Σάββατο 11 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Μια θλίψη που χορεύεται

Στην ιστορία του τάνγκο θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, αύριο Κυριακή 6 με 8 το απόγευμα, στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Οι μελωδίες του είναι ποτισμένες από τη μελαγχολία του ξεριζωμού. Τάνγκο είναι οι μελωδίες μιας πικρής ζωής στις λασπωμένες γειτονιές του Μπουένος Αϊρες, οι μελωδίες ενός σκληρού μοναχικού κόσμου ντυμένου πάντα στα μαύρα από σεβασμό στο θάνατο με τον οποίο συνυπήρχε. Τάνγκο είναι οι μελωδίες των δημοσίων σαλονιών χορού που «γεννήθηκαν» στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, οι μελωδίες των πορνείων του Μπουένος Αϊρες. Τάνγκο είναι ο χορός των περιφρονημένων, ο «αισχρός» χορός που κατέστρεφε την εικόνα της «καλής» κοινωνίας της Αργεντινής, που μιλούσε γαλλικά με εξαίρετη προφορά και κατοικούσε σε σπίτια σχεδιασμένα από Ευρωπαίους αρχιτέκτονες. Ηταν αυτή η «καλή» κοινωνία που δεν μπορούσε να δεχτεί ως αντιπροσωπευτική μουσική της χώρας μελωδίες που γεννήθηκαν στα πορνεία, αλλά και κάτι περισσότερο: τα λαϊκά προάστια και οι «αισχρές» συνήθειές τους δε γινόταν να «είναι Αργεντινή».

Το τάνγκο είναι οι φιγούρες των «λαϊκών θεών» του και ο χαρακτηριστικός ήχος του μπαντονεόν, ένας ήχος που λες και βγαίνει από το λασπωμένο χώμα που κάποτε ακούμπησε ένα μπογαλάκι ρούχα, τη μόνη του περιουσία, ένας ξεριζωμένος μετανάστης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ