Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ELF AQUITAINE - TOTAL FINA
Και συγχώνευση και νέα αγορά πετρελαϊκών κοιτασμάτων

ΠΑΡΙΣΙ - ΑΛΓΕΡΙ.-

Την αγορά των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του 40% ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου της Αλγερίας ανακοίνωσε, χθες, η γαλλική πετρελαϊκή εταιρία "Elf Aquitaine". Η ανακοίνωση αυτής της αγοράς έγινε μία ημέρα μετά τη γνωστοποίηση της συμφωνίας συγχώνευσης των δύο γαλλικών πετρελαϊκών εταιριών "Elf Aquitaine" - "Total Fina", η οποία δημιούργησε την τέταρτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία στον κόσμο.

Την επίσημη είσοδό της στα αλγερινά πετρέλαια ανακοίνωσε η διοίκηση της "Elf Aquitaine", χθες από την έδρα της στο Παρίσι. Η συμφωνία επιτεύχθηκε ανάμεσα στη θυγατρική της γαλλικής εταιρίας "Elf Hydrocarbures Algeria" και στην αλγερινή θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας "Arco", η οποία έχει τον έλεγχο των περισσότερων αλγερινών κοιτασμάτων. Λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έγιναν γνωστές. Η συμφωνία αφορά το κοίτασμα "Rhourde El Baguel" στην ανατολική Αλγερία, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1962 και είχε εκτιμηθεί, αρχικώς, ότι μπορεί να παράγει 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Οπως έγινε γνωστό, για να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία, θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τις αλγερινές αρχές και από την αλγερινή πετρελαϊκή εταιρία "Entreprise National Sonetroch".

Ενα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, οι διοικήσεις της "Elf Aquitaine" και της "Total Fina", δίνοντας τέλος στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις τους, ανακοίνωσαν τη συγχώνευσή τους ύψους 54,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από τη συγχώνευση αυτή προκύπτει η τέταρτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία στον κόσμο. Οι διοικήσεις των δύο εταιριών εκτίμησαν ότι με τη συνεργασία τους θα καταφέρουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Υπενθυμίζεται ότι η "Elf Aquitaine" εκμεταλλεύεται το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαϊκών κοιτασμάτων στη Δυτική Αφρική και η "Total Fina" στις περιοχές ανατολικά της διώρυγας του Σουέζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ