Παρασκευή 27 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ
Προτάσεις για το φορολογικό σύστημα

Τις... καθιερωμένες προτάσεις της, για την αλλαγή του φορολογικού συστήματος της χώρας ενόψει της δημοσιοποίησης του φορολογικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, διατύπωσε για άλλη μια φορά χτες η "φιλοκυβερνητική" ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος των εφοριακών, οι εκπρόσωποι του οποίου, έχοντας πάρει διαζύγιο από την πράξη και τους αναγκαίους αγώνες, περιορίζονται στη φραστική διατύπωση απόψεων, με προφανή στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων στην κοινή γνώμη.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ - ΔΟΥ) Α. Μακρυπίδης επανέλαβε το πλαίσιο προτάσεων που είχε διατυπώσει πριν λίγους μήνες κατά την έναρξη του διαβόητου "κοινωνικού διαλόγου", ενώ παράλληλα διατύπωσε προτάσεις για τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται σήμερα για την εξυπηρέτηση του φορολογούμενου πολίτη. Πάντως, απέφυγε επιμελώς να σχολιάσει τα σενάρια που διαρρέουν τελευταία από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και από τα οποία προκύπτει ότι η κυβέρνηση, με το πρόσχημα του κόστους που θα έχουν τα μέτρα μείωσης της έμμεσης φορολογίας, φέρεται διατεθειμένη να προσφέρει φοροελαφρύνσεις - "ψίχουλα" στους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν χτες, οι προτάσεις της ΠΟΕ - ΔΟΥ για την αλλαγή του φορολογικού συστήματος αφορούν μεταξύ άλλων στα εξής ζητήματα:

  • Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.
  • Αύξηση των φορολογικών κλιμακίων από 6 σε 8.
  • Μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας από 45% σε 40%.
  • Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 2.300.000 δρχ. για τους μισθωτούς και συνταξιούχους και σε 2.000.000 δρχ. για τους υπόλοιπους φορολογούμενους.
  • Αύξηση των ποσών που μειώνουν το φόρο για τα παιδιά που βαρύνουν το φορολογούμενο κατά 25.000-65.000 δρχ. ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
  • Αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά τον προσδιορισμό εισοδήματος από ιδιοκατοίκηση για 4μελή οικογένεια από τα 150 τ. μ. στα 200 τ. μ.
  • Κατάργηση των αποδείξεων για οικογενειακές δαπάνες.
  • Κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης των επαγγελματοβιοτεχνών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και φορολόγησή τους βάσει των κερδών που προκύπτουν από τα βιβλία τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ