Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
Το ολοκαύτωμα των Παλαιών Σφαγείων

Πενήντα πέντε χρόνια πέρασαν από τότε, που μια προσφυγική γειτονιά της Αθήνας, η ηρωική συνοικία των Πάνω Παλαιών Σφαγείων, έγινε ολοκαύτωμα από τα ναζιστικά κτήνη και τους ντόπιους ταγματασφαλίτες. Μακάβριος ο απολογισμός των νεκρών ΕΠΟΝιτών - ΕΑΜιτών, που η ηλικία τους κυμαινόταν από 14 έως 25 χρόνων. 22 εκτελέστηκαν στο γήπεδο και 8 στους δρόμους.

Τους ήρωες αυτούς νεαρούς αγωνιστές, τα παλικάρια τους, τιμούν - όπως άλλωστε κάθε χρόνο - όλοι οι αντιστασιακοί, οι συγγενείς τους και οι φίλοι της Αντίστασης, σε μια αγωνιστική εκδήλωση, όπως ταιριάζει σε μια τέτοια επέτειο. Στις 28 Αυγούστου 1999, ημέρα Σάββατο, η πλατεία γέμισε από νωρίς κόσμο, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Παραρτήματος Πετραλώνων - Θησείου - Π. Σφαγείων της ΠΕΑΕΑ και του Εξωραϊστικού Ποντιακού Συλλόγου "Η Ελπίδα", για να τιμήσουν τους ηρωικούς νεκρούς.

Την εκδήλωση "άνοιξε" ο Γραμματέας του Παραρτήματος Β. Καραμπάτσος,που στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους αγώνες του λαού ενάντια στους κατακτητές.

Για την αγωνιστική διάθεση και ηρωική στάση του λαού της Καλλιθέας κατά την περίοδο των τρίμηνων μαχών, Ιούνης - Αύγουστος του 1944, μίλησε στην κεντρική ομιλία του ο πρόεδρος του παραρτήματος Σ. Ψωμιάδης, μεταφέροντας τους παρευρισκόμενους, στη φοβερή εκείνη εποχή. "... Οταν - τόνισε - τα δεκάχρονα παιδιά κτυπούσαν τις καμπάνες των Αγίων Πάντων, ξέραμε ότι έρχονται οι Γερμανοί για να ενισχύσουν τους ταγματασφαλίτες. Τότε ο κόσμος έκλεινε τις πόρτες και τα παράθυρα και οι γυναίκες έκαναν την προσευχή τους για να σώσει η Παναγία τα παιδιά τους, τους ΕΛΑΣίτες, αυτούς εννοούσαν, γιατί μόνο αυτοί περίμεναν τους προδότες για να τους λιανίσουν. Στις 24 Ιούνη χάσαμε στο Μπιζάνι τους 10 ΕΠΟΝίτες και στο τέλος του Ιούλη το ποντιακό λιοντάρι Χάρη Ταυρόπουλο, που γάζωσε τους ταγματασφαλίτες. Τον τραυμάτισαν θανάσιμα και λίγο πριν ξεψυχήσει, λέει στα ποντιακά στον 10χρονο γεμιστή: "Επαρε το πολυβόλο και δέβα, εγώ πάω, αυτό χρειασηέται στον αγώνα (Πάρε το πολυβόλο και φύγε, εγώ πεθαίνω, αυτό χρειάζεται στον αγώνα). Στη μάχη σκοτώθηκαν 19 ταγματαλήτες". Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρόεδρος αναφέρθηκε στα μεταβαρκιζιανά αιματηρά γεγονότα, που οδήγησαν την Ελλάδα στον εμφύλιο σπαραγμό.

Στην εκδήλωση πήραν μέρος Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ από πολλές γειτονιές της Αθήνας. Επίσης εκπρόσωποι από την ΚΟ Πετραλώνων - Θησείου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Ακόμη αντιπροσωπείες από τους "Φίλους της ΕΠΟΝ", το Σύνδεσμο Δημοσιογράφων της Εθνικής Αντίστασης, το Συνδικάτο Οικοδόμων, τον Σύλλογο Γυναικών και άλλους μαζικούς φορείς.

(Φωτό Γ. Λιονάκη)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ