Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Ομολογεί τις συνέπειες της προδοσίας της

"Βαρβάτη" ομολογία της μεγαλύτερης προδοσίας που έγινε ποτέ στο συνδικαλιστικό κίνημα, δηλαδή της συμφωνίας για το ξεπούλημα του ασφαλιστικού της ΔΕΗ από την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ αποτελεί η χθεσινή ανακοίνωση - "αντίδρασή" της,που εκδόθηκε με αφορμή τη διαρροή πληροφορίας ότι η κυβέρνηση, στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, προωθεί και την απελευθέρωση της διανομής ενέργειας. Βέβαια το παραπάνω ζήτημα δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία", αφού αυτό το θέμα έχει επισημανθεί προ εξαετίας. Ομως επανέρχεται δυναμικά στην επικαιρότητα λόγω του ότι, από μέρα σε μέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο, με βάση τις πληροφορίες, θα περιλαμβάνει και διάταξη για τη θεσμοθέτηση εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι ολοφάνερο πλέον και το παραδέχεται εμμέσως και η ίδια η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ - αυτή η πλειοψηφία που πριν λίγες μέρες παρουσίαζε τη συμφωνία ντροπής ως μεγάλη επιτυχία - ότι άνοιξε την "όρεξη" στους μεγαλοβιομηχάνους. Οι τελευταίοι ζητούν τώρα μεγαλύτερο ποσοστό απελευθέρωσης της αγοράς, απαιτούν το 28% να φτάσει στα 40%. Το γεγονός αυτό επισημαίνεται τόσο από διάφορους κύκλους όσο και από την ένταξη στο νομοσχέδιο μιας σειράς"προσαρτημάτων" - που δεν είχαν προβλεφτεί - όπως αυτό της θεσμοθέτησης εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας.

Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι η αύξηση του ποσοστού απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επιτάσσεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, λόγω της "λύσης" που έγινε στο ασφαλιστικό. Ομως δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι, ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματίες είναι και αυτοί που, ανάλογα με τη "βαρύτητά" τους πιέζουν για το παραπέρα ξεχαρβάλωμα της ΔΕΗ και τη διάλυση του υφιστάμενου ενεργειακού συστήματος της χώρας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης προ μηνός είχε δηλώσει πως το νομοσχέδιο θα κατατεθεί ως τις 25 Αυγούστου, δεν έχει κατατεθεί ακόμα και αυτό επειδή καθημερινά γίνονται τροποποιήσεις τις οποίες επιτάσσει το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Ηδη ως αυτή τη στιγμή έχει εκδηλωθεί η πρόθεση για την εξασφάλιση δικαιώματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, προεξάρχοντος του Αερολιμένος των Σπάτων, όπου στο χώρο του θα δραστηριοποιούνται περίπου 1.000 επιχειρήσεις. Επίσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο προωθείται και η κατάργηση του πλαισίου του ν.2444/94 που προβλέπει προτεραιότητα στην είσοδο στο σύστημα μεταφοράς και διανομής ενέργειας των επιχειρήσεων συμπαραγωγής δυνατότητας μέχρι 50MW, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στους μεγαλοπαραγωγούς να αλώνουν τα δίκτυα της ΔΕΗ προς όφελός τους.

Τώρα όσον αφορά την "αντίδραση" της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και τις "απειλές" προς την κυβέρνηση ότι "μια τέτοια υπαναχώρηση και "παραχώρηση" θα αποτελέσει αιτία για μια συνολική αναθεώρηση στη στάση του συνδικαλιστικού κινήματος στον τρόπο αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων που περιμένουν λύση, του Ασφαλιστικού και της Απελευθέρωσης της Αγοράς Ηλεκτρισμού", έχουμε να σημειώσουμε δύο πράγματα:

  • Ξέχασε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ κ. Εξαρχος τη δήλωσή του σε συνέντευξη Τύπου ότι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η κατάπτυστη συμφωνία, αποτελούν ατού της χώρας για την ένταξή της στην ΟΝΕ ενώ μιλούσε και για ιστορική αναγκαιότητα; Μήπως δεν ήξερε ότι η υπογραφή στη συμφωνία θα έφερνε αυτά τα αποτελέσματα; Το ήξερε, αλλά αφού αποδείχτηκε ότι ξεπούλησε τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ, τώρα εμφανίζεται ως ο θεματοφύλακας των συμφερόντων της εργατικής τάξης!
  • Εφόσον αυτοί που έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από την κατάπτυστη συμφωνία, πανηγύριζαν ότι κατήγαγαν μεγάλη νίκη κατά της κυβέρνησης, τώρα πώς την απειλούν (την κυβέρνηση) ότι θα αναθεωρήσουν τη στάση τους στη λύση του ασφαλιστικού; Δηλαδή τι θα κάνουν, θα επιστρέψουν το... λάφυρο που πήραν, στην "ηττημένη" κυβέρνηση;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ