Σάββατο 11 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Πρόστιμα στα μαλακά... .

Με «απαλά» πρόστιμα «τιμώρησε» χτες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τον «τηλε-βιασμό» με αφορμή την υπόθεση της 16χρονης μαθήτριας. Το συνολικό ύψος των προστίμων που επιβλήθηκαν στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA, ANTENNA, ALPHA, ALTER άγγιξε μόλις τα 730.000 ευρώ από τα οποία τα 250.000 ευρώ ήταν για τον ΑΝΤΕΝΝΑ και την εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου «Αποδείξεις».

Το ΕΣΡ στη χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας επέβαλε πρόστιμα για παραβιάσεις και «εκτροπές» που έγιναν στον τρόπο παρουσίασης της 16χρονης μαθήτριας από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών που μεταδόθηκαν στις 31 Οκτώβρη και 1η Σεπτέμβρη. Στις «Αποδείξεις» επιβλήθηκε πρόστιμο για τη μετάδοση βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου.

Συγκεκριμένα πρόστιμο 80.000 ευρώ επιβλήθηκε στο MEGA για «εκτροπές» που έχουν σχέση με την υποβάθμιση εκπομπής, προσβολή παιδικής ηλικίας και νεότητας, πρόκληση πόνου στην 16χρονη μαθήτρια και αποκάλυψη της ταυτότητάς της. Μειοψήφησε ο αντιπρόεδρος, Δ. Χαραλάμπης, ο οποίος πρότεινε 50.000 ευρώ. Οι παραβιάσεις αυτές έγιναν και από τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς. Στο ALTER επιβλήθηκε πρόστιμο 100.000 ευρώ γιατί εκτός από τις παραπάνω «εκτροπές» μετέδωσε την κατάθεση που έκανε η 16χρονη μαθήτρια ενώπιον των δικαστικών αρχών. Μειοψήφησαν η Εύη Δεμίρη και ο Γιάννης Παπακώστας οι οποίοι πρότειναν 150.000 ευρώ. Στον ALPHA επιβλήθηκε πρόστιμο 150.000 ευρώ γιατί υπήρχε ένα επιπλέον στοιχείο «εκτροπής». Δικηγόρος και γιατρός μίλησαν, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης, για τα «συμπτώματα που βρήκαν στο σώμα» της 16χρονης. Μειοψήφησαν η Ιρις Αυδή και η Εύη Δεμίρη που πρότειναν 200.000 ευρώ. Στον ΑΝΤΕΝΝΑ επιβλήθηκε πρόστιμο 150.000 ευρώ για παραβιάσεις στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Εκτός από τις συγκεκριμένες παραβιάσεις που έγιναν και στα άλλα τρία κανάλια στον εν λόγω σταθμό μεταδόθηκε όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΣΡ κατάθεση του «μαθητή-δράστη». Μειοψήφησαν τα μέλη Εύη Δεμίρη, Ιρις Αυδή και Γιάννης Παπακώστας που πρότειναν 200.000 ευρώ.

Σχετικά μικρό σε σχέση με τις παραβιάσεις που έγιναν, είναι το πρόστιμο των 250.000 ευρώ που επέβαλε το ΕΣΡ στον ΑΝΤΕΝΝΑ για την εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου «Αποδείξεις». Μειοψήφησαν τα μέλη Ν. Κουράκης και Κωνσταντίνος Τσουράκης που πρότειναν 150.000 ευρώ. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, όπως τόνισε ο Ιωάννης Λασκαρίδης, προβλήθηκαν οκτώ διαφορετικά βίντεο με σεξουαλικές πράξεις νέων ανθρώπων και μάλιστα όχι «άπαξ αλλά κατ' επανάληψη». Η Ολομέλεια, όπως είπε, έχει την άποψη ότι για την ενημέρωση του κοινού για τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία, «δεν ήταν απαραίτητη η προβολή και μάλιστα κατ' επανάληψη σεξουαλικών σκηνών περί των οποίων δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι πρόκειται για μαθητές και μαθήτριες». Πάντως όπως ανέφερε, σε κάθε περίπτωση, ευτελίζουν τη «σεξουαλική πράξη η οποία είναι άκρως προσωπική λειτουργία της ζωής του ανθρώπου».

Το ΕΣΡ, είπε ο Ιωάννης Λασκαρίδης, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην αποκάλυψη των προανακρίσεων και ανακρίσεων γιατί η αποκάλυψη «αποθαρρύνει την ειλικρίνεια των μαρτύρων και των κατηγορουμένων». Σε σχέση με αυτό τόνισε επίσης, απαντώντας ουσιαστικά στους ισχυρισμούς των μεγαλοκαναλαρχών, ότι το «γεγονός πως τέτοια στοιχεία ενδεχομένως δημοσιεύτηκαν στον ημερήσιο Τύπο, δε σημαίνει ότι είχαν δικαίωμα να προβάλλονται από τους σταθμούς». Ο Ιωάννης Λασκαρίδης διευκρίνισε ότι διαφορετικές συνταγματικές και κοινές νομικές διατάξεις διέπουν τον Τύπο και την τηλεόραση. Ο Τύπος έχει «περιορισμένη κατανάλωση, εν αντιθέσει με την τηλεόραση από την οποία ενημερώνεται γενικώς ο ελληνικός λαός», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ