Κυριακή 12 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΘΕΑΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ

Σήμερα θα κάνουμε μια ευχάριστη εξαίρεση! Αντί για μια ταινία, όπως συνηθίζουμε, θα σας συστήσουμε δυο! Γιατί και οι δυο, η κάθε μια για τους δικούς της λόγους, αξίζουν την προσοχή μας. Είναι από τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε!

Σημείωση: για περισσότερες λεπτομέρειες δέστε την κριτική της Πέμπτης 9/11/06.

«Ο ΑΝΕΜΟΣ ΧΟΡΕΥΕΙ ΤΟ ΚΡΙΘΑΡΙ»

Του Κεν Λόουτς

1920. Ιρλανδία. Οι πατριώτες έχουν ξεσηκωθεί και κυνηγάνε από άκρη σε άκρη της χώρας τους Αγγλους κατακτητές (500 ολόκληρα χρόνια κατοχής)! Οι Αγγλοι, λίγο πριν τους ρίξουν στη θάλασσα, έρχονται σε επαφή με μετριοπαθή στοιχεία (αλλά και την ντόπια αριστοκρατία) και προτείνουν κάτι μεταξύ ανεξαρτησίας και αυτονομίας.

Οπως είναι, δυστυχώς, φυσικό, σε τέτοιες περιπτώσεις, οι Ιρλανδοί πατριώτες διχάζονται. Κάποιοι, κουρασμένοι από τον αγώνα ή ευκολόπιστοι, αποδέχονται τη συμφωνία. Οι περισσότεροι την αρνούνται! Αυτοί που την αποδέχονται ελπίζουν σε ειρηνικό πέρασμα στην ανεξαρτησία. Αυτοί που την αρνούνται είναι όσοι παραμένουν πιστοί στον όρκο που έδωσαν για πραγματική εθνική ανεξαρτησία. Μια ανεξαρτησία που θα περιλαμβάνει και τον πλούτο της χώρας. Η διαφωνία στο εσωτερικό των πατριωτών καταλήγει σε εμφύλιο!

Ο Κεν Λόουτς, με καλαίσθητες απλές εικόνες προσιτές στον απλό άνθρωπο ξεδιπλώνει πάνω στην οθόνη όλο το πρόβλημα. Η ταινία είναι επίκαιρη, γιατί το ζήτημα της εθνικής ανεξαρτησίας παραμένει ακόμα άλυτο, για το μεγαλύτερο κομμάτι της Γης.

Παίζουν: Κίλιαν Μέρφι, Λίαμ Κάνιγχαμ, Παντράικ Ντελάνεϊ.

«ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ»

Του Κλιντ Ιστγουντ

1945. Ιβο Ζίμα. Ο αμερικάνικος στρατός σκοτώνοντας τους 20.917, από τους 22.000 γιαπωνέζους φαντάρους (ο ίδιος είχε 6.821 νεκρούς και πάνω από 20.000 τραυματίες) κυριεύει, επιτέλους, το νησί! Στην κορυφή του οποίου στήνεται η αμερικάνικη σημαία.


Το ηρωικό αυτό στήσιμο της σημαίας, με τους χιλιάδες νεκρούς εκατέρωθεν, η αμερικάνικη κυβέρνηση και ο στρατός της, ξεδιάντροπα το χρησιμοποιεί σε μια χυδαία διαφημιστική εκστρατεία για να πείσουν τον αμερικάνικο λαό να αγοράσει πολεμικά ομόλογα. Μόλις τελειώσει η εκστρατεία, οι ήρωες φαντάροι, πετάγονται στα άχρηστα!

Ο Κλιντ Ιστγουντ με νεύρο και αρκετή ειλικρίνεια, έφτιαξε μια αυστηρή, κριτική ταινία. Είναι από τις λίγες αμερικάνικες ταινίες που χώνουν βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο. Να σημειώσουμε πως η φωτογραφία δεν είναι πραγματική! Η φωτογράφιση έγινε για άλλους λόγους πολύ μετά από την πραγματική κατάληψη!

Παίζουν: Ράιαν Φίλιπε, Αντμα Μπιτς, Τζέσε Μπράντφορντ, Ρόμπερτ Πάτρικ, Τζέιμι Μπελ, Πολ Γουόκερ, Μπένζαμιν Γουόκερ, Τζόζεφ Κρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ