Πέμπτη 26 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δε δικαιολογούνται τα αδικαιολόγητα

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προσπάθησε, ουσιαστικά, με τις δηλώσεις της η υπουργός Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη, χτες, στη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται. Αν και έχουν περάσει είκοσι μήνες από τη λήξη των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, η υπουργός όχι μόνο εκτιμά ότι οι εκκρεμότητες στη διαδικασία εκκαθάρισης "προχωρούν με κανονικό ρυθμό" (!), αλλά θεωρεί και λογικό να υπάρχουν αυτές, χαρακτηρίζοντας την Πολιτιστική Πρωτεύουσα "ένα τεράστιο εγχείρημα, πρωτοφανές για τα μέτρα της Ελλάδας, στο οποίο έχουν εμπλακεί πάρα πολλοί φορείς".Αυτά δήλωσε η υπουργός μετά τη συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με τους εκκαθαριστές του ΟΠΠΕΘ, Δ. Σαλπιστή και Π. Θεοδωρίδη,οι οποίοι ανέλαβαν να "κλείσουν" τις εκκρεμότητες της Πολιτιστικής, αν και οι ίδιοι υπήρξαν μέλη του διευθυντικού πυρήνα του ΔΣ του Οργανισμού.

Οι εκκρεμότητες αφορούν στα χρέη για τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες, τις υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους και την ολοκλήρωση των έργων της Πολιτιστικής. Κατά την άποψη της υπουργού "οι χρόνοι περαίωσής τους έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις και των πλέον απαισιόδοξων".Ο Δ. Σαλπιστής,αναφερόμενος στα προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται, επισήμανε ότι εκκρεμεί η εξόφληση των χρεών της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, η διάθεση της περιουσίας της, η έγκριση των αποφάσεων και πράξεων των εκκαθαριστών και η εξεύρεση λύσης καθώς η διαδικασία εκκαθάρισης λήγει στις 31/12/99. Στην υπουργό παραδόθηκε φάκελος με τις αποφάσεις των εκκαθαριστών, που θα πρέπει να εγκριθούν από το υπουργείο Πολιτισμού, και με τις αγωγές που έχουν υποβάλει προμηθευτές και εργαζόμενοι κατά του ΟΠΠΕΘ.

Ολα καλώς καμωμένα φαίνονται να είναι για την κυβερνητική πολιτική. Γνώρισμα των υπουργών είναι η "αισιοδοξία". Μετά τις αισιόδοξες "ενέσεις" για την Πολιτιστική, αισιόδοξη δήλωσε και για την πορεία του έργου του Μεγάρου Μουσικής στη Θεσσαλονίκη.Για το συγκεκριμένο έργο βέβαια γιατί να μην είναι αισιόδοξη; Τα "διαπλεκόμενα" καλά κρατούν. Από την πλευρά τους τα μέλη του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής πρόσθεσαν ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου.

Θυμίζουμε όμως την πρόσφατη παραίτηση του Π. Τζώνου από τη θέση του γνωματεύοντος συμβούλου. Παραίτηση που είχε ως αιτία - για τον ίδιο - την καθυστέρηση του έργου. Μεταξύ άλλων σε επιστολή του ανέφερε ότι "ο αρχικός χρόνος ολοκλήρωσης του έργου ήταν 14 μήνες, δηλαδή μέχρι την αρχή του 1999, αλλά αυτό δεν υλοποιήθηκε και τίποτε δεν εγγυάται ότι το κτίριο θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου. Παρά τις επίμονες συμβουλές μας, το έργο έτσι όπως υλοποιείται θα υπολείπεται ουσιωδώς της αρχιτεκτονικής ποιότητας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ