Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ
Ετοιμάζεται αποστολή κυανόκρανων...

ΝΤΙΛΙ.-

Εως αργά σήμερα αναμένεται να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για το μέλλον του Ανατολικού Τιμόρ. Εντούτοις, αυτή η εξέλιξη δε φαίνεται να κατευνάζει το κύμα βίας που σαρώνει το νησί. Και χτες συνεχίστηκε η μαζική έξοδος δεκάδων χιλιάδων κατοίκων, ενώ παράλληλα οι παραστρατιωτικές ένοπλες ομάδες - που φημολογείται εντόνως πως υποστηρίζονται από το καθεστώς της Τζακάρτα - κατέλαβαν αρκετές περιοχές, προβαίνοντας σε διάφορες πράξεις βίας. Γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία επεξεργάζονται λεπτομερώς σχέδιο για την αποστολή πολυεθνικών δυνάμεων.

"Η κατάσταση ανασφάλειας γίνεται αισθητή εξαιτίας της ανικανότητας των ινδονησιακών δυνάμεων να ελέγξουν τα πράγματα στο Ανατολικό Τιμόρ", δήλωνε χτες η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μέρι Ρόμπινσον,καταγγέλλοντας στη συνέχεια ότι "πολιτοφύλακες" που τάσσονται υπέρ της ενσωμάτωσης του Ανατολικού Τιμόρ στην Ινδονησία επιδίδονται σε καταστροφές στο Ντίλι και αλλού. Η Ρόμπινσον τόνισε ιδιαίτερα πληροφορίες που αναφέρουν φόνους, εκτοπισμούς πληθυσμών, καταστροφές ιδιοκτησιών, παράνομες συλλήψεις και εκφοβισμούς πολιτών, αλλά και την κατάληψη τριών στρατηγικής σημασίας περιοχών του Α. Τιμόρ.

"Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τη λήψη διεθνούς δράσης στο Α. Τιμόρ, προκειμένου να προστατευτούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα ενός τρομοκρατημένου πληθυσμού", κατέληγε η Ρόμπινσον, ενώ την ίδια ώρα η αυστραλέζικη κυβέρνηση ανακοίνωνε πως διαθέτει ήδη έτοιμο μηχανισμό για τον απεγκλωβισμό περίπου 200 Αυστραλών που βρίσκονται στο νησί και επιθυμούν να το εγκαταλείψουν...

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Κρις Γιανόφσκι, δήλωνε σε δημοσιογράφους πως "αυτή τη στιγμή είναι ουσιαστικά αδύνατο για τον καθένα να απομακρυνθεί από το Ντίλι". Ο Γιανόφσκι πρόσθεσε πως τον τελευταίο καιρό έχουν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα του νησιού πάνω από 12.000 κάτοικοι. Ο ίδιος εκτιμά πως αναμένεται νέο κύμα 50.000 έως και 100.000 προσφύγων, οι οποίοι θα αναζητήσουν καταφύγιο σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές του νησιού.

Και η Τζακάρτα; Τι κάνει γι' όλα αυτά; Προς το παρόν, περιορίζεται στην αποστολή νέας δύναμης στρατιωτών. Ο υπουργός Αμυνας της Ινδονησίας, στρατηγός Γουιράντο, ανακοίνωσε πως θα αποσταλούν στο νησί κάπου 1.400 στρατιώτες. Οι πρώτοι αναμένονται σήμερα και θα είναι περίπου 400 ειδικά εκπαιδευμένοι αξιωματικοί για την αντιμετώπιση ταραχών.

Ωστόσο, φαίνεται, πως το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των ινδονησιακών δυνάμεων στο Ανατολικό Τιμόρ, αλλά η στάση τους μπροστά στην ανεξέλεγκτη δράση παραστρατιωτικών οργανώσεων. Πλήθος κατηγοριών εκτοξεύεται εναντίον των ινδονησιακών στρατευμάτων "ασφαλείας" από ξένες κυβερνήσεις και αξιωματούχους του ΟΗΕ, οι οποίες καταγγέλλουν πως οι ινδονησιακές δυνάμεις κάνουν τα στραβά μάτια στις βιαιοπραγίες των ενόπλων δυνάμεων που υποστηρίζουν την πολιτική της Τζακάρτα στο Ανατολικό Τιμόρ: Την... αυτονόμηση και όχι την ανεξαρτησία του νησιού.

Εκστρατεία Νομπελίστα για πάγωμα κονδυλίων της Παγκόσμιας Τράπεζας

Την ώρα που το Ανατολικό Τιμόρ διέρχεται στην πλέον κρίσιμη φάση, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης για την ανεξαρτησία του Α. Τιμόρ, ακτιβιστής, Χοσέ Ράμος Χόρτα, μετέβη χτες στις ΗΠΑ για να πιέσει τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας να παγώσουν κάθε κονδύλιο οικονομικής βοήθειας προς την Ινδονησία...

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστραλέζικη εφημερίδα "Σίδνεϊ Μόρνινγκ Χέραλντ", λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, ο Χοσέ Ράμος Χόρτα εξέφραζε τη βαθύτατη λύπη του για την κλιμάκωση της βίας στο νησί, σημειώνοντας το θάνατο τουλάχιστον επτά αξιωματούχων του ΟΗΕ και ντόπιων, αλλά και το κύμα χιλιάδων προσφύγων σε πέντε μόλις μέρες από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

"Περίμενα πως η κατάσταση θα ήταν τόσο επιδεινωμένη όσο τώρα. Ξέρω τον ινδονησιακό στρατό πολύ καλά. Καταλαβαίνουν τη γλώσσα όχι της λογικής, αλλά της βίας" υποστήριξε ο Χόρτα, καταγγέλλοντας τις ινδονησιακές δυνάμεις κατοχής για ανοιχτή υποστήριξη των παραστρατιωτικών ομάδων που αντιτίθενται στην ανεξαρτητοποίηση του Α. Τιμόρ.

Ο Χόρτα υποστήριξε πως όχι μόνον τα κεφάλαια της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και όλη η ξένη οικονομική βοήθεια πρέπει να παγώσει προς την Ινδονησία, τουλάχιστον μέχρις ότου το καθεστώς της Τζακάρτα συγκρατήσει τη δράση των ένοπλων ομάδων στο νησί. Τάχθηκε επίσης υπέρ της αποστολής πολυεθνικών στρατευμάτων του ΟΗΕ στο Α. Τιμόρ, λέγοντας πως "ο ινδονησιακός στρατός είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ