Κυριακή 29 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
Περασμένα μεγαλεία...

Στην Αίγυπτο υπήρχε, όπως πληροφορεί ο Γιώργος Φιλίππου - Πιερίδης στο βιβλίο του "Κι άλλες μνήμες από την Αίγυπτο", (Εκδοση Ενωσης Συντακτών Κύπρου) Ελληνικός Κομμουνιστικός Ομιλος Αλεξάνδρειας από το 1923, ενώ είχε γίνει απεργία τσιγαράδων το 1918 (μαρτυρία Οδυσσέα Καραγιάννη) ένα χρόνο μετά την επανάσταση των μπολσεβίκων στη Ρωσία... Στο ίδιο βιβλίο διαβάζουμε ότι η Ιμπραημία, προάστιο της Αλεξάνδρειας εκείνα τα χρόνια, ήταν ουσιαστικά μια ελληνική κωμόπολη, ενώ στη γραμμή του τραμ που πήγαινε από το κέντρον της Αλεξάνδρειας ως το μακρινό προάστιο Βικτορία με στάσεις σε διάφορες συνοικίες, υπήρχαν εκείνα τα χρόνια τέσσερις στάσεις με ελληνικά ονόματα. Υπήρχε μια σημαντική πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση, η καλλιέργεια των Γραμμάτων και των Τεχνών ανέδειξε σημαντικές προσωπικότητες - άντρες και γυναίκες. Γύρω στο 1930, υπήρχαν στην Αίγυπτο 84 ελληνικά σχολεία όλων των βαθμίδων με δεκαπεντέμισι περίπου χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες. Κυκλοφορούσαν γύρω στις πεντακόσιες ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά στα χρόνια της ακμής και ο αριθμός των ελληνικών βιβλίων που εκδόθηκαν στην Αίγυπτο ήταν σχεδόν τέσσερις χιλιάδες τίτλοι.

Τα κτίρια της κοινότητας υπάρχουν πάντα κοντά στις γραμμές του τραμ και λειτουργούν. Αλλά οι Ελληνες της Αλεξάνδρειας διαρκώς μειώνονται - έχουν μείνει γύρω στους πεντακόσιους από τους εκατόν πενήντα χιλιάδες που ζούσαν προπολεμικά εδώ.

Στα ελληνικά εκπαιδευτήρια στεγάζεται σήμερα το προξενείο μας, ενώ εκεί κοντά τα δυο ελληνικά νεκροταφεία με θαυμάσια γλυπτά μνημεία είναι παραμελημένα. Τα νεκροταφεία πεθαίνουν κι αυτά κάποτε... Μόνο παλιά ζαχαροπλαστεία, όπως το "Ντελίς", εμπορικά και εστιατόρια, όπως το "Σάντα Λουτσία" διατηρούν την ελληνική ανάμνηση...

Μέσα στο κτίριο του προξενείου και η βιβλιοθήκη - Μουσείο Ευγένιου Μιχαηλίδη, με τη βοήθεια του ακούραστου επιμελητή της Αλέκου Βλάχου θα ανακαλύψουμε εδώ ανεκτίμητους πνευματικούς θησαυρούς της νεότερης ιστορίας μας, αλλά και της λογοτεχνίας μας: Περιοδικά, εφημερίδες, λευκώματα, βιβλία, αρχεία, σκίτσα, μιλάνε για μια εποχή που πέρασε οριστικά αλλά τα διδάγματά της παραμένουν ζωντανά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ