διαρκείας και τον πόλεμο, στηριγμένη στην ίδια αφορμή (εθνοκαθάρσεις, μειονοτικά κλπ.), παρουσιάζει σε συνέχειες ορισμένες σημαντικές πτυχές της πολιτικής του Κομμουνιστικού Κόμματος για το πρόβλημα, επεξεργασμένες από τον Λένιν στα 1913, που διατηρούν και θα διατηρούν την επικαιρότητα και την αξία τους, όσο το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει άλυτο. Πρόκειται για αποσπάσματα από το έργο του Λένιν "Κριτικά σημειώματα πάνω στο Εθνικό ζήτημα" (σελίδες 12 - 13)

ΣΤΟ... ΝΟΜΟ της λαθρεμπορίας υπάγεται το μεγαλύτερο ποσοστό της εμφιάλωσης και της διακίνησης του υγραερίου στη χώρα μας. Με αφορμή το θανατηφόρο ατύχημα σε φαστ φουντ του Βόλου, τον προηγούμενο μήνα, πολλά στοιχεία βγήκαν στη δημοσιότητα για το πώς λειτουργεί ο "κύκλος" του υγραερίου, για να δημιουργηθεί ταυτόχρονα - και όχι αδικαιολόγητα - ένας μεγάλος πανικός στους καταναλωτές υγραερίου, που βλέπουν τη φιάλη και φοβούνται ότι από στιγμή σε στιγμή μπορεί να εκραγεί. Ο συνολικός όμως θόρυβος συντέλεσε στο να αποκαλυφθεί ότι η μεγαλύτερη ποσότητα του υγραερίου, που χρησιμοποιείται στα νοικοκυριά, έχει εμφιαλωθεί σε παράνομα εμφιαλωτήρια. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι άμεσος κίνδυνος έκρηξης μιας φιάλης, και ας είναι παράνομα γεμισμένη, (σχεδόν ποτέ δεν εκρήγνυται) δεν υπάρχει, αρκεί να πάρουμε κάποια απλά μέτρα ασφαλείας (σελίδα 14)

ΠΑΡΕΛΘΟΝ τείνει να γίνει η Λιπασματοβιομηχανία για τη χώρα μας! Μετά την ΑΕΒΑΛ στην Πτολεμαϊδα που έκλεισε, σειρά παίρνουν τα "Λιπάσματα Δραπετσώνας"! Η θυγατρική εταιρία της Εθνικής Τράπεζας "Πρότυπος Κτηματική Τουριστική ΑΕ" - στην οποία έχει παραχωρηθεί η κινητή και η ακίνητη περιουσία των "Λιπασμάτων Δραπετσώνας" - αποφάσισε να κάνει "έξωση" στην εταιρία "Συνεταιριστικά Ελληνικά Λιπάσματα ΑΕ". Τυπικά το εργοστάσιο είναι κλειστό από τις 31 Ιούλη, οπότε και έληγε το μισθωτήριο, αν και στην πράξη συνεχίζεται - άγνωστο μέχρι πότε - η λειτουργία του! Η κυβέρνηση δεν ξέρει τίποτα για το "φόνο", ενώ οι λίστες της ανεργίας ετοιμάζονται να υποδεχτούν άλλους 400 εργαζόμενους (σελίδα 28)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ